Fínska spoločnosť Jolla, ktorej gro tvoria bývalí zamestnanci Nokie, bude svoj operačný systém dodávať aj pre smartfóny od Sony.

Na tohtoročnom veľtrhu v Barcelone nie je núdza o prekvapenia. Za jedno z nich možno pokladať oznámenie, že smartfóny japonskej spoločnosti Sony budú môcť oficiálne bežať na inom operačnom systéme, akým je Android. Prvým, no s najväčšou pravdepodobnosťou nie posledným priekopníkom, bude model Xperia X, ktorý bude údajne dostupný so Sailfish OS koncom druhého kvartálu tohto roka. Systém, ktorý vznikol z platformy MeeGo a používa ho dokonca aj ruská vláda, sa dostane do hardvéru Sony vďaka programu „Open Devices“.

Sony navyše nie je jediným partnerom, ktorého fíni získali. Snahy o presadenie sa na lukratívnom čínskom trhu potvrdzuje uzatvorenie dohody s bližšie nešpecifikovaným čínskym konzorciom, ktoré prisľúbilo investíciu v sume 250 miliónov dolárov. Čas ukáže, či tieto kroky pomôžu operačnému systému postavenému na Linuxe ukrojiť si väčší podiel na trhu, ktorému aktuálne dominantne kraľujú dvaja etablovaní hráči, iOS a Android.

Zdroj: Xperia Blog

 

Značky: