Vymoženosť alebo skutočná pomoc v domácnosti? Túto otázku sme si položili hneď na začiatku niekoľkodňového testu robotického vysávača od spoločnosti LG. Ide o najvyšší model od tohto výrobcu, s označením LG HOM-BOT Square VR64701LVMP. Naša testovacia domácnosť je náročná z pohľadu členitého terénu a prechodov, a tak sme dokonale overili všetky výrobcom udávané systémy pre mapovanie a bezpečný pohyb vysávača.

Balenie, ovládanie a ponuka programov

V balení nájdete LG HOM-BOT Square v zafírovo fialovej farbe s rozmermi 340 × 340 × 87 mm a váhou 3 kg, nabíjaciu stanicu na 230 V, diaľkový ovládač (DO), manuály v slovenčine, čistiace pomôcky na údržbu zariadenia a plastovú násadu na mop. Nechýba ani náhradné príslušenstvo ako hlavná rotačná kefa pre domácnosti so zvieratami, dve bočné kefky, dve násady na mop a náhradný filter.

LG Hom Bot prichádza v hranatom tvare a na vysávanie používa dve bočné kefky

LG Hom Bot prichádza v hranatom tvare a na vysávanie používa dve bočné kefky

Vysávač sa dá obsluhovať pomocou diaľkového ovládača alebo štyroch základných, dotykových tlačidiel na vysávači – turbo, mode, home, start/stop. Zaujímavosťou je komunikácia zariadenia v českom jazyku, pričom každú zmenu alebo problém zreteľne ohlási. Ak by vám to prekážalo, môžete zvuk vypnúť. Vo vrchnej časti, nad tlačidlami, sa nachádza displej, ktorý informuje o zvolenom programe, čase, funkcii a stave batérie.

Celkovo sedem režimov a funkcií umožňuje vybrať optimálny spôsob vysávania v rôznych situáciách. K tomuto vysávaču nie je dostupná virtuálna stena, teda ak nechcete aby behal po celom byte, ale len na vami určenej ploche, využijete režim My Space. S vysávačom, pomocou DO, prejdete po vami určenej trase a vysávač z nej nevyjde, bude vysávať len konkrétnu časť či miestnosť. Takisto môžete vysávať aj manuálne, len s použitím DO so smerovými šípkami.

hombot%20print%20final_vyd2016_7_nowat

Zvýšenie výkonu (režim turbo) sa zapína automaticky, keď vysávač zaregistruje koberec, no môžete ho zapnúť aj manuálne. K dispozícii je aj časovač s nastavením automatického vysávania na každý deň alebo jednorazovo. Zaujímavosťou je samodiagnostika, ktorá dokáže skontrolovať systém a ohlási prípadné chyby. Batéria s kapacitou 2200 mAh vydrží na nabitie až 100 minút vysávania. Avšak, záleží od typu podlahy, na kobercoch je výdrž o niečo nižšia. Nabíjanie trvá v priemere 150 minút.

Efektivita čistenia

Účinnosť vysávania je na dobrej úrovni, so sacím výkonom 18 W a max. hlučnosťou, len 62 dB. Takýto výkon je na bežne znečistené podlahy a koberce postačujúci. Vďaka hranatému dizajnu s dvomi bočnými kefkami je vysávanie naozaj efektívne a špinu zoberie aj z rohov a krajov stien, čo je u robotických vysávačov problém. Šírka záberu hlavnej kefy je len 18 cm, no v spojení s dlhými bočnými (približovacími) kefkami je to až 38 cm, čo je postačujúce.

vr62601lvm_vyd2016_7_nowat

Ak kefa namotá neželaný  predmet, či kábel, vysávač postojí a ohlási vám to. Nečistoty sa zberajú do 0,6 litrovej nádobky s integrovaným, odnímateľným HEPA11 filtrom. Nádobka sa z vysávača ľahko vyťahuje a aj vysýpa. Nečistoty zberá rotačná kefa, funguje dobre. V testovacej domácnosti vysávač povysával všetko, bez vynechávania. Výhodou je možnosť nasadiť na vysávač držiak pre suchý mop, teda utierku, na detailné stieranie prachu popri vysávaní.

Systémy mapovania a senzory pre bezpečný pohyb po domácnosti

Navigáciu a orientáciu vysávača riadi niekoľko senzorov a systémov. Tri ultrazvukové senzory v prednej časti, tri senzory zabezpečenia proti pádom z vyvýšených miest v spodnej časti, akcelerometer, gyroskop a dve kamery so systémom Dual Eye. Ultrazvukové senzory snímajú široký priestor, rozpoznávajú prekážky a minimalizujú kolízie vysávača s predmetmi v domácnosti.

K lepšej navigácii prispieva systém Dual Eye, ktorého výhodou je, že vysávač dokáže vykonávať čistenie aj potme. Novinkou je aj technológia II-SLAM novej generácie ( Illumination Invariant based Simultaneous Localisation and Mapping), ktorá priebežne vyhodnocuje snímky z vrchnej kamery a na základe získaných informácií vykonáva súbežne lokalizáciu a mapovanie priestoru.

Spodná kamera má podobu optického snímača (Optical Flow Sensor), ktorý skenovaním podlahy meria vzdialenosti a rozpoznáva prekážky, či zmeny profilu podlahy. Funkcia Mapping Resume zabezpečuje návrat vysávača na miesto, kde naposledy skončil v čistení, napr. z dôvodu vybitia batérie.

lg-hom-bot-ux_vyd2016_7_nowat

Množstvo senzorov a systémov by malo znamenať bezproblémovú orientáciu vysávača. No nie je tomu vždy tak a vysávač sa občas správa, ako by tam žiadne senzory a systémy neboli, najmä pri návrate k nabíjacej stanici. Výrobca udáva, že vysávač registruje nové, neznáme veci v priestore, ktoré si následne ukladá do pamäte. V skutočnosti sa však vysávač niekedy prudšie oprel aj o statické predmety. Výhodou je však prejazdnosť prahov, ktorá je až do 2 cm.

Aby bola navigácia bezproblémová, vysávač potrebuje skoro „ideálny priestor“, s čo najmenej prekážkami. Takisto návrat k nabíjacej stanici je veľmi zdĺhavý a niekedy sa nedokončí. To však záleží aj na umiestnení nabíjacej stanice. Ak chcete, aby bol návrat vysávača naozaj bezproblémový, je nutné vytvoriť okolo stanice čistý priestor v šírke 1,5 metra z oboch strán a 2 metre pred ňou. Navigácia a mapovanie priestoru je v tomto zariadení na priemernej úrovni.

Verdikt

LG HOM-BOT Square je, z hľadiska efektivity vysávania, dobrým pomocníkom v domácnosti, pomôže, odľahčí vás od častého vysávania, a dokonca má k dispozícii mop. Navigácia a orientácia v členitom priestore je slabšia, vhodný je skôr do väčších priestorov s minimom predmetov. Výkon je postačujúci do bežne znečistených domácností.

Hodnotenie
+ čistenie potme, účinnosť vysávania v rohoch a krajoch miestností, samodiagnostika, prídavný mop, HEPA filter, prejazdnosť prahov do výšky 2 cm
– slabá orientácia, mätúci návrat k nabíjacej stanici, časté narážanie do predmetov, chýba senzor prachu

Zapožičal: LG Slovakia
Cena: od 620 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 7/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE