Synology Drive

Synchronizácia v aplikácii Drive bežiacej v počítači

Vlastný cloud a bez poplatkov? Synology ponúka vlastnú aplikáciu Drive, ktorú si nainštalujete do vášho NAS a môžete používať presne tak, ako iné cloudové služby. Je tu ale jeden veľký rozdiel. Nebudete posielať dáta na vzdialené servery, dostupné budú u vás. Či už to bude doma alebo v kancelárii. Vynikajúce riešenie, ktoré sa veľmi podobá na štandardné cloudové služby ako Google Disk alebo OneDrive.

Drive sa dá nainštalovať ako aplikácia pre počítače a smartfóny. Je to váš osobný cloud a ak budete mať NAS prepojenú cez konto Synology, všetky údaje budú dostupné aj cez internet. Aplikácia podporuje automatickú synchronizáciu dát. Čo pribudne v počítačovom adresári, to sa prenesie na disk v NAS zariadení. Tým, že budú dáta priamo na disku, budete môcť využiť aj tímovú prácu viacerých používateľov na jednom dokumente. Platí pre konvertované dokumenty Wordu, Excelu a PowerPointu.

Aplikácia je ideálna na zálohovanie vašich bežných súborov aj tým, že poskytuje možnosť návratu k predchádzajúcim verziám. Využiť sa dá zálohovanie v reálnom čase, teda po každej zmene v dokumente. Systém zálohovania je zároveň navrhnutý tak, aby odolal útoku ransomvéru a neprepísali ste si pôvodné zálohy zneužitým šifrovaním záchranných dát.

Zdieľanie dát z vášho súkromného cloudu

A extra funkcia, ktorú sme si nadmieru obľúbili, je práve zdieľanie. Mať súkromný cloud je fajn, no keď chcete zdieľať dokumenty alebo galériu obrázkov s niekým, kto Synology nepoužíva, obavy by boli na mieste. Tu však nie a máte možnosť vytvoriť odkaz na zobrazenie obsahu. To s možnosťou úprav alebo len na čítanie. A aj si údaje ochrániť heslom a dokonca vytvoriť exspiráciu zdieľaného odkazu.

Synology Mesh Router MR2200ac

Superinteligentný router pre multimediálnu domácnosť

Tento router je špecialita vo svojej triede. Podporuje najnovší štandard WPA3, ktorý ostatní ešte len pozvoľna implementujú. Je to pochopiteľné, nakoľko potrebujete, aby to podporovali aj Wi-Fi karty v notebookoch, smartfónoch a ostatných zariadeniach, ktoré k routeru budete pripájať.

Špecialitou je podpora mesh zapojenia, a to ako sa celý router a systém ovláda. Synology totiž používa vizuálne podobný systém ako pri NAS. Prihlásenie do webového rozhrania sa tak skutočne podobá na operačný systém od Synology v ich sieťových diskoch. Nastavenie routeru je otázkou chvíle a my sme ho robili cez mobilnú aplikáciu. Bolo to najjednoduchšie a dokonca aj prvé pripojenie na router bolo zjednodušené naskenovaním QR kódu na jeho spodnej/zadnej strane. Dizajnovo je pripravený pracovať v dvoch polohách.

Konfiguráciu aj zvyšok ovládania zvládnete cez smartfón. Je tu podpora nastavenia rodičovskej ochrany, priority pripájaných zariadení, ale aj možnosť sledovania sieťovej prevádzky. To všetko aj mimo vášho domova. Nám sa páčilo zobrazenie dátovej konektivity pre konkrétne zariadenie. Vidíte maximálnu rýchlosť sťahovania a odosielania dát a môžete tak tak, či je toto najrýchlejšie možné pripojenie notebooku alebo smartfónu. Wi-Fi pracuje automaticky a netreba sa zaoberať tým, či je to 2,4 alebo 5 GHz pásmo. Router volí pripojenie automaticky podľa signálu a technologických možností zariadenia.

Router ukáže, koľko času trávili deti alebo iní používatelia na internete

Na test sme mali dva kusy tohto zariadenia, aby sme mohli vyskúšať jednu SSID sieť s dvomi kusmi hardvéru. Signál sa rozšíril na veľký priestor a najmä bol kvalitný pri prechádzaní k vyššej intenzite signálu druhého zariadenia. Kým iné zariadenia držia signál aj keď je slabý, tu sme mali vždy plný alebo takmer plný signál. To, ako sa budú zariadenia správať, sa dá nastaviť. K routeru sa dá pripojiť NAS disk, čo priamo v nastaveniach určíte pri konfigurácii LAN portu. Celkovo je tu obrovská výbava toho, ako si router nastaviť a mať pod kontrolou dátovú prevádzku jednotlivých používateľov. Je to jeden z najlepšie navrhnutých systémov.

Cena: 139 €/kus

Verdikt

Cloudová Drive služba je zadarmo a neviažu sa na ňu žiadne poplatky. Je to vaša služba v NAS, ku ktorému máte prístup len vy a osoby, ktorým to povolíte. Faktom ale je, že vy sa musíte postarať o to, aby ste mali zálohované dáta. Napríklad v prípade jednodiskových NAS Synology. Takisto aj hardvérové zlyhanie je na vašich pleciach.

Synology Mesh Router MR2200ac je vynikajúci router. Odporúčame ho, ak máte multimediálnu domácnosť. Napríklad TV, hernú konzolu, chcete prenášať bezdrôtovo filmy do TV alebo tabletu, streamujete hudbu alebo YouTube a hráte hry cez internet. Tiež ho odporúčame, ak máte doma inteligentné zariadenia a potrebujete pre ne bezpečnú domácu sieť. Do tohto zariadenia sa oplatí investovať.

Produkty zapožičal: Synology

Prečítajte si aj:

Sieťový disk Synology DS119j – Ako použiť zariadenie v praxi?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.