Robotické vysávače už nepredstavujú nič výnimočné. Postupne sa stávajú štandardnou výbavou mnohých domácností.

Ďakovať za to môžeme rastúcej konkurencii a tiež prirodzenej evolúcii technológií – vďaka tomu prinášajú robotické vysávače pridanú hodnotu aj v prípade lacnejších modelov, čo sa ešte pred pár rokmi nedalo jednoznačne povedať. Ako si však vybrať ten správny model?

Keď sa pred niekoľkými rokmi povedalo „robotický vysávač“, pravdepodobne sa vám vynorila značka iRobot a vysávače Roomba. Neskôr sa však na trh dostali robotické vysávače od Xiaomi a s nimi aj určitá renesancia týchto zariadení v slovenských domácnostiach. Xiaomi prinášalo cenovo dostupnú alternatívu a hoci nemožno iRobotu uprieť jeho patenty a technologické inovácie, Číňania jednoducho dokázali ponúknuť atraktívny pomer cena/funkčnosť produktu, a to na mnohých Slovákov zabralo.

Dnes je ponuka trhu pomerne variabilná. Okrem spomenutých značiek si môžete kúpiť robotické vysávače už aj od Lenova či firmy Roborock, ktorá od roku 2014 vyrába robotické vysávače pre Xiaomi a pokúša sa na trhu uspieť aj pod vlastnou značkou. Nie je teda náhoda, že sú si robotické vysávače Xiaomi a Roborock podobné ako vajce vajcu. Svoje robotické vysávače má tiež Samsung či Electrolux a na trhu nájdete aj ďalšie značky. Cieľom tohto článku však nie je vypisovať všetky značky a porovnávať jednotlivé modely, ale pozrieť sa na segment robotických vysávačov ako na celok a zosumarizovať pre vás, akú pridanú hodnotu tieto zariadenia ponúkajú, na čo si dať pozor a čo od nich naopak nečakať.

Xiaomi vysávač

Vysávač Xiaomi Mi Robot Vacuum odštartoval renesanciu robotických vysávačov v slovenských domácnostiach. Aj dnes ide o skvelého pomocníka. Zdroj: Xiaomi

Tvar vysávača

Prevažná väčšina robotických vysávačov má okrúhly tvar. Nájdu sa aj výnimky – Electrolux PURE i9.2 či iRobot Roomba s9+ ponúkajú odlišný dizajn. V prípade Roomby s9+ je to dizajn v tvare písmena D, ktorý je navrhnutý na dôkladné vyčistenie rohov a treba uznať, že iRobot to vymyslel a navrhol veľmi dobre.

Okrúhle vysávače sú z hľadiska navigácie a dizajnu jednoduchšie na zhotovenie a spoľahlivú prevádzku. Preto aj dominujú na trhu. Pri čistení kútov sa spoliehajú najmä na jednu alebo dve bočné kefy. Na základe nášho doterajšieho testovania tvrdíme, že výraznejší rozdiel z hľadiska počtu bočných kief a efektivity upratovania sme si nevšimli, takže pokojne si vystačíte aj s jednou bočnou kefou. A hoci je robotický vysávač v tvare D v niektorých prípadoch efektívnejší pri čistení rohov, treba zvážiť aj váš rozpočet.

iRobot Roomba

Väčšina robotických vysávačov má okrúhly tvar. Roomba s9+ má tvar písmena D kvôli dôkladnejšiemu čisteniu rohov, Zdroj: iRobot

Výkon a hlučnosť

Výrobcovia robotických vysávačov udávajú saciu silu jednotlivých modelov v Pascaloch. Ťažko si predstaviť, čo presne tieto čísla znamenajú, ale Roborock tvrdí, že výkon na úrovni 2000 Pa predstavuje saciu silu, ktorá by dokázala zo zeme zdvihnúť AA batériu.

V prípade jednotlivých modelov sa udáva maximálny výkon, pričom vysávače obvykle ponúkajú niekoľko režimov vysávania, ktoré majú rôzny pomer medzi sacou silou a hlučnosťou vysávača. Ak napríklad chcete vysávať tvrdé podlahy, postačí vám vyvážený režim vysávania. V prípade kobercov odporúčame aktivovať režim maximálneho výkonu. Niektoré vysávače sú už natoľko inteligentné, že koberec rozpoznajú samy a automaticky na ňom aktivujú vyšší sací výkon. S touto funkciou sme sa stretli v prípade niektorých modelov od iRobot a Roborock, výrobcovia ju označujú „Carpet Boost“.

Ak máte doma koberce, odporúčame, aby mal váš robotický vysávač výkon na úrovni 2000 Pa a viac. V prípade tvrdých podláh si vystačíte aj s lacnejšími modelmi s výkonom na úrovni 1400 Pa. Samozrejme, aj tieto dokážu vysať koberec, avšak efektivita bude nižšia.

Čo sa hlučnosti týka, robotické vysávače sú navrhnuté tak, aby ste ich používali, keď nie ste doma a ich hlučnosť by mala byť teda druhoradá. Výrobcovia však udávajú parameter v decibeloch, ktorý definuje ich hlučnosť – často vo vyváženom režime, kedy sa nevyužíva plný sací výkon. Z našej skúsenosti môžeme konštatovať, že robotické vysávače sú menej hlučné ako tradičné vysávače, ale ich prevádzku budete počuť a môžu vás vyrušovať napríklad pri sledovaní televízie. A ak chcete odporúčanie na najmenej hlučný robotický vysávač – taký pravdepodobne neexistuje. Všetky vysávače sú ± rovnako hlučné. Ich hlučnosť je však možné minimalizovať zvolením tichého režimu, ktorý je však podľa nás vhodný akurát tak na mopovanie.

Xiaomi vysávač

Niektoré robotické vysávače majú funkciu „Carpet Boost“, vďaka ktorej automaticky zvýšia výkon na kobercoch, Zdroj: Roborock

Vysávanie a/alebo mopovanie

Tým sa priamo dostávame k ďalšej otázke, ktorú možno budete riešiť. Kúpiť si robotický vysávač iba na vysávanie alebo zvoliť kombinované riešenie, ktoré dokáže aj mopovať? Záleží na vašich potrebách a tiež aj vašej domácnosti. Ak máte byt s minimom kobercov, potom vám bude pravdepodobne stačiť aj vysávač s funkciou mopovania, avšak od tejto funkcie nečakajte zázraky – je to iba mokré utretie podlahy. Precízne mopovanie s dôrazom na odstránenie zaschnutých špín si budete musieť spraviť sami, napr. pomocou ručného mopu. Avšak na občasné vlhké utretie podlahy je táto funkcia dobrá.

Nedostatok vysávačov s funkciou mopovania je ten, že nerozlišujú koberce a pokiaľ vysávaču v aplikácii nevyznačíte zakázanú zónu, s mopom vám pobehá aj po kobercoch. Aj preto iRobot vyrába samostatné robotické mopovače Braava, ktoré majú prispôsobenú navigáciu a ďalšie vlastnosti iba na mopovanie. Výhodou Braavy je, že vám nevylezie na koberec. Nevýhoda však spočíva v tom, že možno neprejde ani cez prechodovú lištu medzi izbami a tak budete musieť v niektorých prípadoch zariadenie prenášať ručne.

iRobot však vo svojej vynovenej aplikácii iRobot Home pridal novú funkciu, ktorá umožňuje vynútiť, aby Braava jet prechádzala aj cez prechodové lišty. Táto funkcia môže pomôcť, avšak pokiaľ máte výškový rozdiel medzi podlahami v dvoch izbách, mopovač môže mať problém s prechodom do druhej izby aj napriek tejto funkcii. Takže pri výbere samostatného robotického mopu treba myslieť aj na nerovnosti v prechode medzi dvoma podlahami. Vysávače s nimi nebudú mať problém – dokážu obvykle prekonať prekážky do 2 cm.

iRobot ponúka robotické vysávače Roomba a robotické mopy Braava

iRobot ponúka robotické vysávače Roomba a robotické mopy Braava. Modely s podporou technológie Imprint Link dokážu vzájomne komunikovať. Zdroj: iRobot

Výdrž na jedno nabitie

Robotické vysávače majú obvykle výdrž na úrovni 1,5 až 3 hodín a na jedno nabitie dokážu povysávať 100 až 200 m2. Tieto hodnoty sa čiastočne odlišujú v závislosti od jednotlivých modelov. Niektoré vysávače takisto ponúkajú funkciu prerušenia vysávania, automatického dobitia a následného pokračovania tam, kde vysávač prestal. Dlhá výdrž a prerušenie vysávania môžu byť atraktívne pre používateľov vo väčších bytoch. Na ilustráciu – 3-izbový byt s rozlohou 60 m2 dokážu robotické vysávače vysať v priebehu 50 až 70 minút v závislosti od technológie navigácie.

Z hľadiska upratovania tak môže byť dôležitejším parametrom veľkosť zbernej nádoby na prach. Výrobcovia ju udávajú v mililitroch, pričom štandardom je objem na úrovni 500 ml. To by malo postačovať na kompletné vyčistenie aj v prípade väčších bytov či domov – ak bude robotický vysávač upratovať niekoľkokrát do týždňa, tak určite. V tejto súvislosti treba spomenúť funkciu automatického odpadkového koša, ktorú ponúka iRobot Roomba i7+, s9+ či Lenovo T1 Pro Vacuum Cleaner. V ich prípade je odpadkový kôš zabudovaný priamo do nabíjacej stanice. Robot sa po skončení vysávania do koša automaticky vyprázdni a vy tak nemusíte po každom vysávaní manuálne vyhadzovať zozbieraný prach a špinu.

V prípade vysávačov s funkciou mopovania treba brať do úvahy objem nádobky na vodu. Ak vysávač ponúka kombinovanú funkcionalitu, vo väčšine prípadov je nádobka pomerne malá a pripojíte ju pod zadnú časť vysávača. Objem sa obvykle pohybuje na úrovni 150 až 200 ml a v závislosti od nastavenia mopovania a veľkosti vašej domácnosti ju budete možno musieť počas upratovania niekoľkokrát naplniť. V tomto smere je praktické zónové čistenie, ktorému sa venujeme nižšie.

Vysávač s funkciou mopovania obvykle funguje tak, že k nemu pripojíte nádobku s vodou. Mopovanie je základné a vysávač nerozlišuje koberce, takže si treba nastaviť obmedzenia v aplikácii, Zdroj: Roborock

Spôsob navigácie

Robotické vysávače využívajú niekoľko spôsobov navigácie. iRobot vo svojich pokročilých modeloch spolieha na vizuálnu navigáciu, ktorá využíva zabudovanú kameru a ďalšie senzory. Taktiež sa môžete stretnúť s laserovou navigáciou a navigáciou pomocou gyroskopov. Na základe našich poznatkov môžeme povedať, že vizuálna navigácia od iRobotu funguje spoľahlivo, avšak v niektorých prípadoch sa môžu objaviť drobné komplikácie kvôli nedostatku svetla – na to treba myslieť, ak by ste chceli upratovať večer alebo v noci.

K laserovej navigácii pripomienky nemáme, funguje spoľahlivo a efektívne. V prípade gyroskopickej navigácie sú naše skúsenosti rôznorodé – väčšinou sa takéto vysávače pohybujú trošku chaoticky až nekontrolovane, avšak v prípade novinky, vysávača Roborock E4, sme boli s jeho pohybom po domácnosti spokojní. Je vidieť, že výrobcovia vysávačov postupne zdokonaľujú aj túto technológiu.

Výhoda vizuálnej a laserovej navigácie v porovnaní s použitím gyroskopov spočíva v rýchlejšom upratovaní, nakoľko vysávač má lepší prehľad o tom, kde už bol a čo ešte musí vysať. Vysávače s gyroskopom sa môžu do niektorých miest vrátiť aj viackrát, a to omylom. Pokiaľ však budete používať robotický vysávač iba vtedy, keď nie ste doma, pravdepodobne bude pre vás dĺžka upratovania druhoradá.

Je viacero spôsobov navigácie. Laserová navigácia je efektívna, spoľahlivá a funguje za všetkých svetelných podmienok, Zdroj: Xiaomi

Zónové čistenie

Hlavným prínosom laserovej a vizuálnej navigácie v porovnaní s gyroskopmi je funkcia zónového čistenia. Tá spočíva v tom, že vysávač si po prvom vysávaní uloží mapu vašej domácnosti a vy ju môžete rozdeliť do viacerých zón – následne môžete poslať vysávač upratovať iba vybrané miestnosti. Niektoré vysávače dokážu uloženú mapu automaticky zanalyzovať a rozdeliť do jednotlivých izieb, napr. Roborock S6 Pure či iRobot série i a s. Alebo vytvoríte zóny, ktoré vysávač nemá čistiť, čo môže byť užitočné napríklad pri mopovaní, aby nechodil na miesto, kde máte koberec.

Túto funkciu považujeme za reálny prínos a pokiaľ je pre vás atraktívna, potom odporúčame, aby ste si u predajcu overili, či ju ponúka vami zvažovaný vysávač. Rovnako je dobré sa informovať, či podporuje zónové čistenie aj v prípade domácností s viacerými poschodiami. Niektoré vysávače si totiž uložia iba mapu jedného poschodia a následne ju prepíšu novou mapou.

Zónové čistenie je výborná funkcia. Niektoré vysávače ju podporujú aj v rámci viacerých poschodí, avšak nie je to samozrejmosť, Zdroj: Roborock

Prínos mobilnej aplikácie

Mobilná aplikácia umožňuje spustiť čistenie, pozastaviť ho či prikázať vysávaču, aby sa vrátil späť do nabíjacej stanice. Niektoré aplikácie takisto ponúkajú funkciu diaľkového ovládania, aby ste ovládali pohyb robota. Prípadne môžete meniť už spomenuté režimy vysávania s rozličným výkonom a hlučnosťou.

Hlavný prínos mobilnej aplikácie však vidíme vo funkcii, pomocou ktorej si môžete naplánovať pravidelné vysávanie, keď nie ste doma. Môžete si zadefinovať konkrétny čas a dni, kedy sa má upratovanie opakovať. Taktiež je možné určiť režim vysávania a v prípade robotov, ktoré dokážu rozdeliť mapu domácnosti do jednotlivých izieb, si môžete zadefinovať aj to, či sa má upratať celý dom/byt alebo iba konkrétne miestnosti.

Pomocou aplikácie si nastavíte aj zóny na mape, ak to váš robot podporuje a určíte si miesta, ktorým sa má vysávač pri upratovaní vyhnúť. Samostatnou kapitolou je podpora hlasových asistentov. Pomocou hlasových povelov môžete spustiť a pozastaviť vysávanie či vrátiť vysávač do nabíjačky.

Aplikácia rovnako umožňuje aktualizovať firmvér vysávača, pristupovať k manuálu a získať informácie o starostlivosti a čistení jednotlivých senzorov či filtrov.

Vynovená aplikácia iRobot Home

Vynovená aplikácia iRobot Home. Niektoré robotické vysávače dokážu rozdeliť domácnosť do jednotlivých miestností. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Na čo treba ešte myslieť

Robotické vysávače sa môžu odlišovať aj šírkou a spracovaním hlavnej kefy. iRobot sa napríklad chváli, že má gumové kefy, ktoré sú navrhnuté tak, aby sa na ne nenamotávali dlhé vlasy a chlpy.

Tieto zariadenia považujeme za praktických pomocníkov, avšak na dosiahnutie ich maximálnej efektivity je niekedy vhodné prispôsobiť rozloženie objektov v miestnostiach. Týka sa to napríklad sušiakov na oblečenie, ktoré môžu zbytočne komplikovať upratovanie a napr. Roborock S6 Pure sa nám oň párkrát zasekol – ostatné vysávače s tým nemali problém, ale aj v tomto prípade šlo o zbytočnú prekážku.

Problém môžu tiež robiť malé handričky či utierky alebo malé koberce, ktoré nie sú pevne prichytené k podlahe. V prípade vysávačov, ktoré výraznejšie narážajú do prekážok, to bolo typické pre staršie Roomby, sa môže stať aj to, že si robot zabuchne dvere do miestnosti. Preto odporúčame, aby ste pri prvom použití sledovali robota, ako upratuje a všimli si prípadné problémové body, ktoré by mu mohli spôsobovať komplikácie. Takisto si všimnite miesta, kam sa robot nedokáže dostať. Tie však dajú časom o sebe vedieť – všimnete si, že sa v nich kopí prach. A ideálne je, aby ste schovali šnúrky do topánok a dali bokom káble. Nechcete, aby robot vysával byt v tandeme s vašou teniskou.

Funkciu mopovania odporúčame používať iba vtedy, keď ste doma. Dôvod je ten, aby ste mohli doplniť nádobku na vodu podľa potreby a aby sa robot s touto nádobkou zbytočne nenabíjal – za predpokladu, že by v nej ostala voda.

A ako už bolo spomenuté, robotické vysávače sú navrhnuté tak, aby ste ich nechali viackrát týždenne vysávať, keď nie ste doma. Zabezpečia, aby ste sa vracali do čistého prostredia, avšak raz za čas odporúčame manuálne povysávať aj pomocou tradičného vysávača. To isté platí aj pre mop.

Prečítajte si aj:

iRobot Home zmení váš pohľad na robotické upratovanie (RECENZIA a VIDEO)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit