Model E4 ponúka dobrý základ bez pokročilej navigácie.

V redakcii TOUCHIT sme testovali robotické vysávače značky Roborock – modely S6 Pure a E4. V tomto článku nájdete naše poznatky z recenzovania modelu E4, v samostatnom článku sme sa venovali modelu S6 Pure (prečítajte si recenziu, TU)pripravili sme pre vás aj videorecenziu oboch vysávačov.

Ak počujete názov Roborock prvýkrát, vedzte, že nejde o žiadneho nováčika v segmente robotických vysávačov. Táto firma posledné roky vyrábala vysávače pre Xiaomi a teraz sa snaží uspieť na trhu aj pod vlastnou značkou, pričom jej vysávače sú oficiálne v predaji aj na Slovensku.

Roborock E4

Roborock E4

Dobrý základ za 250 eur

Roborock E4 sa na Slovensku predáva za odporúčanú cenu 249 eur. Robot využíva navigáciu pomocou dvoch gyroskopov a optického senzora. To znamená, že ponúka menej systematický pohyb ako drahší model S6 Pure, ktorý má vo výbave inteligentnú laserovú navigáciu. V porovnaní s predchádzajúcimi vysávačmi s gyroskopom, ktoré sme v redakcii TOUCHIT testovali, nás však Roborock E4 pomerne milo prekvapil. Očakávali sme o niečo hlúpejší pohyb robota – hoci, laserovej navigácii sa ešte zďaleka nevyrovná.

Využitie navigácie pomocou gyroskopu takisto znamená, že robot si nevie vytvoriť a uložiť mapu vašej domácnosti a nepodporuje pokročilé funkcie, ako je rozdelenie mapy do jednotlivých zón či miestností. Takisto nie je možné zadefinovať v aplikácii zakázané zóny či neviditeľné steny.

Toto môže niekomu prekážať, napríklad, ak chcete využiť funkciu mopovania. V prípade modelu S6 Pure ste mohli pomocou aplikácie zamedziť, aby robot vyšiel s mopom na koberec. Roborock E4 však vyupratuje celú domácnosť a obmedziť ho môžete iba fyzickými prekážkami.

Roborock E4 využíva tradičný okrúhly tvar s jednou bočnou kefou, ktorá je umiestnená vľavo. Dizajn neprekvapí a pokiaľ ste už v minulosti používali nejaký robotický vysávač, bude vám veľmi dobre známy. Vysávač má rozmery 350 × 350 × 90,5 mm a hmotnosť necelé 3 kg.

Roborock E4

Roborock E4

Zvládne aj veľké domácnosti

Model E4 si poradí aj s väčšími domácnosťami. Má batériu s kapacitou 5200 mAh a dokáže na jedno nabitie upratovať až 3 hodiny, pričom povysáva aj domácnosti s rozlohou nad 200 m2. Nádobka na prach má 640 ml, pri pravidelnom upratovaní 3-izbového bytu s rozlohou 60 m2 som ju menil približne po každom treťom povysávaní. Priznám sa však, že s otvorením tejto nádobky som mal pri prvom otváraní problém a musel som skontrolovať manuál.

Sací výkon dosahuje až 2000 Pa. K dispozícii sú viaceré režimy vysávania, ktoré si môžete nastaviť v mobilnej aplikácii. Logicky platí, že čím vyšší výkon, tým vyššia hlučnosť vysávača. Osobne som ho používal v štandardnom režime, kedy hluk dosahuje 69 dB. Tento hluk zodpovedá štandardu v segmente robotických vysávačov a subjektívne ho považujem za akceptovateľný – pokiaľ teda nie je večer a nesledujete práve televízor.

V prípade robotických vysávačov sa však predpokladá, že budú upratovať najmä vtedy, keď nie ste doma. V takom prípade vám nebude prekážať hluk a ani to, že navigácia pomocou gyroskopu je menej systematická a že robot sa možno na niektoré miesta opakovane vráti, resp. že vysávanie trvá dlhšie v porovnaní s robotmi s laserovou navigáciou. Pokiaľ však nepotrebujete využívať zónové upratovanie, prípadne vysávaču cez aplikáciu zakázať niektoré miesta vo vašej domácnosti, navigácia cez gyroskop vás nebude výraznejšie obmedzovať.

Roborock E4

Roborock E4

Zvýši výkon na kobercoch a vymopuje

Šikovnou funkciou, ktorú Roborock E4 ponúka, je automatické zvýšenie výkonu vysávania na kobercoch. Robot ho automaticky rozpozná a zvýši výkon, čo sa okamžite prejaví vyšším hlukom. V byte mám minimum kobercov, avšak táto funkcia počas testovania fungovala spoľahlivo a to aj na rozmerovo malých koberčekoch.

Roborock E4 ponúka aj funkciu mopovania. K dispozícii je prídavná nádobka na vodu s objemom 180 ml. Tú je možné pripevniť k spodnej časti vysávača. Ocenil som dve intenzity mopovania, medzi ktorými sa môžete prepínať pomocou prepínača na nádobke s vodou. Osobne som používal vysokú intenzitu a v prípade tohto nastavenia odporúčam doplniť nádobu s vodou po každých približne 30 m2. V prípade strednej intenzity dokáže robot vymopovať aj rozmerovo väčší byt bez nutnosti doplnenia vody. Súčasťou balenia je umývateľná utierka na mopovanie.

Model E4 prekoná prekážky do 2 cm a nespadne zo schodov, čo sú vlastnosti, ktoré sú štandardom prakticky pre všetky robotické vysávače. Na rozdiel od modelu S6 Pure sa nezasekával ani o tyčku, ktorá spája nohy sušiaka na bielizeň.

Roborock E4

Roborock E4

Verdikt

Roborock E4 ponúka potrebný základ. Oceňujem funkciu automatického zvýšenia výkonu na kobercoch a tiež aj funkciu mopovania. V porovnaní s modelom S6 Pure je hlavný rozdiel navigácia – gyroskopy neumožňujú tak systematický pohyb a prehľad o domácnosti ako inteligentná laserová navigácia.

Systém dvoch gyroskopov a optického senzora ponúka lepší pohyb v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami vysávačov s gyroskopom. V porovnaní s pokročilejšími modelmi s laserovou navigáciou chýba funkcia zónového vysávania či vytvorenie zakázanej zóny v aplikácii. Tu by ste možno niekedy využili pri mopovaní, ak máte doma koberce.

Ak však spomenuté funkcie nevyužijete, potom je Roborock E4 dobrý vysávač, ktorý by vám mal bohato postačovať svojimi technológiami.

Roborock E4

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Zvýšenie výkonu na kobercoch
  • Mopovanie je príjemná pridaná hodnota
  • Dobrá výbava vzhľadom k cene, ak nepotrebujete zónové vysávanie

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Robot s mopom vylezie aj na koberec
  • Navigácia pomocou gyroskopu nie je tak systematická ako laserová
  • Neponúka funkcie, ako je zónové vysávanie či vytvorenie zakázaných zón

Cena: 249 eur

Zapožičal: WESTech

Technické špecifikácie:

ModelRoborock E4
Rozmery350 × 350 × 90,5 mm
Navigácia / rozdelenie mapy do zón2× gyroskop + optický senzor / nie
Maximálny sací výkon2000 pa, automatické zvýšenie na kobercoch
Batéria / výdrž na jedno nabitie5200 mAh / 200+ m2, 3 hodiny
Objem nádrže na prach / vodu640 ml / 180 ml
Mobilná aplikáciaMi Home
Cena249 eur

Prečítajte si aj:

Roborock S6 Pure a E4: Aké funkcie ponúkajú robotické vysávače? (VIDEO)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit