Tatra banka uviedla službu Bezkontaktné mobilné platby ešte v roku 2012.

Na dnešnej tlačovke predstavila aplikáciu  MobilePay s naozaj revolučnými vlastnosťami. V aplikácii môžete mať viaceré karty a pri platbe obchodník nevidí číslo karty. 

tatrabankavisa

Marcel Gajdoš z VISA hovoril o tom, ako rastú bezkontaktné platby

Klienti Tatra banky si môžu stiahnuť aplikáciu MobilePay pre Android a to bez ohľadu na používaného mobilného operátora. Ide o aplikáciu, ktorá využíva NFC komunikáciu a práve takéto platby zažívajú najvyšší nárast. Podľa prieskumu VISA bezkontaktné platby z mobilov na Slovensku rovnako využívajú muži aj ženy a nie je problém ani s ľuďmi nad 55 rokov.

V bezkontaktných kartách je pritom Slovensko na tom veľmi dobre. Keďže v prípade Apple zariadení, sú tieto z hľadiska využívania NFC zatvorené voči tretím stranám, a preto sa táto aplikácia s iPhone nedá použiť. Pre telefóny bez NFC čipom nie je možné v tejto aplikácií platiť, ale je možné viesť si evidenciu kariet. Zaplatiť sa dá len kartou vydanou spoločnosťou VISA, v zozname kariet vidíte ale všetky vaše karta, vydané aj inými spoločnosťami.

tatrabankavisa-5

Aplikácia MobilePay je založená na využití HCE – Host Card Emulation. Každá karta, na ktorej si klienti v aplikácií aktivujú mobilné platby, potom dostane svoj alias, tzv. token, teda 16-miestne číslo. V priebehu transakcie sa číslo plastovej karty nahradený práve týmto tokenom. To platí pre bezkontaktné platby i pre nákupy na internete. Údaje o karte sú tak úplne chránené pred ich zneužitím.

Možnosť platiť bezkontaktne

Aplikácia MobilePay sa dá využiť u všetkých operátorov (v minulosti to bolo limitované len na O2 a neskôr na Orange). Využiť sa dá pre všetky novšie Android telefóny (operačný systém Android 4.4 a NFC čip) a platí to aj pre platbu na podnikateľských kartách.

tatrabankavisa-6

Boris Buš z Tatra banky si za posledné obdobie prípravy a testovania aplikácie Mobile Pay užil s platobným terminálom a smartfónom veľa

Viaceré karty v jednej aplikácii

V aplikácií teraz vidíte všetky vaše karty (ich počet nie je limitovaný) a to je výhoda voči konkurencii. Klient nepotrebuje žiadny ďalší hardvérový prvok a môže platiť naozaj jednoducho. To, že sa pri platbe používa len token a obchodník a ani jeho banka vôbec nevidia číslo karty, je tu vysoká bezpečnosť platby. Pri platbe pod 20 Eur sa platby nijako nepotvrdzujú, stačí mať len telefón v režime s podsvieteným displejom a telefón treba priblížiť na krátku vzdialenosť k terminálu. Pri platbe nad 20 Eur sa platby potvrdzujú PINom. Ak máte obavy z toho, že platby do 20 Eur sa nemusia potvrdzovať, stačí si nastaviť manuálny režim  platby. Vtedy sa úplne všetky platby potvrdzujú PINOm.

tatrabankavisa-7

Bezpečné platby cez internet

Bezpečné platby na internete sú zaistené tým, že aplikácia dokáže vygenerovať jednorazové číslo karty. Takto nie je možné kartu zneužiť. Klient pritom tiež vidí aj limit na internetové platby a pokiaľ to potrebuje, tento limit sa dá aj zvýšiť. Možnosť manažovania platobných kariet je možná prostredníctvom internet bankingu. Takto si môžete prezrieť transkakcie zrealizované kartou – či už plastom alebo smartfónom. Parametre kariet si môžete podľa vlastných preferencií, v prípade potreby je možné kartu aj zablokovať. Rovnako si môžete kartu premenovať napr. podľa účelu použitia.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.