Slovenský tím podporuje aj ministerka školstva Martina Lubyová.

Už len pár dní ostáva do začiatku medzinárodnej robotickej súťaže mladých talentov FIRST Global v Mexiku. Slovenský tím zložený z pätice nadaných stredoškolákov už kompletne dokončil robota Aurela a študenti sú tak plne pripravení odcestovať a ísť reprezentovať našu krajinu. Jeho dizajn a funkcionalitu dnes predstavili na tlačovej konferencii, na ktorú ich priši a podporiť aj ministerka školstva Martina Lubyová.

Druhý ročník prestížnej robotickej olympiády FIRST Global sa uskutoční už 15. – 18. augusta v Mexiko City. Ešte pred odchodom za veľkú mláku nám predstavili študenti Martin, Adam, Viliam, Tomáš a Oliver spolu s ich mentorom Adamom Kuklom súťažného robota Aurela. Po fyzickej stránke je už celkom hotový, otestovaný a pripravený zabojovať v Mexiku o čo najlepšie umiestnenie.

Príprave robota trvala študentom necelé tri mesiace, počas ktorých bola kľúčová vzájomná spolupráca, komunikácia a efektívne zadelenie úloh pre jednotlivých členov tímu. Všetci naši reprezentanti patria medzi hviezdy národných a medzinárodných robotických súťaží, akou je napríklad FIRST Lego League.

Cieľom občianskeho združenia FIRST Global Slovakia, ktoré zastrešuje slovensky tím, je prostredníctvom tejto robotickej olympiády motivovať mladých ľudí a popularizovať vzdelávanie v oblasti vedy a techniky. K veľkej podpore talentov slovenských stredoškolákov sa hlási aj ministerka školstva Martina Lubyová, ktorá si myslí, že na mladých šikovných a cieľavedomých ľuďoch je postavená naša budúcnosť.

Spolu s ďalšími tímami z vyše 150 krajín z celého sveta budú študenti vybraných slovenských škôl plniť tohtoročnú globálnu výzvu. Tou je „Energy Imoact“. teda dopady rôznych spôsobov výroby elektrickej energie na životné prostredie. Slovenský tím ju odlieta do Mexiko City zdolať už túto nedeľu 12. augusta.

Prečítajte si aj:

Keď skončí Tour de France, Slovákom budete môcť držať palce v Mexiku (video)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit