Kedy ste naposledy menili elektrospotrebiče vo vašej domácnosti? Využite jarné upratovanie aj na kontrolu vašej domácnosti.

Poznáte to, kúpite si novú práčku či chladničku so zárukou na dva roky. Akonáhle však tento čas uplynie, niečo sa pokazí a záručná oprava tak neprichádza do úvahy. Márne si budete udierať hlavu do steny, že ste si nepredplatili predĺženú záruku na spotrebiče. Prichádza čas na vylepšenie vašej domácnosti a investíciu do nového spotrebiča. A keď už sa pokazí jedna vec, tak zákon schválnosti vraví, že sa pokazí aj všetko ostatné.

Aktuálne teplé počasie nás postupne vyháňa do ulíc, no láka nás aj typické jarné upratovanie. Aby ste sa teda nemuseli chytať za hlavu až sa vám niektorý zo spotrebičov pokazí, venujte pozornosť aj im. Popri upratovaní skontrolujte, v akom stave sú a prípadne sa pozrite po nových zariadeniach skôr ako bude neskoro.

Kuchynské spotrebiče využívame na dennej báze

Mnohí nedávame dostatok pozornosti spotrebičom, ktoré máme v kuchyni. Poukazujeme najmä na chladničky či umývačky riadu, ktoré sú bežne súčasťou domácností. Pri jarnom upratovaní tak nezabudnite skontrolovať, v akom stave je vaša chladnička. Pozrite sa, či je tesnenie na dverách dostatočné a či náhodou nechladí menej ako by mala. V rámci údržby a prevencie pred náhlym pokazením chladničky môžete pravidelne kontrolovať aj jej teplotu. Ak vlastníte chladničku kombinovanú s mrazničkou, nepodceňujte ani priestor mrazničky.

Hisense SKYLINEZdroj: Hisense
Hisense SKYLINE

Dobrým spôsobom, ako sa postarať o údržbu chladničky s mrazničkou, je aj pravidelné odmrazovanie. Odpojte tak svoju chladničku z elektriny a nechajte ju odmraziť. Zabezpečíte nielen čistejší priestor spotrebiča, no zapracujete aj na jeho životnosti.

Umývačky riadu sú tiež skvelým pomocníkom v domácnosti, no ich poruchovosť nás vie občas vykoľajiť. Aj umývačka riadu potrebuje pravidelnú údržbu v podobe čistenia, čím zvýšite jej životnosť. Navyše však môžete jej čistením znížiť náklady na prevádzku. Myslite na to, že sa v nej hromadia zvyšky jedla, mastnosta a tiež vodný kameň. Preto by ste v rámci svojho jarného upratovania nemali zabudnúť ani na ňu.

Súčasťou každej domácnosti je aj televízor

Televízory sú fixnou súčasťou domácnosti, ktorú mnohí považujú už skôr za nábytok. Či už ho máte niekde na stolčeku alebo zavesený na stene, je to zariadenie, na ktorom sa zachytáva prach. Väčšia prachová vrstva znižuje životnosť televízora, pričom mnohí čistia televízory nesprávne. Pred jeho údržbou ho odpojte zo zásuvky a nechajte obrazovku vychladnúť. Na čistenie si najlepšie zvoľte mäkkú handričku ideálne z mikrovlákna. Uistite sa, že váš čistiaci prostriedok je určený na typ obrazovky vášho televízora a dbajte na to, aby voda nezatiekla do vášho zariadenia. Čistenie televízora však nemusí byť záležitosťou len jarného upratovania, pokúste sa to vykonávať pravidelne.

Televízor TCL 65C845Zdroj: TOUCHIT.sk
Televízor TCL 65C845

Ak by ste sa však v rámci jarnej údržby domácnosti chceli pustiť do výmeny televízora za novší model, dávame do pozornosti nášho sprievodcu, ktorý vám poradí, ako si vybrať ten správny televízor.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.