A to som pôvodne čítačkám elektronických kníh nevedel prísť na chuť.

Amazon Kindle Paperwhite 4 nie je moja prvá čítačka elektronických kníh. Dokonca ani druhá… ale tretia. Tento typ zariadenia ma pôvodne nevedel osloviť, pretože som si myslel, že si elektronické knihy budem čítať na iPade. Realita však bola iná.

Motivácia kúpiť si Kindle prišla z používania aplikácie Blinkist, ktorú som už dávnejšie odporúčal, v tomto článku. Blinkist je užitočná služba, pomocou ktorej si môžete veľmi rýchlo rozšíriť vaše obzory a získať nové názory, pohľady na svet, či upraviť spôsob uvažovania. Táto služba totiž ponúka kľúčové informácie z veľkého množstva kníh literatúry faktu.

Blinkist som dlhú dobu čítal na telefóne. Potom som si uvedomil, že by som rád vylepšil zážitok z čítania na taký, ktorý viac pripomína čítanie klasickej knihy. Nasledovalo niekoľko hodín výskumu, ktorého výsledok bol jasný už od začiatku. Ak chcem čítať Blinkist na čítačke elektronických kníh, musím si kúpiť Kindle. Ostatné čítačky totiž táto služba nepodporuje.

Od kúpy Kindlu ma však odrádzali informácie o negatívach, ktoré som mal uložené v hlave. Kindle nepodporuje PDF ani formát epub a existuje v uzavretom svete Amazonu. Tak to bolo pred pár rokmi, dnes je situácia trochu iná. Do Kindlu si môžete poslať knihu emailom a tá sa v prípade potreby skonvertuje do kompatibilného formátu. Kindle takisto podporuje napr. obchod Martinus, ak by som si chcel kupovať elektronické knihy v slovenčine. Vo výsledku sa teda dá veľmi dobre žiť s Kindlom aj v prípade, že si neplánujete kupovať knihy v angličtine z Amazonu.

Rozhodnutie kúpiť si Kindle teda bolo jasné, ostávalo vyriešiť dilemu, ktorý model zvoliť. V prípade Paperwhite 4 ma lákalo najmä vyššie rozlíšenie displeja a odolnosť voči vode, ktorá by sa mohla v budúcnosti zísť. Plusové body som dal tejto čítačke aj za 6-palcový displej a kompaktné rozmery, vďaka čomu je čítanie pohodlné aj v posteli a Kindle môžem nosiť stále so sebou.

Ťažko povedať, či to bola náhoda, ale Kindle Paperwhite 4 mala práve v ten deň Alza v akciovej cene – išlo však o skutočnú akciu, nie o umelo vytvorenú. Čítačku kníh od Amazonu som si teda kúpil a po 9 týždňoch používania môžem povedať, že šlo o skvelé rozhodnutie.

Vďaka Kindle Paperwhite 4 som začal viac čítať – okrem služby Blinkist aj klasické knihy a čítačku som si rád so sebou nosil aj na cesty a výlety. V tomto smere nahradila dokonca aj iPad. Výdrž batérie je výborná, nabíjam ju raz za mesiac – dva.

Amazon Kindle Paperwhite 4

S čítačkou Kindle na výlete v Aténach

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Prečítajte si aj:

Roman odporúča: Do Nového roka s aplikáciou Blinkist

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit