Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Aj keď rodičia venujú pri výbere automobilov stále väčší dôraz na bezpečnostné prvky a veľký batožinový priestor, často robia chyby pri samotnej preprave detí

Deti, ktoré dnes oslavujú svoj sviatok, sú pre každého milujúceho rodiča prioritou, ktorú zohľadňujú aj pri výbere automobilu. Aj preto rodinné autá nekupujú napríklad bez systému ISOFIX, ktorý slúži k bezpečnejšej preprave tých najmenších. Často ale podcenia výber autosedačky alebo robia chyby pri preprave dieťaťa v nej. Len malá časť zákazníkov si do vozidiel vyberá doplnkové bezpečnostné prvky ako je spätné zrkadlo na zadnej sedačke alebo kamera pre bezpečné sledovanie dieťaťa počas jazdy.

„Bezpečnosť detí pri prevoze automobilom je našťastie prioritou väčšiny rodičov. Kým automobil bez ISOFIXU, ktorý budúci rok oslávi dvadsať rokov svojej existencie, nekupujú, často robia chyby napríklad pri výbere autosedačky. Neuvedomujú si, že aj autosedačka má životnosť. Ak použijú trebárs desať rokov starú autosedačku, ktorá patrila v dobe svojej výroby medzi absolútnu špičku, za tie roky už plasty stratili svoju pevnosť a pružnosť a ľahšie sa pri náraze poruší. Ďalších chýb sa potom rodič dopustí, pokiaľ nezabezpečí bezpečný dohľad na tých najmenších. K tomu môže slúžiť aj obyčajné spätné bezpečnostné zrkadlo umiestnené na zadnej sedačke, kedy sa pri každej kontrole dieťaťa nemusíme otáčať dozadu a strácať prehľad o situácii na ceste,“ uviedla Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka AURES Holdings, prevádzkovateľa autocentier AAA AUTO.

Väčšina Slovákov si kupuje priestranné jazdené autá

V AAA AUTO si rodičia vyberajú v nadpolovičnej väčšine priestranné vozidlá typu SUV, kombi alebo MPV. Rodinné vozidlá majú až v 95-ich percentách bezpečnostný systém ISOFIX, no ešte v roku 2016 ho malo o 15 % menej ojazdených áut. ISOFIX ale nie je jedinou dôležitou súčasťou pre bezpečnú prepravu dieťa.

Základné pravidlá pre bezpečnú prepravu detí:

  • výber správnej veľkosti sedačky, ktorá by nemala byť staršia ako 5 rokov
  • umiestnenie autosedačky na zadných sedadlách
  • kontrola správneho upevnenia v ISOFIXe
  • umiestnenie opierok sedačiek vozidla do čo najnižšej polohy, aby nevadili autosedačke
  • deti v sedačke bez oblečenia ako je napríklad bunda, po ktorej sa kĺžu bezpečnostné pásy
  • dostatočné utiahnutie pásu autosedačky, ktorý nesmie byť príliš voľný
  • kryt batožinového priestoru vozidla musí byť zatvorený a bez vecí položených na ňom

„Niektoré značky, ako napríklad Volkswagen, ponúkajú za príplatok pevne zabudované detské sedačky, tzv. integrované detské sedačky. Tie môžu byť už pre deti od 9 mesiacov. Na Slovensku o ne zatiaľ nie je veľký záujem, a to prevažne preto, že pri preprave iným vozidlom potrebujete mať aj klasickú mobilnú autosedačku,“ doplnila Karolína Topolová.

Značky: