Google zverenil štatistiky vyhľadávania za rok 2023, Slovákov zaujímali voľby aj známe osobnosti.

Rok 2023 bol plný zaujímavých udalostí na Slovensku aj vo svete. Tieto udalosti sa samozrejme podpísali aj na tom, čo ľudia vyhľadávali v rámci internetových vyhľadávačov ako je aj Google. Slovensko vo veľkom zasiahli voľby, no nie len tie slovenské, zaujímalo nás aj to, čo sa deje v susednej Českej republike. Vo veľkom sa vyhľadávali politici, výsledky volieb alebo referenda, čo vôbec nie je prekvapivé.

Počas tohto roka sa však stalo aj niekoľko smutných udalostí, keďže množstvo známych ľudí a celebrít navždy odišlo. Aj títo ľudia Slovákov zaujímali vo vyhľadávaní a nechýbala ani klasická kategória vyhľadávania významov cudzích slov. Čo teda Slováci vyhľadávali v roku 2023 najviac? Pozrite sa na to spolu s nami.

Udalosti a známi Slováci

Počas uplynulého roka sa stalo množstvo udalostí, ktoré ľudí zaujímali. Ako sme už spomenuli, vo veľkom ich zaujímali voľby či referendum. Nechýbali ani zahraničné udalosti a svoju pozornosť stihol získať aj koncert skupiny Rammstein v Trenčíne. Čo teda Slovákov zaujímalo vo vyhľadávaní udalostí najviac?

  1. Voľby
  2. Referendum
  3. Vojna v Izraeli a Pásme Gazy
  4. Zemetrasenie dnes
  5. Rammstein Trenčín
  6. Lovestream
  7. Vojna na Ukrajine
  8. Voľby Česko
  9. Zemetrasenie Turecko
  10. Ponorka Titanic

Medzi osobnosťami zo Slovenska, ktoré sa u nás najčastejšie vyhľadávali, patrili najmä politici. Spája sa to teda najmä s predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré prebehli v tomto roku. Určite však nešlo len o voľby, keďže Slovákov v roku 2023 zaujímali aj rôzne iné udalosti spojené s týmito osobnosťami. Takto vyzeralo ich vyhľadávanie v Googli.

  1. Robert Fico
  2. Rudolf Huliak
  3. Barbora Richterová
  4. Alžbeta Ferencová
  5. Kamila Heribanová
  6. Martina Šimkovičová
  7. Peter Pellegrini
  8. Richard Autner
  9. Michal Šimečka
  10. Zuzana Dolinková

Slováci vyhľadávali aj rôzne návody a výsledky

Populárnou kategóriou vo vyhľadávaní je kategória „Ako?“. V tejto kategórii sa dozvedáme, čo v roku 2023 zaujalo Slovákov najviac medzi návodmi. Aj tu je možné cítiť nádych volieb, no aj napriek tomu sa na Slovensku vyhľadávali aj iné pojmy, niekedy až prekvapivé.

  1. Ako voliť?
  2. Ako dopadlo referendum?
  3. Ako dlho sa varí kukurica?
  4. Ako dopadli voľby?
  5. Ako vzniká zemetrasenie?
  6. Ako vznikol Izrael?
  7. Ako vypočítať percentá?
  8. Ako poslať balík cez Packetu?
  9. Ako vyfúknuť vajíčko?
  10. Ako vyčistiť striebro?

Okrem slova ako zaujali vo vyhľadávaní aj rôzne definície. Aj v roku 2023 ľudia vyhľadávali významy cudzích slov a tieto ich zaujímali najviac.

  1. Implózia
  2. Recesia
  3. Opcia
  4. Mizogýn
  5. Asertivita
  6. Naratív
  7. Marazmus
  8. Anotácia
  9. Ryk
  10. Inklúzia

Smutné odchody a zahraničné osoby v roku 2023

Medzi smutné odchody v roku 2023 možno zaradiť slovenské aj zahraničné osobnosti. Azda najviac Slovensko zasiahol odchod mladého herca Daniela Heribana, čo sa odrazilo aj na vyhľadávaní. Hneď za ním nasledoval aj Vašo Patejdl či Tina Turner. Nižšie sa môžete pozrieť na rebríček vyhľadávania.

  1. Daniel Heriban
  2. Vašo Patejdl
  3. Tina Turner
  4. Matthew Perry
  5. Ken Block
  6. Patrícia Janečková
  7. Sinéad O’Connor
  8. Diana Hô Chí
  9. Juraj Jakubisko
  10. Gina Lollobrigida

Teraz ale na veselšiu nôtu, Slováci v roku 2023 vyhľadávali aj známe zahraničné osobnosti. Šlo ako o politikov, tak aj o spevákov či iné celebrity a v rebríčku nechýbajú ani české osobnosti. Na tento rebríček sa môžete pozrieť nižšie.

  1. Petr Pavel
  2. Mario Cimarro
  3. Jenna Ortega
  4. Céline Dion
  5. Vojta Dyk
  6. Jeremy Renner
  7. David Beckham
  8. Jennifer Connelly
  9. Kazma Kazmitch
  10. Andrej Babiš

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.