Fínska spoločnosť, stojaca za Sailfish OS, je po takmer 10 rokoch konečne zisková.

Spoločnosť Jolla vznikla ešte v roku 2011 po tom, čo Nokia zrušila MeeGo v prospech Windows Phone, v dôsledku čoho vznikol operačný systém Sailfish OS. Je pomerne zaujímavé to, že platforma nejakým spôsobom zostala pri živote aj po tom, čo Windows Phone a BlackBerry 10 zanikli, a stala sa jednou z mála alternatív operačného systému Android.

Portál Android Authority pred pár dňami informoval, že po takmer 10 rokoch sa spoločnosť Jolla stala ziskovou a zaznamenala medziročný (2019-2020) nárast tržieb o 53 %.

Jolla niekoľko rokov ponúka používateľom smartfónov aj Sailfish OS X, čo je oficiálne podporovaná verzia systému Sailfish OS. Spotrebitelia sa môžu rozhodnúť pre bezplatnú skúšobnú verziu alebo si za 49,90 eur zakúpiť verziu, ktorá pre vybrané zariadenia obsahuje podporu Android aplikácií, podporu prediktívneho textu, aktualizácie softvéru a ďalšie funkcie. Spoločnosť poskytuje licencie na svoju platformu aj vládam a podnikom.

Najnovším produktom spoločnosti je podpora AppSupport for Linux Platforms, ktorá prináša podporu Android aplikácií pre platformy založené na Linuxe, ako sú automobilové informačno-zábavné systémy a iné vstavané systémy. 

Sailfish OS je prinajmenšom zaujímavou alternatívou mobilných OS.

Staršie promo video Sailfish OS:

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.