Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Robotický basketbalista je výsledkom zábavy inžinierov Toyoty v ich voľnom čase.  Nedávno dosiahol Guinessov rekord  v nepretržitom hádzaní do koša, keď  doň hodil loptu 2020-krát za sebou. 

Guinness World Records zaznamenáva a certifikuje všetky druhy svetových rekordov. Každoročne prijme viac ako  50 000 prihlášok a jeho zástupcovia aj z vlastnej iniciatívy vyhľadávajú udalosti, ktoré majú šancu zapísať sa do Guinessovej knihy rekordov. V máji tohto roku dostal tím tvorcov robotického basketbalistu od tejto organizácie návrh, aby sa pokúsil vytvoriť rekord nazvaný „Najviac nepretržitých hodov do basketbalového koša humanoidným robotom (s asistenciou človeka)“.

Hobby hodné inžinierov

Robot CUE, ktorého vyvinuli inžinieri z Toyoty,  dostal prvú pozvánku  na vytvorenie svetového rekordu už v  marci 2018.  V tom čase potreboval 3 minúty na to, aby sa po jednom hode loptou pripravil na nasledujúci a to nebolo možné považovať za nepretržité hody.  Tvorcovia si neboli istí ani jeho výdržou, preto účasť na  rekorde odriekli.

Toyota po prvých úspechoch robota zaradila medzi úlohy výskumno-vývojového centra. Vďaka podpore koncernu projekt nabral na obrátkach a v priebehu roka sa zrodili  jeho ďalšie dve generácie. Model CUE3  predstavili v apríli tohto roku počas zápasu japonských basketbalových klubov Alvark Tokyo a Sunrockers Shibuya.

Športový debut inteligentného robota

Počas poslednej skúšky pred vystúpením sa objavil technický problém, ktorý robotovi znemožnil hodiť čo i len jeden predpisový hod za 3 body zo vzdialenosti 12 metrov. Cez prestávku v zápase však už všetko fungovalo a CUE3 predviedol perfektný hod loptou, ktorý sa okamžite dostal na Twitter japonskej  B.League. Video sa rozšírilo ako virál  a odvysielali ho aj americké športové televízne stanice.

V tom čase sa na CUE Development Team opäť obrátili zástupcovia Guinness World Records. Tentoraz sa tím rozhodol prijať výzvu.  Aby bolo možné otestovať vplyv mnohých opakovaných hodov na motor robota a jeho mechanické časti, urobili pokus s 200 opakovanými hodmi loptou.

Koľko hodov za 3 body

Oficiálny rozhodca Guinessu vysvetlil, že na vytvorenie rekordu postačí, aby robot trafil do koša päťkrát za sebou.  Po prekročení piatich dobrých hodov by každý chybný hod ukončil pokus a nebolo by možné ho zopakovať. Japonci však nemali v úmysle uspokojiť sa s piatimi hodmi, takýto rekord by iné tímy poľahky prekonali. Po spustení pokusu už nesmeli na robotovi urobiť žiadne zmeny, ani kontrolovať jeho stav.

Tesne pred štartom skontrolovali robota, tlak v lopte, vzdialenosť od koša a výšku umiestnenia obruče.  Po prvých piatich hodoch napätie vzrástlo a ďalších tisíc úspešných hodov prebehlo v absolútnom tichu.  Tisíci hod padol po 3 hodinách a 18 minútach. Pokus pokračoval ďalej. Rozhodca sa po celý čas nemohol vzdialiť, ani na toaletu. Robot bol  vo vynikajúcej forme. Tím sa nakoniec rozhodol vytýčiť si cieľ, pretože pokus nemohol trvať nekonečne dlho. V súvislosti s účasťou Toyoty na prípravách olympiády a paralympiády v Tokiu 2020 sa tvorcovia CUE3 rozhodli, že pokus ukončia po 2020 hodoch loptou.

Nikto nevedel, ako dlho vydržia mechanické časti robota opakujúce sa pohyby.  Posledný 2020-ty krát padla lopta do koša po 6 hodinách a 35 minútach. Tím inžinierov spoločnosti Toyota získal oficiálny certifikát za najviac nepretržitých hodov humanoidného robota  (za asistencie človeka) –  2020 zásahov do koša.

Ťažká úloha

Hádzať do koša z toho istého miesta sa môže zdať v prípade vhodne naprogramovaného robota jednoduché. Tí, ktorí sledovali rozvoj programu CUE od samého začiatku vedia, koľko prekážok museli  jeho tvorcovia prekonať. Ešte pred pol rokom potreboval robot minúty, aby sa pripravil na nasledujúci hod a jeho muška tiež mala ďaleko do dokonalosti – do koša trafil jeden z 30 hodov.  Teraz hádže presne  a nasledujúci hod zvládne za 12 sekúnd od predchádzajúceho.  Umelá inteligencia je schopná prispôsobiť trajektóriu letu lopty  tomu, na ktorom mieste dlane sa ocitne a takisto aj k neveľkým zmenám pozície robota alebo momentálnej intenzite prúdu.

Značky: