Chorvátska spoločnosť NOA vystavovala na MWC už druhý rok po sebe. Tento raz už bola aj oficiálna prezentácia a to počas druhého dňa veľtrhu. Stalo sa tak priamo na stánku vystavovateľa v hale 6. Podľa údajov tejto firmy sa tlačovky zúčastnilo viac ako 100 novinárov, distribútorov, prevádzkovateľov a ďalších zainteresovaných strán. Podľa nás bolo novinárov tak 30, čo je super. 

Na tento rok spoločnosť NOA predstavila svoje nové zariadenia zo série N a to NOA N1, NOA N7 a NOA N10. Všetky tieto modely patria do série prvkov Element s 12-mesačnou zárukou NOA Premium Care ako jedným z výrazných benefitov. Aj keď telefón rozbijete, výrobca ho počas tejto doby bezplatne opraví.

Prezentácia začala s videom značky NOA, ktoré ukazovalo víziu značky NOA a smer vývoja radu smartfónov Element. NOA stojí nohami na zemi a vie, že jej pozícia je segment B. Ale tu chce byť lídrom. To znamená, že musí priniesť funkcie a eleganciu značiek A, kvalitnú používateľskú podporu vo forme služieb opravy spoločností a to na každom trhu vrátane slovenského. A samozrejme za ceny, ktoré by si segment A nemohol dovoliť.  A NOA získala na model N2 aj prestížne ocenenie EISA za výborný pomer výkon/cena, čo je super.


Telefón NOA N1 upútal pozornosť nápadným chrómovým krytom, ktorý bude k dispozícii v troch farbách: strieborná, čierna a modrá. Spolu s tromi dostupnými farbami elegantného chrómového puzdra obsahuje NOA N1 tiež funkciu „Face ID“, zvuk DTS a obrazovku s rozlíšením 5,5 palca a rozlíšením HD + s pomerom obrazovky 18: 9.

Model N1 je vybavený dvojitým zadným fotoaparátom s rozlíšením 13 MPx + 5 MPx a prednou kamerou s rozlíšením 5 MPx s možnosťou Face ID. To znamená rozpoznávanie tváre na jednoduché a rýchle odomknutie mobilného telefónu skenovaním tváre. NOA N1 je založená na procesore Quad-Core Media Tek MT6739 s frekvenciou 1,5 GHz. Obrazovka má 720 × 1440 pixelov a zobrazovací pomer 18: 9. NOA N1 bude mať pamäť RAM s kapacitou 2 GB a pamäťou na ukladanie dát 16 GB. Tá môže byť rozšírená na 64 GB pomocou pamäťovej karty. Slot pre pamäťové karty je tiež použiteľný ako druhý slot pre kartu SIM. N1 sa dodáva s batériou s kapacitou 3 000 mAh a najnovším operačným systémom Android 8.0.

Model NOA N7 má krásny keramický obal v tzv. kráľovskej modrej farbe. Telefón je zaujímavý funkciou fotografovania s podrobnými detailami. Model N7 bude mať dve kamery Sony s rozlíšením 16 MP a snímačom IMX 298, ktorý pomocou technológie oversampling umožní vytvárať fotografie až do 80 MPx. Predná 16-megapixelová kamera modelu NOA N7 podporuje funkciu Face Face a funkciu Face Beauty. To znamená, že budete môcť svoj smartfón odomknúť naskenovaním tváre a tiež vylepšiť fotografiu. Vaše selfie budú čistejšie, podrobnejšie a kvalitnejšie.
Hudba je vylepšená vďaka technológiám DTS a stereofónnemu riešeniu.

NOA N7 je telefón založený na 8-jadrovom procesore MediaTek MT6750 s frekvenciou 1,5 GHz a 5,7-palcovej obrazovke. Rozlíšenie displeja je  HD +, 1440 × 720 pixelov s pomerom obrazovky 18: 9. NOA N7 bude mať 4 GB pamäte RAM a 64 GB pamäte na ukladanie dát, rozšíriteľné na 128 GB pomocou pamäťovej karty. N7 sa dodáva s batériou s kapacitou 3 300 mAh, s operačným systémom Android 8.0.

V závere vystavovatelia ukázali hlavnú hviezdu svojho portfólia – NOA N10. Zatiaľ síce len pod sklom, ale máme prísľub, že budeme prví, ktorí budú mať tento telefón na test na Slovensku.  N10 je zaujímavý hlavne tým, že sa podobá na iPhone X a to hlavne svojím „zúbkom“ v hornej časti displeja. N10 prináša dvojité zadné kamery Sony s rozlíšením 2×16 MPx s najnovším snímačom SONY IMX499. Dvojitá zadná kamera pomôže vytvoriť fotografie až do rozlíšenia 80 MPx. Predná 16-megapixelová kamera „selfie“ podporuje funkciu Face ID a Face Beauty.

Nový model NOA N10 bude mať rýchly 8-jadrový procesor MediaTek MT 6764 pracujúci na frekvencii 2,3 GHz a 6,2-palcový displej od zárezu po okraj. Obrazovka INCELL v technológii FullHD + bude mať rozlíšenie 2160 × 1080 pixelov s pomerom obrazovky 18: 9. NOA N10 bude mať 4 GB RAM a 64 GB pamäte na ukladanie dát, rozšíriteľné na 128 GB pomocou extra pamäťovej karty.

Veľmi dôležitou vlastnosťou je keramický obal, ktorý používateľom poskytne pocit prestíže a elegancie. K tomu pripočítajte aj batériu s kapacitou 3600 mAh a najnovší Androidom 8.0
Tento smartfón bude tiež ponúkať DTS zvukové technológie.

Spoločnosť NOA oznámila, že smartphony N1 by mali byť v cenovom rozsahu 150 eur, NOA N7 do 250 eur a najsilnejší model pre rok 2018, teda N10 bude stáť do 300 eur. Skutočné ceny sa môžu líšiť podľa trhu a operátora. Smartfóny N1 a N7 sa dostanú na trhu na konci apríla a najočakávanejší N10 príde na trh v máji. Vtedy ho aj budeme testovať a to pri prezentácii v Holandsku a odtiaľ

prinesieme exkluzívne testy.

Pýtali sme sa počas tlačovej konferencie aj na to, ako je to s možným súdnym sporom so spoločnosťou Apple kvôli dizajnu. Dostali sme odpoveď, že tento dizajn („zúbok“) nie je patentovo chránený, a preto je jeho použitie možné.  Pripomeňme, že v tomto dizajne sme na MWC videli ďalšie dva modely od firiem zo segmentu B. Zatiaľ sa naozaj nič zo strany Apple nestalo. Otázka je, čo by sa stalo, keby takto vyzeral telefón Samsung Galaxy S9. O tom by sme určite počuli viac. Na MWC sme jasne videli, že toto na návštevníkov mobilného kongresu fungovalo, s takýmto dizajnom príde mnoho menších firiem.

Viac o telefóne NOA N10 a jeho podobnosti na iPhone X

MWC 2018: NOA ukázala iPhone X s Androidom za štvrtinovú cenu a smartfóny s Face ID

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.