Objem dát exponenciálne narastá. Väčšina z nás dnes má smartfón a väčšina rada fotí a natáča videá.

Tieto dáta sú pre nás veľmi dôležité. Od osobných fotografií, videí a dokumentov až po osobné údaje. Strata týchto údajov je veľmi bolestivá.

Zlyhanie hardvéru, náhodné vymazanie a hrozba kybernetických útokov predstavujú významné riziko pre integritu digitálnych aktív. V tejto súvislosti sa zálohovanie údajov stáva kľúčovým na zaistenie bezpečnosti a dostupnosti digitálneho života.

Dôsledky straty údajov môžu byť ďalekosiahle. Predstavte si stratu rodinných fotografií, dôležitých dokumentov alebo profesionálne neúspechy v podobe nenávratne stratených pracovných súborov. Zálohovanie údajov slúži ako dôležitá ochrana pred týmito potenciálnymi katastrofami a ponúka spoľahlivý spôsob obnovy údajov.

Ako chrániť svoj digitálny základ?

Výhody zálohovania údajov ďaleko presahujú rámec obnovy po havárii. Zálohovanie údajov posilňuje pocit bezpečia a umožňuje nám prijímať nové technológie. Existuje bezpečný mechanizmus na ochranu informácií, ktorých hodnota sa nedá vyčísliť. Podľa internej štúdie spoločnosti Western Digital 54 % ľudí vyjadrilo ochotu v budúcnosti čiastočne zálohovať svoje údaje.

Zavedenie stratégie zálohovania údajov je rámec úspechu

Vytvorenie spoľahlivej stratégie zálohovania údajov sa môže zdať náročné, ale s možnosťami automatizovaného zálohovania je tento proces jednoduchý. Všetko sa začína pochopením usporiadania vášho digitálneho prostredia. Určenie toho, na čom skutočne záleží – rodinné fotografie, dôležité dokumenty, cenné spomienky – nám umožní efektívne stanoviť priority nášho úsilia.

SanDisk Extreme PRO Portable
SanDisk Extreme PRO Portable

Keď pochopíme dôležitosť našich údajov, ďalším krokom je výber správnych nástrojov na túto prácu. Nejde len o to nájsť akékoľvek riešenie zálohovania, ale nájsť také, ktoré bez problémov zapadne do nášho života. Musíme zvážiť nielen objem a dostupnosť našich údajov, ale aj ich škálovateľnosť a rozpočtové obmedzenia.

WD My Book
WD My Book

Za zlatý štandard zálohovania dát považujme stratégiu 3-2-1, ktorú odporúča spoločnosť Western Digital. Táto stratégia navrhuje mať celkovo tri kópie údajov na dvoch rôznych typoch médií, pričom jedna je uložená mimo pracoviska kvôli vyššej bezpečnosti. Je to jednoduchý, ale účinný koncept, ktorý zabezpečuje, aby naše digitálne aktíva zostali určite v bezpečí.

Ako to funguje?

Vezmite si napríklad fotografie a videá. Pôvodné súbory, prvé kópie, sú uložené v dôveryhodnom úložnom zariadení, ako je napríklad WD My Book. Potom nasleduje druhá kópia, chránená na inom médiu, napríklad na prenosnom SSD disku SanDisk Extreme Pro. A nakoniec, tretia kópia je na dodatočnej úrovni ochrany uložená v cloude a je prístupná kedykoľvek a odkiaľkoľvek.

Zdroje: Wester Digital

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.