Najväčší výrobca čipov upozornil na problém na jeho strane.

Väčšina moderných smartfónov dosiahla takú úroveň výkonu, že dokážu pokryť potreby takmer všetkých používateľov. Aj preto sa väčšina ich výrobcov sústredí na dlhšiu a kvalitnejšiu softvérovú podporu, ktorá ich dokáže odlíšiť od konkurencie. Tento trend je však možné sledovať predovšetkým pri vlajkových zariadeniach a zariadeniach strednej triedy, pričom najlacnejšie modely na trhu stále zápasia s problémom slabej softvérovej podpory. Našťastie je tu plán spoločnosti Qualcomm, ktorá pripravuje riešenie aj v tejto oblasti.

Všetko je to zatiaľ v teoretickej rovine, avšak americká spoločnosť stojaca za čipmi Snapdragon má v pláne urobiť všetko pre to, aby uspela aj v oblasti aktualizácií lacných Android smartfónov. Neraz sa aj v redakcii stretneme s dobre vybavenými smartfónmi, napríklad aj do 200 eur, avšak ich najväčšou slabinou je práve ich veľmi krátka a nedostatočne kvalitná softvérová podpora. Keďže aktualizácie pre smartfóny sú závislé od aktívnej podpory čipsetov, čo v praxi skutočne znamená, že lacnejším čipovým sadám končí oveľa skôr ako tým vlajkovým, tak teraz sa očakáva zmena práve na strane výrobcov čipsetov.

Snapdragon 7+ Gen 3 oficiálne: Nová generácia výkonu pre smartfóny strednej triedyZdroj: GizChina
Snapdragon 7+ Gen 3

Dokonca aj vo vyšších cenových reláciách nie sú vždy aktualizácie v takej kadencii, ako by sa možno od očakávalo. Na trhu dokonca existuje iba niekoľko výrobcov smartfónov, ktorí pre svoje smartfóny poskytujú bezpečnostné aktualizácie na mesačnej báze. Možno by nám na ich spočítanie postačili prsty jednej ruky. 

Pre zvýšenie kvality softvérovej podpory je teraz potrebné, aby sa do nej ešte viac zapojil aj Qualcomm. Chris Patrick z Qualcommu potvrdil, že spoločnosť pracuje na tom, aby OEM výrobcom uľahčila aktualizáciu všetkých ich telefónov.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4Zdroj: SmartPrix
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4

Qualcomm chce výrobcom smartfónov uľahčiť vydávanie nielen bezpečnostných aktualizácií, ale aj nových verzií systému Android a potom ich dostať ku každému jednému používateľovi. Táto vízia je v skutočnosti veľmi drahá a zložitá, avšak Qualcomm už niekoľko rokov spolupracuje so spoločnosťou Google a ďalšími OEM výrobcami na zmene štruktúry vloženého kódu, čo je zmena spôsobu, akým sa aktualizácie vykonávajú.

Na základe vyjadrení spoločnosti Qualcomm je zrejmé, že o tejto zmene v spôsobe aktualizácií všetkých Android smartfónov sa viac informácií dozvieme na jeseň počas konferencie Snapdragon Summit, na ktorej bude predstavený aj nový čipset Snapdragon 8 Gen 4.

Zdroj: AndroiAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.