Existujú situácie, kedy nemôžete vŕtať v stenách, ale radi by ste mali naozaj rýchly internet. Áno, môže to byť Wi-Fi, ale možno by ste chceli rýchlosť vyššiu ako poskytujú súčasné bezdrôtové siete. A možno vám Wi-Fi ani na miesto, kde si chcete užiť vysokorýchlostný internet nedosiahne.

Tu sa uplatní powerline adaptér

To je presne situácia, kedy sa uplatní šírenie internetového signálu po metalickej elektrickej sieti. Takéto zariadenia sa v minulosti pomerne často používali, neskôr ich ale nahradili pomerne rýchle Wi-Fi siete. Powerline adaptér Zyxel PLA6457 je nový záblesk v tejto oblasti a prináša hlavne rýchlejšie streamovanie.

Použijete ho v situácii, kedy chcete prehrávať obsah v 4K alebo 8K rozlíšení na televízore ale vŕtať do steny v obývačke určite nechcete. Elektrina tam však už zavedená je. Rovnako ak by ste si chceli zahrať nejaké počítačové hry.

O zásuvku neprídete

V balení dostávate dva kusy adaptérov, ktoré sa pripájajú do elektrickej siete 230 V. Ide o priechodzie riešenie, teda neprídete o možnosť zapojenia iného elektrického spotrebiča do zásuvky, v ktorej je už powerline adaptér. Tento spôsob sa hodí aj vtedy, ak máte pomerne silné betónové steny, ktoré znižujú výkon Wi-Fi sietí.

Powerline adaptér ZyxelZdroj: TOUCHIT.sk
Powerline adaptér Zyxel na rýchle prepojenie internetu cez elektrickú sieť

Úplne nový štandard

PLA6457 G.hn je jedným z prvých modelov powerline adaptérov, ktorý používa firemnú technológiou G.hn wave 2. V porovnaní so súčasnými štandardami HomePlug AV dosahuje táto novinka dvojnásobnú rýchlosť, je to spoľahlivé a robustné riešenie. Ethernetové porty na adaptéroch sú gigabitové, aby bolo výsledné pripojenie čo najrýchlejšie.

Zyxel Powerline adaptér PLA6457Zdroj: TOUCHIT.sk
Druhá strana adaptérov

Testujeme

Pri testovaní sme príliš nenarobili – adaptéry zapojíte do zásuviek, zdrojový pripojíte napr. na router a do druhého adaptéra v cieľovej zásuvke pripojíte zariadenie, do ktorého chcete internet dostať. V podstate môžete len pomocou tlačidla resetovať zariadenie, ale nastaviť párovanie adaptérov a nastaviť šifrovanie údajov (128-bitové AES). Existuje aj spôsob ako konfigurovať napr. názov siete priamo pomocou webového priehliadača.

Zyxel Powerline adaptér PLA6457Zdroj: TOUCHIT.sk
Zyxel Powerline adaptér PLA6457

Na prednej strane sú LED diódy, ktoré signalizujú stav a kvalitu pripojenia (svojou farbou) a tiež šifrovania signálu. Je tu aj pohotovostný režim, ktorý šetrí energiu tým, že adaptér sa pri nepoužívaní sám vypne. Elektrina však cezeň stále prechádza, teda na elektrinu pripojené zariadenie to teda neovplyvňuje.

Pri našom teste v rámci otvorenej kancelárie v rámci biznis centra sme takto dokázali preniesť signál z jedného konca na druhý vzdialený asi 35 metrov a pripojenie bolo veľmi rýchle. Vyskúšali sme takto prenos skúšobného videa nakrúteného mobilným telefónom v 8K rozlíšení do televízora s takýmto rozlíšením a obraz bol plynulý. Výrobca hovorí o maximálnej rýchlosti 2400 Mbit/s pre technológiu G.hn. Pre sieť Ethernet je to z hľadiska použitých portov 1000 Mbit/s.

Zyxel Powerline adaptér PLA6457Zdroj: TOUCHIT.sk
Možnosti resetovania a nastavenia párovanie dvojice adaptérov

Samozrejme, ak chcete zväčšiť počet takto pripojených zariadení, ďalšie powerline adaptéry sa dajú pripájať do takto vzniknutej siete. Maximálny počet uzlov je 14, najväčšia vzdialenosť na spoľahlivý prenos signálu je 500 metrov.

Cena: 99,90 eur za pár dvoch adaptérov

Zdroje: vlastné, Zyxel

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.