Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Revolut, globálna finančná superaplikácia s viac ako 40 miliónmi zákazníkov po celom svete, dnes oznámila spustenie pokročilej funkcie na odhaľovanie podvodov, ktorá má chrániť pred zneužitím platobných kariet.

Zákazníkov Revolutu odteraz chráni ďalšia bezpečnostná vrstva, ktorá nadväzuje na už zavedenú technológiu odhaľovania podvodov typu APP (z angličtiny – „Authorised Push Payment“, ku ktorým dochádza, keď zločinci podvodom prinútia používateľov previesť peniaze na iný účet). Táto technológia využíva sofistikovanú funkciu na báze umelej inteligencie, ktorá dokáže byť o krok vpred pred podvodníkmi. Rozpozná rizikové transakcie a ochráni tak peniaze zákazníkov.

Nová funkcia odhaľovania podvodov za pomoci umelej inteligencie od Revolutu využíva sofistikované strojové učenie. Cieľom je pomôcť zákazníkom, aby si uvedomili, že môže ísť o podvod ešte pred odoslaním peňazí. Funkcia, ktorú vyvinul interný tím spoločnosti Revolut zaoberajúci sa prevenciou finančnej kriminality, dokáže určiť, aká vysoká je pravdepodobnosť, že zákazníci vykonávajú platbu kartou v rámci podvodu. Ak je riziko vysoké, platbu zamietneme. Daných zákazníkov potom chránime pred vykonaním podobných platieb a presmerujeme do aplikácie. Musia poskytnúť dodatočné informácie o príslušnej transakcii, pričom chceme zistiť, či mohlo dôjsť k manipulácii alebo ovplyvneniu zo strany podvodníkov. Následne sa zobrazia konkrétne vzdelávacie príbehy o podvodoch, ktoré zákazníkov nabádajú, aby sa pred uskutočnením platby vždy dôkladne zamysleli. Zákazníkov takisto môžeme v niektorých prípadoch presmerovať do četu so špecialistom Revolutu na podvody, ktorý mu následne položí ďalšie otázky s cieľom zistiť, či nie je obeťou podvodu.

Od spustenia funkcie na odhaľovanie podvodov s kartami zaznamenal Revolut o 30 % nižšie straty spôsobené zneužitím kariet subjektmi z oblasti finančných služieb a investovania.

David Eborne, riaditeľ Revolutu pre boj proti podvodom, hovorí: „Veľmi sa tešíme zo spustenia novej inteligentnej funkcie na odhaľovanie podvodov, ktorá využíva pokročilú technológiu, aby zabránila podvodníkom zneužívať bežných ľudí. Inovovaním a testovaním produktu sme strávili mesiace s cieľom zabezpečiť bezpečné platby a prevody pre našich zákazníkov. Iné banky stále viac obmedzujú alebo výrazne limitujú možnosť uskutočňovať platby kartou kryptomenovým a investičným webovým stránkam. Vďaka našej pokročilej funkcii nemusíme takéto transakcie úplne blokovať. Zákazníkom umožňujeme vykonávať legitímne platby, ale ak niekoho k platbe prinúti podvodník, zasiahneme. Zákazníkom tak poskytujeme slobodu aj bezpečnosť.“

Podľa globálnych údajov spoločnosti Revolut bolo 59 % všetkých peňazí stratených v dôsledku podvodov typu APP v roku 2023 súčasťou investičných podvodov, hoci tieto predstavovali len 14 % z celkového počtu prípadov. Vidíme teda, že ľudia prišli o vysoké sumy peňazí v pomerne malom počte prípadov. Naopak, najčastejším typom podvodov typu APP boli nákupné podvody, ktoré v rovnakom období celosvetovo predstavovali 62 % prípadov, ale zároveň menej ako 9 % celkovej odcudzenej sumy. Ukazuje sa teda, že menšie podvody boli častejšie, ale dochádzalo pri nich k menším finančným stratám.

Nová funkcia na ochranu pred zneužitím kariet na báze umelej inteligencie je už dostupná v aplikácii Revolut a je k dispozícii zákazníkom na celom svete.

Značky: