Tá sa priamo dotýkala niekoľkých modelových radov.

Samsung patrí k špičke pokiaľ ide o bezpečnostné aktualizácie. Počas ostatných rokov sme mohli byť aj svedkami enormnej snahy tohto výrobcu prinášať pravidelné bezpečnostné záplaty pre svoje Android zariadenia, čím predbehol značnú časť konkurencie.

Najnovšie sa však dozvedáme, že spoločnosť dodala viac ako 100 miliónov zariadení so závažnou bezpečnostnou chybou. Našťastie celá kauza dopadla lepšie, ako sa môže na prvý pohľad zdať.

Bezpečnostní experti z Izraela zistili, že niekoľko modelov sérií Galaxy S8, Galaxy S9, Galaxy S10, Galaxy S20 a Galaxy S21 sa dostali na trh s bezpečnostnou chybou, ktorá mohla teoreticky umožniť hackerom prístup k citlivým údajom používateľov.

Zraniteľnosť spočívala v tom, že zariadenia nesprávnym spôsobom ukladali kryptografické kľúče. Problém sa priamo týkal operácií bezpečnostného operačného systému TrustZone Operating System (TZOS), ktorý beží spolu so systémom Android. 

Séria Galaxy S20

Aký má tento problém dopad na používateľov?

Nakoľko bol tento problém donedávna ukrytý, každý zo spomínaných modelov mohol byť terčom útoku. Avšak neexistuje žiadna dôkaz, ktorý by zneužitie tohto problému potvrdzoval. 

Dnes už však môžu byť používatelia smartfónov Galaxy pokojní, nakoľko spoločnosť už problém opravila. Stalo sa tak ešte počas roka 2021.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.