Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Samsung Electronics predstavila počas svetového mobilného kongresu (MWC) v Barcelone 4 unikátne projekty svojho vývojového centra Creative Lab (C-Lab).

Prezentované prototypy prinášajú široké spektrum zážitkov s virtuálnou a rozšírenou realitou, dvoch najzásadnejších technologických trendov súčasnosti. Vystavené sú v rámci špeciálnej platformy pre startupy s názvom „4 Years From Now“ (4YFN), ktorá je určená projektom s vysokou šancou na úspech, ktorou je mienená okrem iného aj účasť na MWC o 4 roky. Cieľom tejto prezentácie je nielen povedomie o projektoch, ale tiež prepojenie s potenciálnymi investormi.

C-Lab, interný „inkubačný“ program, ktorý podporuje kreatívnu korporátnu kultúru a rozvíja inovatívne nápady zamestnancov spoločnosti Samsung, bol vytvorený už v roku 2012 a piaty rok podporuje rozvoj vynaliezavých myšlienok zo všetkých sekcií biznisu.

Medzi vystavenými produktmi sú inteligentná pomôcka pre zrakovo postihnutých, okuliare, vďaka ktorým je možné pracovať na PC bez monitora, VR zariadenie pre domácnosť a 360-stupňová platforma pre jedinečné cestovateľské zážitky.

Relúmĭno

Relúmĭno je aplikácia fungujúca ako vizuálna pomôcka pre takmer slepé alebo zrakovo postihnuté osoby, ktoré vďaka nej prostredníctvom okuliarov Gear VR môžu čítať knihy alebo sledovať televízny program jasnejšie a zreteľnejšie než kedykoľvek predtým. Ide o mobilnú aplikáciu, ktorá po inštalácii do okuliarov Samsung Gear VR dokáže obohatiť obrazy a texty a užívatelia majú k dispozícii obsah v lepšej kvalite.

Táto technológia má dokonca schopnosť premapovať slepé miesta premiestnením obrázkov a používa Amslerovu mriežku pre korekciu skreslenia obrazu spôsobeného práve skresleným videním. Relúmĭno umožňuje zrakovo postihnutým osobám sledovať televíziu bez použitia nákladných vizuálnych pomôcok, ktoré sú v súčasnej dobe na trhu k dispozícii

Monitorless

Monitorless je diaľkovo ovládané VR/AR riešenie, ktoré užívateľom umožňuje používať zariadenia ako sú smartfóny a PC bez monitora. Riešenie spočíva v špeciálnych okuliaroch, ktoré pripomínajú bežné slnečné okuliare. Do nich je premietaný obsah z ďalších zariadení, ako sú inteligentné telefóny a PC a dajú sa použiť ako pre rozšírenú, tak pre virtuálnu realitu vďaka elektrochromatickej sklenenej vrstve implementovanej na sklá okuliarov. Monitorless reaguje na aktuálnu situáciu, kedy nie je vytvorený dostatok virtuálneho obsahu a navyše umožňuje užívateľom zahrať si vysokokapacitné počítačové videohry na mobilných zariadeniach.

VuildUs

VuildUs je riešenie pre návrh interiéru, ktoré užívateľom umožní nasimulovať si vzhľad svojho bytu s novým nábytkom ešte predtým, než sa pre kúpu rozhodnú. K tomu slúži 360-stupňová hĺbková kamera a mobilné aplikácie pre zariadenia kompatibilné s VR. Najprv užívateľ obe zariadenia zapne a „naskenuje“ svoj byt pomocou kamery. Tieto dáta sú potom využité pre vytvorenie virtuálneho modelu domácnosti užívateľa, ktoré si následne nahrá do svojich VR okuliarov. Následne si užívateľ môže prezerať 3D modely nábytku v presných rozmeroch u seba doma a zistiť, ako sa mu jednotlivé kusy nábytku do interiéru hodia a zmestia. S týmto riešením odpadá nekonečné premeriavanie dispozícií bytu a rozmerov nábytku.

traVRer

TraVRer je 360-stupňová video platforma, prostredníctvom ktorej môžu používatelia okúsiť realistický zážitok pred alebo po skutočnom výlete. S traVRerom je možné navštíviť prírodu alebo slávne pamiatky po celom svete, a to vrátane ich príznačnej nálady, ruchov a skutočných udalostí tak, ako boli zachytené. Používatelia môžu jednoducho prepínať medzi rôznymi videami a vydávať sa tak na rôzne miesta, alebo jedno miesto „zažiť“ v rôznej dennej dobe. To všetko bez zložitého navigovania prostredníctvom menu.

„Nové myšlienky a kreativitu neustále podporujeme, obzvlášť keď môžu užívateľa doviesť k novým zážitkom,“ povedal Lee Jae Il, viceprezident Tvorivého a inovačného centra spoločnosti Samsung Electronics. „Tieto najnovšie príklady projektov z C-Lab nám pripomínajú, že sú medzi nami talentovaní podnikaví ľudia, ktorí sa neboja stať sa priekopníkmi. Tešíme sa na ďalšie novátorské aplikácie pre VR a 360 stupňové video, pretože v tejto oblasti vidíme obrovské možnosti.“

Projekty C-Lab sú vystavené v stánku spoločnosti Samsung (4YFN G1 Fira Barcelona).