Známy výrobca spotrebičov do domácnosti to myslí s nemalými investíciami do robotiky vážne.

Je to skvelá predstava – píše sa rok 2030 a váš obľúbený obchod s elektronikou vám práve doručil veľký balík. Rozbalíte ho, zapnete tento nový spotrebič najnovšej generácie a už len sledujete, ako váš robotický pomocník dvíha zo zeme škatule od pizze, odnáša riady do umývačky, či polieva kvetiny.

O naozaj použiteľnom robotovi do domácnosti sa hovorí už dlhé roky, avšak na trh sa zatiaľ nedostal žiaden, ktorý by bol reálne použiteľný. Možno je to preto, lebo sa doteraz o vývoj nepokúsil jeden z tradičných výrobcov spotrebičov .

To sa však mení. Dyson, ktorý je aj na našom trhu známy výrobca vysávačov, ventilátorov alebo čističiek vzduchu, ohlásil na Medzinárodnej konferencii robotiky a automatizácie vo Filadelfii ambíciu vrhnúť sa do čo najrýchlejšieho vývoja autonómneho zariadenia, schopného vykonávať domáce a iné práce.

Dyson investuje do nových robotických technológii, produktov a tovární, 2,75 miliardy libier s cieľom vybudovať najväčšie a najpokročilejšie centrum robotiky vo Veľkej Británii a zamestnať až 3000 zamestnancov. Minimálne polovica z nich budú inžinieri, vedci a programátori.

Na spomínanej konferencii výrobca prezentoval video, v ktorom predstavuje svoje najnovšie pokroky v robotike a ukazuje napríklad uchopovanie rôznych objektov do robotických rúk:

Autor článku: Tibor Grabec

Zdroj: Dyson

Prečítajte si aj: