Chybou sú zasiahnuté obe verzie, teda Windows 10 a 11.

Podľa webu ghacks.net, ktorý sa odkazuje na Rudyho Oomsa, ako certifikovaného partnera Microsoftu, zostávajú na vymazaných počítačoch dát. Reč je o kompletnom premazaní pevného disku v anglickom jazyku označovanom ako wipe, rovnako ale tak aj o bežnom mazaní dát. Vtedy sa chápe tento proces tak, že sa dáta nedajú obnoviť. Problém je ale inde.

Dáta totiž nie sú odstraňované a na disku zostávajú, konkrétne v adresári Windows.old. Administrátori, ktorí sa spoliehajú na premazanie dát môžu zostať prekvapení. Ooms ďalej uvádza, že sa to týka verzií 21H1 a 21H2. Všetky jeho vyskúšané scenáre, si môžete pozrieť na tejto stránke. Vo svojej správe neskúmal staršie verzie systému, takže je na vás, či si toto chcete vyskúšať. Jeho testy prebiehali lokálnym aj diaľkovým mazaním dát. Všetky možnosti dopadli rovnako. Zameral sa aj na testovanie vo virtuálnych prostrediach a disky VHDX pripájal na iné virtuálne stroje k Hyper-V serveru.

Problém teda je, že používateľ dostáva falošný pocit bezpečia. Microsoft nedáva garancie, že metóda wipe na kompletné skartovanie dát bude na 100 % účinná proti obnove dát. Hovorí však o tom, ktoré dáta odstránené budú a ktoré nie. Toto ale naplnené nie je a tak počítače migrujúce v rodine, firme, alebo pri bazárovom predaji, budú obsahovať niektoré používateľské dáta. Nehovoriac o tom, že čistenie počítača končí deaktiváciou BitLockera (ak si takto chránite disky) a odstráneným dát z TPM čipu. Nový používateľ počítača tak má pozostatky dát, navyše bez ochrany BitLockerom.

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.