Značka ROG ako herná divízia ASUS ukázala na výstave CES svoje herné novinky. Ide o tzv. herný zážitok ROG Citadel XV, potom sú tu notebooky ROG Flow X13, Zephyrus Duo 15 SE s dvoma displejmi a ďalšie zaujímavé produkty.

Republic of Gamers (ROG) na konferencii pod názvom For Those Who Dare toho oznámil naozaj veľa. Nám sa páčil hlavne herný notebook ROG Flow X13 s 13,4-palcovou uhlopriečkou a s externou grafickou kartou XG Mobile. Je to niečo, čo sa dá ľahko zobrať so sebou a ak potrebujete poriadny grafický výkon, pripnete si grafickú kartu cez natívny konektor a získate jednak výkonný zdroj, ale aj ďalšie porty a prirodzene poriadny grafický výkon.

ROG Flow X13

ROG Flow X13

Videli sme aj herný notebook s dvoma displejmi ROG Zephyrus Duo 15 SE, herný notebook Strix SCAR 17, 32-palcový 4K 144 Hz herný monitor s HDMI 2.1 na hranie na konzolách a počítači ROG Swift PG32UQ. Firma tiež ukázala hernú klávesnicu ROG Claymore II a hernú myš ROG Gladius III Wireless.

Tieto produkty je možné teraz preskúmať cez tzv. interaktívny zážitok ROG Citadel XV, ktorý je dostupný na bezplatné stiahnutie z obchodu Steam. ROG Citadel XV predstavuje podzemnú pevnosť a v nej si môžete prezrieť najnovšie ROG produkty a technológie. Navštívite aj niekoľko futuristických laboratórií a zahrať si môžete aj mini hru, arkádovú strieľačku z pohľadu prvej osoby.

ROG Flow X13 s externou grafikou

ROG Flow X13 predstavuje 13,4-palcový ultraprenosný herný notebook s procesorom až do AMD Ryzen 9 5980HS a grafickou kartou priamo v notebooku NVIDIA GeForce GTX 1650. Kapacita RAM je do 32 GB (2 × 16 GB) a disk je SSD M.2 buď 512 GB alebo 1 TB. Flow X13 ponúka výdrž až 10 hodín na jedno nabitie a súčasťou výbavy je ľahký 100 W USB-C PD napájací adaptér, ktorý nabije batériu z 0 na 60% v priebehu 39 minút. Hmotnosť notebooku je len 1,35 kg a hrúbka len 15 mm (bez externej grafickej karty). Keďže ide o konvertibilný dizajn, dá sa tento notebook použiť aj ako výkonný tablet.  Na notebooku sú prepojovacie porty sú USB 3.2 a natívny port na pripojenie externej grafiky, ktorej súčasťou je aj USB-C.

Flow X13 predstavuje ideál pre hráča. Malý na nosenie, výkonný na hranie

Flow X13 predstavuje ideál pre hráča. Malý na nosenie, výkonný na hranie

Flow X13 využíva otočný displej o 360° a navyše je jeho displej dotykový. Notebook je dostupný so 120 Hz FHD displejom alebo so 4K panelom a dá sa ovládať aj dotykom aj stylusom. V oboch prípadoch má obrazovka pomer strán 16:10 a je s certifikáciou Pantone Validated na verné zobrazenie farieb.

Na poriadny grafický výkon postačí pripojiť externú grafickú kartu

Na poriadny grafický výkon postačí pripojiť externú grafickú kartu XG Mobile

Dva reproduktory a technológia Dolby Atmos zabezpečujú čistú reprodukciu zvuku. Flow X13 je možné používať s externou grafickou kartou XG Mobile, ktorá obsahuje kartu NVIDIA GeForce RTX 3080. Natívny eGPU konektor zabezpečuje dátový tok na úrovni 63 Gbps iba pre samotnú grafickú kartu, čo je viac ako pripojenie pomocou Thunderbolt 3. Externá grafická karta XG Mobile umožňuje hranie najnáročnejších titulov doma, ale aj počas cestovania. Medzi portami na externej grafike nájdete USB 3.2, Audio combo a HDMI 2.0.

Prepojovací adaptér pre externú grafickú kartu

Prepojovací adaptér pre externú grafickú kartu

XG Mobile tiež obsahuje USB 3.2 port a zabudovaný zdroj s výkonom 280 W, ktorý napája externú grafickú kartu aj samotný notebook Flow X13. A pritom ide o kompaktnú jednotku. ROG je prvá značka, ktorá v notebookoch s procesormi AMD využila chladenie pomocou tekutého kovu. Flow X13 využíva až tri chladiče, pričom ventilátory Arc Flow majú vylepšený prieduch vzduchu až o 15 % a to bez zvýšenia hlučnosti notebooku.

Výkonná externá grafika XG Mobile s hmotnosťou menej ako 1 kg

Výkonná externá grafika XG Mobile s hmotnosťou menej ako 1 kg

ROG Zephyrus Duo 15 SE

Zephyrus Duo 15 SE využíva druhý displej ROG ScreenPad Plus, ktorý prináša ďalšiu zobrazovaciu plochu, čo môžete využiť pri hre ale aj pri práci. Pri otvorení notebooku sa druhý displej automaticky nakloní smerom k používateľovi a lepšie sa tak používa ale aj chladenie je účinnejšie. Celé puzdro je z magnézia. Hlavný displej má uhlopriečku 15,6 palca, na výber je 4K panel 120 Hz/8 ms, nedotykový, matný alebo FullHD 300 Hz/3 ms, opäť nedotykový a tmavý. Uhlopriečka druhého displeja je 14,09 palca, ten má rozlíšenie 4K a je prirodzene dotykový. Dá sa ovládať prstom alebo stylusom. Hmotnosť tohto notebooku je 2,4 kg. Kapacita RAM je do 32 GB, kapacita SSD diskov je to 4 TB.

ROG Zephyrus G15 Duo

ROG Zephyrus Duo 15 SE s dvoma displejmi

Ultratenký Zephyrus Duo 15 SE je založený na procesore do AMD Ryzen 9 5900HX a grafická karta je až NVIDIA GeForce RTX 3080. Ako sme spomínali, môžete si vybrať medzi FullHD a 4K displejom,a vždy je to so 100% pokrytím priestoru Adobe RGB alebo sRGB. Závisí od toho, koľko peňazí máte a čo požadujete.

Takto sa zdvihne sekundárny displej na ROG Zephyrus DUO 15

Zaujímavosťou tohto notebooku je práve druhý displej ScreenPad Plus určený na surfovanie webom, čítanie emailov, posielanie správ cez komunikačné aplikácie alebo na streamovanie či nahrávanie hrania. ROG sa pritom spojil s XSplit Gamecaster a umožnil hráčom monitorovať ich streamovanie počas hrania na hlavnom displeji. Aplikácie na tvorbu obsahu od Adobe takisto ponúkajú ďalšie funkcie a kreatívne nástroje na tomto druhom displeji. Podporuje napr. Adobe Lightroom alebo Premiere.

ROG Zephyrus Duo 15 SE

ROG Zephyrus Duo 15 SE so zdvihnutých doplnkovým displejom

Obojstranné potláčanie hluku okolia pomocou umelej inteligencie zabezpečuje komunikáciu bez ruchov, pričom vylepšené reproduktory a Dolby Atmos prinášajú kvalitnú reprodukciu zvuku a 3D audio. Vylepšený chladiaci systém Active Aerodynamic System Plus (AAS+) pod druhým displejom zvyšuje efektivitu chladenia a to bez zvyšovania hlučnosti.

ROG Strix SCAR 17

ROG Strix SCAR 17 je skutočný herný výkonný stroj s grafickou kartou až do GeForce RTX 3080 a procesorom až do AMD Ryzen 9 5900HX. Vo výbave má až 64 GB RAM typu DDR-3200 MHz v dvojkanálovom zapojení a využíva novo vyvinuté ventilátory a opäť aj chladenie pomocou tekutého kovu. Duálne SSD má kapacitu do 1 TB.

SCAR 17 je navrhnutý ako ultimátny prenosný stroj na hranie hier. Preto aj obsahuje 360 Hz FHD displej s 3 ms odozvou. Voliteľný 165 Hz WQHD panel kombinuje plynulosť s vyšším rozlíšením a s farebným priestorom DCI-P3. V oboch prípadoch je k dispozícii adaptívna synchronizácia a tenšie rámčeky okolo displeja. SCAR 17 využíva štyri reproduktory a technológiu Dolby Atmos na vylepšenie zvuku.

ROG Strix SCAR 17

ROG Strix SCAR 17

Až 90 Wh batéria ponúka výdrž až 12 hodín sledovania videa, podporuje rýchle nabíjanie a takisto použitie 100 W USB-C adaptérov. Do 60 % kapacity sa nabije za 40 minút. Optická mechanická klávesnica má podsvietenie pre každý kláves a výhodou je aj nulové oneskorenie pri návrate klávesu do funkčnej polohy po jeho stlačení. Trackpad je o 85 % väčší v porovnaní s predchádzajúcim modelom.

SCAR 17 je takisto kompaktnejší ako jeho predchodca (pôdorys je menší o 7 %) je a ponúka výraznejší svetelný pás na prednej hrane šasi, ďalší pás pod displejom a tri vymeniteľné násadky na pánty. Vylepšený chladiaci systém umožňuje výkonnejšiu a pritom o 3 dB tichšiu prevádzku v porovnaní s predchodcom.

ROG Strix SCAR 17

ROG Strix SCAR 17

Existuje aj 15-palcová verzia tohto notebooku. V dizajne chladiacich otvorov tohto notebooku nájdete aj tzv. veľkonočné prekvapenie. Rozmery tohto notebooku sú 360,3 × 275 × 24,9 mm.

ROG Swift PG32UQ

ROG Swift PG32UQ je 32-palcový HDMI 2.1 herný monitor so 4K rozlíšením a 144 Hz IPS panelom s 1 ms odozvou. Je určený na hranie na konzolách v rozlíšení 4K pri až 120 Hz a tiež na počítačoch v rozlíšení 4K pri až 144 Hz. Zaujímavá je aj jeho zadná časť.

ROG Claymore II

ROG Claymore II je prvá herná mechanická RGB klávesnica s optickými mechanickými spínačmi ROG RX Blue Optical Mechanical Switches.

ROG Gladius III Wireless

ROG Gladius III Wireless je ergonomická herná myš s rozlíšením až 19,000 dpi a tromi spôsobmi pripojenia – káblovo, bezdrôtovo cez 2.4 GHz RF a bezdrôtovo cez Bluetooth.

Herné novinky samozrejme v našej redakcii radi otestujeme.

Zdroj: Vlastné, CES, ASUS

Prečítajte si aj:

ROG Zephyrus G14 AniMe: Začína nová éra herných notebookov (RECENZIA)

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.