Samsung predával notebooky svojho času aj na Slovensku a potom to z nepochopiteľného dôvodu zastavil. Teraz sa situácia mení a svoje skúsenosti z Galaxy telefónov Samsung prináša aj do sveta notebookov.

Spolupracuje pritom s Intelom a tiež Microsoftom a nové notebooky dobre integruje do celého svojho ekosystému. Môžete tak ľahko prenášať informácie medzi telefónom či tabletom a notebookom. Dokonca ho viete aj nájsť, ak ste ho niekde zabudli a zapojiť do systému IoT.

Prepojenie medzi telefónom a počítačom,

Základom výkonného mobilného počítača Galaxy Book v tenkom vyhotovení je procesor Intel Core 11. generácie s grafikou Intel Iris Xe. Nový model je súčasťou ekosystému Galaxy a tým pádom sa dokáže prepojiť s ľubovoľným zariadením tohto radu. Žiaľ o uvedení zariadenia Galaxy Book na slovenský trh sa zatiaľ neuvažuje. Veríme, že sa táto situácia zmení.

Najvýkonnejší Galaxy v histórii

Galaxy Book je notebook a preto je aj najvýkonnejší. Môžete ho použiť na úpravu grafiky či videa alebo aj na hranie hier. Je to ale hlavne stroj na prácu a komunikáciu. Za zmienku stoja 2 porty USB C, 2 porty USB 3.2, HDMI, čítačka Micro SD a zabezpečovací port.

Samsung Galaxy Book

Samsung Galaxy Book

Prístroj má hrúbku len 15,4 mm a je mimoriadne ľahký, s hmotnosťou len 1,59 kg je to skutočné mobilné zariadenie. Zároveň mu však hliníkové telo dodáva odolnosť. Luxusná povrchová úprava je k dispozícii v dvoch farebných vyhotoveniach, teda modrej (Mystic Blue) a striebornej (Mystic Silver). Displej má tenký rámik len 5,4 mm.

Na to, aby ste s týmto zariadením mohli pracovať odkiaľkoľvek je vybavený kvalitnou kamerou a rýchlym pripojením na videokonferencie. Samozrejmosťou je aj výkonná batéria. Samsung Galaxy Book má kapacitu batérie 54 Wh. Súčasťou dodávky je dobíjací adaptér s 65 W pre USB-C. Tým je možné dobíjať celý ekosystém Galaxy. Pri videokonferenciách vás partneri dobre počujú vďaka technológii Intelligent Noise Cancelling, ktorá eliminuje okolité ruchy.

Technické špecifikácie 

​Galaxy Book
Rozmery356,6 x 229,1 x 15,4 mm
Hmotnosť1,59 kg
Operačný systémWindows 10 Home/Pro
Displej 15,6“ TFT LCD, FHD ​(1920 × 1080)
Procesor​11th Gen Intel Core (i7/i5/i3)​

Intel Pentium Gold

Intel Celeron

Grafická karta​Intel Iris Xe graphics,

Intel UHD Graphics

NVIDIA GeForce MX450 Graphics

KonektivitaLTE, Wi-Fi 6 (Gig+), 802.11 ax 2×2, Bluetooth v5.1
Farebné variantyMystic Blue (modrá), Mystic Silver (strieborná)
Pamäť4 GB, 8 GB, 16 GB (LPDDR4x)
Úložný priestorAž 512 GB (NVMe SSD)
Kamera/Mikrofón720p HD / Dual Array Mic
AudioDolby Atmos
Klávesnica Pro Keyboard
Batéria​54 Wh
Sieťový kábel​65 W USB Type-C Charger
Biometrická autentifikáciaČítačka odtlačkov prstov na vypínači
PortyUSB Type-C (2), USB 3.2 (2), HDMI (1) 3,5 mm slúchadlá/mikrofón, MicroSD, nano SIM, Security slot

Parametre Galaxy Book

 

Galaxy Book Pro a Galaxy Book Pro 360 

V tomto prípade ide o špičkové počítače pre mobilných používateľov. Môžete sa tešiť na najmodernejšie možnosti konektivity, tenké a ľahké vyhotovenie a vynikajúci výkon.

Dobre sa hodia pre prácu, zábavu i kreatívnu činnosť. Medzi ich najväčšie prednosti patrí displej AMOLED, podpora 5G komunikácie či výnimočne tenké a ľahké vyhotovenie. Navyše sú súčasťou ekosystému Galaxy, v ktorom prístroje rôznych typov bez problémov komunikujú a spolupracujú. Mobilné počítače si budú od začiatku rozumieť s celým radom ďalších zariadení vrátane systémov pre internet vecí. O uvedení zariadení Galaxy Book Pro a Galaxy Book Pro 360 na slovenský sa zatiaľ neuvažuje.

Galaxy Book Pro

Galaxy Book Pro

Dizajn inšpirovaný smartfónmi

Galaxy Book Pro 13″ váži len 0,87 kg a hrúbka je len 11,2 mm. Avšak na odolnosti sa tenké vyhotovenie nijako neprejavuje. Nové počítače svojou odolnosťou spĺňajú vojenské parametre a sú vyrobené z hliníka série 6000, ktorý využívajú predovšetkým leteckí výrobcovia. Celý nový rad Galaxy Book Pro je navyše kompatibilný s technológiou Wi-Fi 6E, takže si v budúcnosti doma či v kancelárii užijete rýchlejšie a kvalitnejšie pripojenie na frekvencii 6 GHz.

Parametre Galaxy Book Pro

Parametre Galaxy Book Pro

Pri mobilnom zariadení mimoriadne záleží na výdrži batérie. Galaxy Book Pro aj Galaxy Book Pro 360 by mali bez problémov vydržať celý deň, nabíjačku budete pri obvyklých činnostiach potrebovať málokedy. A ak na ňu dôjde, poteší rýchlonabíjanie s výkonom 65 W cez port USB-C.

Displej Super AMOLED

Modely Galaxy Book Pro sú ako prvé počítače Samsung s Windows vybavené displejom s technológiou Super AMOLED. Displej má certifikát SGS Eye Care, a teda produkuje menej modrého svetla ako štandardné LCD displeje. Technológia Intelligent Color Engine automaticky nastaví farebný priestor podľa aktuálnej činnosti. Filmy a hry vyzerajú vďaka farebným profilom DCI-P3 či AMOLED Native živo a prirodzene. A keď potrebujete maximálne realistické farebné prevedenie napríklad pri úprave fotografií, dokáže Galaxy Book Pro farby automaticky optimalizovať. Obraz dopĺňa skvelý zvuk z reproduktorov z dielne renomovanej firmy AKG. Stačí zapnúť Dolby Atmos.

Galaxy Book Pro 360

Galaxy Book Pro 360

Výkonnejší hardvér znamená lepšiu produktivitu a menej rušivých vplyvov

Rad Galaxy Book Pro je vybavený hardvérom novej generácie, základom je procesor Intel Core 11. generácie a grafický čip Intel Iris Xe. Prístroje sú súčasťou platformy Intel Evo. Technológia Intelligent Performance Manager prispôsobuje výkon aktuálnej polohe počítača, okolitému prostrediu aj systémovému zaťaženiu. Automaticky nastavuje hlučnosť ventilátora, teplotu a spotrebu batérie a neustále udržuje rovnováhu medzi výkonom a spotrebou, aby počítač vydržal v chode celý deň a pritom vás v žiadnom smere nebrzdil.

Prepracovaná klávesnica Pro Keyboard s nožnicovým mechanizmom umožňuje rýchle a pritom pohodlné písanie vďaka slušnému zdvihu 1 mm a tichému chodu. Okrem nej na ovládanie slúži touchpad väčší o 23 percent s multidotykovým ovládaním. Poteší aj softvér Quick Search umožňujúci rýchle prehľadávanie dokumentov podľa kľúčových slov.

Parametre Galaxy Book Pro 360

Parametre Galaxy Book Pro 360

V programe Studio mode je možné vytvárať virtuálne prostredie pre videokonferencie, takže sa nemusíte starať o to, čo máte reálne okolo seba. Kvalite videohovorov pomáha aj inteligentné tlmenie hluku teda Intelligent Noise Cancelling, vďaka ktorému nie sú počuť ruchy z vášho mikrofónu. Hráčov potešia funkcie Screen Recorder a Samsung Studio Plus, umožňujúce natáčať vlastné herné výkony aj s hlasovým komentárom a potom výsledné videá jednoduchými nástrojmi vylepšovať.

Súčasťou Galaxy Book Pro 360 je aj dotykové pero S Pen. Teraz je 2,5x hrubšie než predtým a pripomína skutočné pero. Dobre sa hodí pre poznámky počas schôdzok alebo pri výučbe, prípadne na kreatívne činnosti.

Systém druhého displeja umožňuje rozšíriť existujúcu plochu či okno na tablete Galaxy Tab, prípadne ju zobraziť na oboch zariadeniach súčasne. Vďaka aplikáciám Link to Windows a Microsoft Your Phone môžete na displeji počítača zobraziť prichádzajúce hovory, správy a notifikácie, fotografie alebo až päť aplikácií zo smartfónu naraz. Okrem toho môžete na jednom mieste zobraziť fotografie a videá zo všetkých svojich zariadení.

Prístroje radu Galaxy sú v rámci ekosystému prepojené ešte tesnejšie než predtým. Vďaka štandardu Easy Bluetooth sa slúchadlá Galaxy Buds pripoja ku Galaxy Book Pro automaticky, nie je potrebné žiadne nastavenie. Systém Galaxy Book Smart Switch rýchlo prenesie obľúbené fotografie, filmy, súbory, aplikácie a dokonca aj nastavenie zo súčasného počítača s Windows do Galaxy Book Pro, takže nemusíte nič dlho migrovať a hneď môžete začať s prácou či zábavou. Vďaka systému Quick Share môžete zdieľať prakticky ľubovoľný obsah. Na prenos súborov medzi Galaxy Book a smartfónom Galaxy stačí obyčajné potiahnutie. A automatická synchronizácia Samsung Notes znamená, že si môžete urobiť akúkoľvek poznámku na ľubovoľnom zariadení Galaxy a potom si ju na inom kedykoľvek prečítať.

Takto jednoducho prenášate fotografie medzi zariadeniami

Takto jednoducho prenášate fotografie medzi zariadeniami

Okrem toho počítače Galaxy Book Pro fungujú ako centrum smart domácnosti vďaka integrovanému systému SmartThings. Keď na Galaxy Book Pro otvoríme aplikáciu SmartThings, môžeme s ním rozsvietiť alebo zhasnúť svetlá, nastaviť teplotu alebo aj zapnúť kuchynské spotrebiče. Aplikácia SmartThings Find zase umožňuje cez Bluetooth ľahko nájsť ľubovoľný smartfón, tablet alebo nositeľné zariadenie Galaxy, takže sa už nemusíte báť straty. Vďaka zapojeniu do ekosystému Galaxy skrátka počítače radu Galaxy Book Pro slúžia ako centrálny článok prepájajúci celý rad zariadení v digitálnom svete.

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.