Spoločnosti Samsung a Amazon Video oznámili zavedenie aktualizovaného otvoreného štandardu HDR10+. Ten maximálne využíva dynamické metadáta k sprostredkovaniu lepšieho kontrastu a farebného podania u väčšieho počtu televízorov.

HDR10+ rozširuje otvorený štandard HDR10 o dynamické mapovanie odtieňov (Dynamic Tone Mapping). Súčasný štandard HDR10 využíva statické metadáta, ktoré sa počas prehrávania aj cez rôzne úrovne jasu v konkrétnych scénach nemenia.

Kvalita obrazu nemusí byť v dôsledku toho v niektorých scénach optimálna. Keď je napríklad celková farebná schéma filmu veľmi svetlá, ale niekoľko scén bolo natočených pri relatívne slabom osvetlení, budú tieto scény pôsobiť výrazne tmavšie.

HDR10+ spracováva dynamické metadáta, ktoré umožňujú televízoru s vysokým dynamickým rozsahom (HDR) nastaviť úroveň jasu podľa jednotlivých scén alebo dokonca snímok. Vďaka schopnosti zobraziť vynikajúci kontrast s väčšími detailmi a bohatšou škálou farieb vytvára HDR10+ obraz, ktorý je oveľa bližší zámeru jeho tvorcu.

Štandard HDR10+ podporujú všetky UHD televízory Samsung uvádzané na trh v roku 2017, vrátane prémiového radu QLED TV. UHD televízory vyrobené v roku 2016 sa podpory štandardu HDR10+ dočkajú v druhej polovici tohto roka, a to prostredníctvom aktualizácie firmvéru.

Ponukou obsahu v kvalite HDR10+ Samsung aj Amazon Video potvrdili svoje prvenstvo v oblasti HDR technológií. Zavedením HDR10+ sa Amazon Video stáva prvým poskytovateľom streamovaného obsahu, ktorý sa zapája do rozvoja tohto štandardu, aby ho mohol ponúknuť svojim predplatiteľom.

Značky: