Zdá sa, že CEO spoločnosti Apple je väčším fanúšikom rozšírenej reality, než tej virtuálnej.

Počas rannej TV šou „Good Morning America“ mu redaktorka položila otázku, aký má názor na virtuálnu realitu. Tim vo svojej odpovedi zdôraznil, že na jednej strane poznáme realitu virtuálnu a na druhej rozšírenú, pričom práve rozšírená bude v nasledujúcich rokoch oveľa populárnejšia a perspektívnejšia ako virtuálna.

rr1_nowat

„Zastávam názor, že rozšírená realita bude pravdepodobne populárnejšia, pretože umožní napríklad nám dvom sedieť a rozprávať sa, a zároveň nám obom umožní vidieť rôzne iné veci dokresľujúce realitu“, povedal Cook. „Môže to byť vec, o ktorej sa práve rozprávame, alebo to môže byť človek, ktorý práve s nami nie je. Je to príležitosť pre naozaj veľa skvelých vecí“. V rozhovore sa snažil poukázať na to, že virtuálna realita má svoje limity vo využívaní, zatiaľ čo rozšírenej sa otvárajú ďaleko širšie možnosti uplatnenia.

rr2_nowat

Rozdiel medzi virtuálnou a rozšírenou realitou je v tom, že kým virtuálna realita (napríklad Gear VR od Samsungu)  úplne nahrádza aktuálnu realitu inou – simulovanou, tak rozšírená realita je skôr akýmsi doplnkom k reálnemu svetu prostredníctvom rozličných informácií v reálnom čase. Typickým príkladom môže byť úspešná hra Pokémon GO.

Dočkáme sa čoskoro od Apple niečoho prevratného?

Keď sa nad tým hlbšie zamyslíme, niečo na tom bude. Zatiaľ, čo VR sa určite presadí najmä v zábavnom segmente, využitie RR môže s vysokou pravdepodobnosťou plynulo prechádzať naprieč viacerými segmentmi, veď dodatočné informácie sa zídu počnúc športom, pokračujúc šoférovaním či končiac zvyšovaním pracovnej produktivity.  V súčasnosti nie je známy žiadny dátum predstavenia produktov od Apple zameraných na rozšírenú či virtuálnu realitu. Každopádne, v Apple  radi a často hovoria o projektoch, na ktorých ešte len pracujú a tak sa necháme prekvapiť, čo najbližšie mesiace prinesú.

Zdroj: The Verge

Autor: Ján Pápay