Spoločnosť Panasonic je na Slovensku pomerne dobre známa. Menej je ale známe, že ju založil pred 100 rokmi Kōnosuke Matsushita. Stalo sa tak v roku 1918 v Osake a firma niesla názov Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. (松下電器産業株式会社 Matsushita Denki Sangyō Kabushiki-gaisha). Jednou z dcérskych spoločností je aj Panasonic, okrem tohto sem patrí aj Technics. V Japonsku sa pod značkou Panasonic predávajú aj vŕtačky a obrábacie stroje. 

U nás sú najviac známe pod značkou Panasonic televízory, fotoaparáty, Hi-Fi technika a tiež zariadenia na starostlivosť o telo.

V tomto článku sa pozrieme na to, ako sa zmenili produkty počas svojho vývoja a začneme úplne prvým zariadením, ktoré spoločnosť Matsushita vôbec vyrobila. Týmto produktom je elektrická rozdvojka z roku 1918.

Nasledovali lampy – jednak okrúhla a potom štvorcová.

Históriu vývoja produktov tejto značky si môžeme pozrieť aj v prehľade

Asi najzaujímavejšie je však porovnanie ako vyzerali produkty kedysi a dnes. Začneme batériou, pripomeňme, že Panasonic dnes vlastní firmu, ktorá vyrába batériové články aj do automobilky Tesla. So suchými článkami však Matsushita začala už v roku 1931.

Pozrime sa aj na rádioprijímače, ktorými bol Panasonic v bývalom Československu známy aj za socializmu cez predajňu Tuzex. Pamätníci si spomenú.

A nastupujú fotoaparáty, súčasnou špičkou je Panasonic GH5s, ktorého recenziu sme práve priniesli zo stretnutia na Malorke.

Samostatná kategória sú gramofóny. Ako jediná úplne zomrela pred časom, aby sa znova vrátila v plnom lesku. A produkty sa medzi rokmi asi najmenej zmenili.

Naopak kategória videorekordérov úplne vymizla, rekordér môžeme porovnať snáď s dnešným Blue-ray prehrávačom, aj keď funkcia týchto zariadení je mierne iná.

A sme pri kráľovskej kategórii – televízory. Pripomeňme, že Panasonic je svetovým výrobcom TV podobne ako Samsung, LG, Philips a niekoľko ďalších značiek. Na trh sa evidentne tlačia čínske značky s mimoriadne lákavou cenou.

Tak čo poviete, neboli tie produkty dakedy nejako viac sexy?

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.