Twitter sa musí vyrovnať s ďalšími nárastmi botov.

Za jedným z posledným nárastov botov na tejto službe môže rumunský spammer. Svoje skúsenosti majú z prvej ruky priamo ľudia zo servera ZDNet. Na ich profile minulý pondelok zaznamenali nárast followerov a presiahli hranicu 400 000. Počiatočná radosť bola vystriedaná triezvou analýzou. Zistili, že sú to boti a nie skutoční ľudia, čiže išlo o falošné profily.

Profily sa dali našťastie celkom dobre rozpoznať. Mená v názvoch boli skomolené a nemali ani titulnú fotografiu, iba pôvodný „anonymný“ obrázok figúrky.

Server ZDNet však nebol jediným, ktorý mal takto napadnutý twitterovský účet. Spamoví boti neobišli ani profily denníkov The Verge, Asr Technica alebo napríklad Wired. Nárast profilov, botovov, pribudli aj sesterskému webu CNET.

Falošné profily by samé o sebe neboli tak nebezpečné. Avšak pokým nezačnú na váš profil pridávať rôzne správy alebo obrázky, ktoré si tam neželáte.

Napríklad falošné správy, propagandu alebo prsnaté ženy. Netvrdíme, že na tom poslednom je niečo zlé, no v drvivej väčšine to nebude obsah, ktorý si okrem pevného disku želáte mať aj inde. 🙂

Twitter zatiaľ nespravil radikálne kroky a tak sa na samotných botov musela pozrieť redakcia denníka ZDNet. Tí zistili, že ide o rumunského spammera s menom Laurentiu Ciocoiu, ktorí už má neslávnu históriu botov za sebou. Pravdepodobne však ide o pseudonym, nie o skutočné meno.

Boti sa dali ľahko identifikovať aj vďaka jednoduchej schéme mien s pridanými náhodnými číslami k profilovému menu účtu.

Odkazy, ktoré boti propagovali odkazovali na desiatky reklamných serverov, ktoré boli založené v ten istý deň. Podarilo sa zistiť, že vedú k spoločnostiam zapísaných na Cypre.

Svoju kritiku má na hlave aj Twitter. Ten v posledných mesiacoch musí odolávať zvýšenému počtu botov a falošných účtov. Odhaduje sa, že až 15 účtov je falošných.

Twitter je prešpikovaný botmi

Zdroj: ZDNet

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.