Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Zyxel Networks ako prvý uviedol na trh najrýchlejší prístupový bod s podporou WiFi 7. Štandard WiFi 7 dramaticky zvýši výkon podnikových bezdrôtových sietí. Dopĺňa ďalšie prenosové pásmo a umožňuje dosahovať až päťnásobne vyššiu rýchlosť prenosu dát ako predchádzajúca generácia WiFi zariadenia.

Rýchly vývoj v oblasti bezdrôtových technológií a štandardov prináša stále nové možnosti zlepšenia parametrov výkonu, spoľahlivosti a pokrytia podnikových WiFi sietí. Súčasne ale nastáva situácia, kedy sa jeden z nových štandardov ani nestihol na trhu zabývať a už ho nahrádza iný.

Čaká nás teda súboj štandardov WiFi 6E a novšieho WiFi 7. Štandard WiFi 6E síce rozširuje škálu prenosových frekvencií o pásmo 6 GHz, ale zatiaľ ho podporuje iba veľmi obmedzená ponuka koncových zariadení – predovšetkým profesionálnych notebookov a najdrahších smartfónov. Je totiž veľmi pravdepodobné, že štandard WiFi 6E, ratifikovaný až v roku 2021, firmy pri aktualizáciách svojej sieťovej infraštruktúry preskočia a budú sa plne sústrediť na zavedenie úplne nového štandardu WiFi 7.

Dôvod je jednoznačne praktický – zatiaľ čo WiFi 6E neprináša okrem podpory 6 GHz prenosového pásma žiadne zásadné vylepšenia oproti dnes rozšírenému štandardu WiFi 6, nové zariadenia s WiFi 7 prinesú skutočne dramatický skok vo výkone bezdrôtových sietí.

Zaraďte WiFi 7

Štandard WiFi 7 prináša naozaj veľa noviniek a vylepšení pre bezdrôtové siete, z ktorých sa najčastejšie spomína až päťnásobne vyššia rýchlosť prenosu dát v porovnaní s predchádzajúcimi štandardmi. Teoretickým maximom je až 46 Gbps, ale súčasné prístupové body štandardu WiFi 7 dosahujú vďaka paralelnému využitiu troch frekvenčných pásiem priepustnosti až 22 Gbps. Teda päťnásobku oproti prístupovým bodom predchádzajúcej generácie WiFi 6 a WiFi 6E.

To ale nie je ani zďaleka všetko, čo WiFi 7 vie. Pre niektoré firmy totiž môže byť ďaleko zásadnejšou vlastnosťou novej siete spoľahlivosť pripojenia, kvalitné pokrytie všetkých priestorov, kde je signál WiFi potrebný, a stále častejšie aj možnosť súbežného pripojenia veľkého množstva klientskych zariadení.

A presne to WiFi 7 vie. Tento nový štandard prináša okrem podpory 6 GHz pásma aj prenosové kanály so šírkou až 320 MHz, 16×16 MU-MIMO a 4096-QAM OFDMA moduláciu signálu. Ďalej je k dispozícii vylepšená funkcia Multiple Resource Unit. To znamená, že je možné v rámci každého základného kanála o šírke 20 MHz ešte rozdeliť prenos frekvenčne až voči 9 klientom a novo je možné jednému klientovi prideliť viac RU súčasne.

Ale to ešte stále nie je všetko. Jedným z hlavných tromfov štandardu WiFi 7 je nová technológia Multi-Link Operation (MLO), ktorá jednotlivým koncovým zariadeniam umožňuje súčasne odosielať a prijímať dáta naprieč frekvenčnými pásmami aj jednotlivými kanálmi. MLO tak prináša ďalší skok vo zvýšení priepustnosti, znížení latencie a predovšetkým posilnení spoľahlivosti celej bezdrôtovej siete. S WiFi 7 je pre každé zariadenie v ktoromkoľvek okamihu a na akomkoľvek mieste vždy k dispozícii pripojenie s aktuálne najlepšími možnými parametrami.

Podpora WiFi 7 je tu

Jednou zo zaujímavostí WiFi 7 je, že tento štandard, označený aj ako 802.11be, zatiaľ nie je ratifikovaný vo svojej finálnej špecifikácii. Očakáva sa, že k oficiálnemu schváleniu štandardu dôjde až koncom roka 2024.

To ale neznamená, že si na skvelé vlastnosti WiFi 7 musíme ešte rok počkať. Prvé zariadenia s podporou štandardu WiFi 7 prichádzajú na trh už teraz a ich výrobcovia samozrejme garantujú, že akékoľvek prípadné zmeny v dnes prakticky hotovom štandarde 802.11be ošetria formou aktualizácie firmvéru.

Prvým zariadením s podporou WiFi 7, určeným predovšetkým pre poskytovateľov riadených služieb (MSP) a malé či stredne veľké organizácie, je úplne nový trojpásmový prístupový bod Zyxel WBE660S.

Tento prístupový bod je pripravený zaistiť spoľahlivé pripojenie veľkého množstva zariadení v kancelárskych objektoch, v školách, na športových štadiónoch alebo napríklad na letiskách a v dopravných termináloch. Zyxel WBE660S poskytuje priepustnosť až 22 Gbps a pre reálne využitie extrémnych prenosových rýchlostí je vybavený aj 10Gbps ethernetovým rozhraním. Podpora cloudovej platformy NebulaFlex Pro navyše zjednodušuje riadenie a zabezpečenie rozsiahlych sietí – z akéhokoľvek miesta a prostredníctvom ľubovoľného zariadenia.

Prístupový bod Zyxel WBE660S je postavený na najmodernejšej platforme Qualcomm Networking Pro 1220 WiFi 7, s ktorou dosahuje robustný výpočtový výkon a zaistí spoľahlivú prevádzku aj v najnáročnejších prostrediach. S tromi sadami chytrých antén optimalizuje výkon a pokrytie signálom WiFi vďaka inteligentnému tvarovaniu charakteristiky signálu, ktoré obmedzuje prípadné rušenie od okolitých WiFi sietí aj telekomunikačných sietí 4G a 5G.

Zásadný technologický skok aj dostupnosť prvých zariadení s podporou nového bezdrôtového štandardu je pádnym dôvodom, prečo sa pri budovaní nových sietí a aktualizácii existujúcich infraštruktúr zamerať práve na WiFi 7.

Zistite viac: https://www.zyxel.com/sk/sk/products/wireless/be22000-wifi-7-triple-radio-nebulaflex-pro-access-point-wbe660s

Značky: