Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Rodiny preferujú najčastejšie SUV, ktorých sa v máji predalo len v autocentrách AAA AUTO 28 % z celkového objemu predaných automobilov. Na druhom mieste sú vozidlá kombi s 23 %.

Bezpečnosť na cestách je hlavnou témou posledných rokov a nie je teda prekvapením, že rodiny s malými deťmi pri výbere svojho vozidla riešia práve bezpečnosť, pohodlie a veľkosť batožinového priestoru. S blížiacim sa Medzinárodným dňom detí rastie v máji tradične dopyt po rodinných vozidlách typu SUV, kombi alebo MPV. U najväčšieho predajcu jazdených vozidiel u nás sa do mája predalo o 17 % viac týchto vozidiel než minulý rok za rovnaké obdobie. Najväčší záujem je o modely SUV. Vyplynulo to z predajných dát skupiny AURES Holdings, prevádzkovateľa siete autocentier AAA AUTO.

„S blížiacim sa dňom detí a aj s ohľadom na nadchádzajúce letné prázdniny sa v našich autocentrách tradične v máji zvýšil dopyt po rodinných vozidlách. Rodiny si vyberajú najčastejšie vozidlá SUV, ktoré tvorili 28 % z celkového objemu predaných áut v tomto mesiaci. Tesne za nimi sú kombi, ktorých sa predalo 23 % z celkového počtu predaných automobilov,“ uviedla Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva skupiny AURES Holdings, prevádzkovateľa medzinárodnej siete autocentier AAA AUTO. Tretím najpredávanejším typom rodinného vozidla je MPV, ktoré tvorí 8 % predajov v AAA AUTO. V porovnaní apríla s májom sa rodinných áut predalo o 12,6 % viac. Od začiatku roku do konca mája potom dokonca o 17 % viac než minulý rok v rovnakom období

Až 22 % rodinných vozidiel SUV, kombi a MPV je značky Škoda, potom nasleduje Volkswagen. Medzi najpredávanejšie modely rodinných áut patrí tradične Škoda Octavia, ktorých sa tento rok predalo 8 % z celkového objemu predaných automobilov v AAA AUTO. Druhým najpredávanejším modelom je Volkswagen Golf a tretím Volkswagen Passat. Predajné štatistiky ukázali, že 53 % týchto aut je dieselových. Viac než 40 % rodinných automobilov je s automatom, pričom minulý rok sa týchto aut s automatickou prevodovkou predalo len 31 %.

Najpredávanejšie rodinné vozidlá roku 2022 v sieti autocentier AAA AUTO

1.Škoda Octavia4.Škoda Fabia7.Ford Mondeo10.Kia Sportage
2.VW Golf5.Škoda Superb8.Hyundai i3011.Dacia Duster
3.VW Passat6.Ford Focus9.VW Touran12.Škoda Yeti

„Sama dobre viem, že deti sú v rodine to najdôležitejšie, preto je potrebné pri výbere vozidla prihliadať aj na ich potreby, pohodlie a bezpečnosť. Za 30 rokov sa nároky slovenských rodín výrazne zmenili. Zatiaľ čo zo začiatku deväťdesiatych rokov deti jazdili ešte nepripútané a na zadných sedadlách kľudne boli aj piati, dnešní rodičia si niečo také často ani len nedokážu predstaviť. Preto sa tiež rodinné vozidlá napr. bez Isofixu ani nepredávajú. Rodičia viac dbajú na výber autosedačiek a často riešia bezpečnosť aj z pohľadu spätnej kamery, vďaka ktorej majú svoje ratolesti pod kontrolou, ale neobmedzuje ich to pri sústredení sa na premávku,“ doplnila Karolína Topolová, ktorá má sedemročné dievčatko. Aj vďaka svojmu miestu v predstavenstve v Detskej dopravnej nadácii, ktorá pomáha sirotám obetí dopravných nehôd, priznáva, že sa jej bezpečnosť na cestách veľmi dotýka.

Značky: