Softvérové rozšírenie označované ako Guard Extension bude dostupné len pre niektoré procesory zo šiestej generácie Intel Core.

Označované sú podľa jadra s názvom Skylake a pôjde len o niektoré modely, ktoré sa budú postupne zavádzať.

60_575px_nowat

Čo má na starosti táto ochrana? Ide hlavne o riadenie prístupu v rámci alokácie v DRAM. Programy tak budú mať vyhradené prostriedky tzv. resourcesruntime knižnice a ostatné do týchto oblastí nebudú môcť zasahovať. Toto by mala byť nová ochrana proti tzv. Zero days útokom a zraniteľnostiam, ktoré zatiaľ neboli identifikované antivírusovými firmami.

Zatiaľ to vyzerá tak, že sa nebude dať bežne zistiť, ktoré CPU túto ochranu budú mať, budeme musieť počkať na identifikačné SW utility, ktoré špeciálne inštrukcie odhalia. Malo by to byť vidno na obale CPU, no k tomu mnohí používatelia nebudú mať prístup.
Intel plánuje zaviesť podporu tejto ochrany pre operačné systémy Windows 7 / 8.x a pracuje s Microsoftom na tom, aby táto ochrana bola natívnou súčasťou systému.

CPUs_575px_nowat

V tejto tabuľke sú uvedené modelové série, ktoré by mali toto softvérové rozšírenie podporovať. Nové modely by sa mali objaviť v priebehu 30 dní a mali by byť k dispozícii výrobcom. Umiestnenie tejto aktualizovanej rady CPU by nemalo byť viazané na aktualizáciu BIOS. Jedinou vecou bude potrebná podpora zo strany OS.

Zdroj: AnandTech

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.