Vysoký výkon a špičková energetická účinnosť vďaka technológii 5 nm EUV umožňuje pokročilý multitasking a hranie na vysokej úrovni. Pokročilý hardvérový akcelerátor NPU výrazne vylepšuje možnosti umelej inteligencie, integrovaná technológie 5G pomáha konektivite.

Samsung na virtuálnej tlačovej konferencii Exynos On 2021 (www.youtube.com/samsung) predstavila najnovší mobilný procesor Exynos 2100. Ide o prvý špičkový mobilný procesor Samsung s integrovanou podporou 5G pripojenia, postavený na najmodernejšej procesorovej technológii EUV s 5 nm.

Výpočtový a grafický výkon nového procesora vzrástol natoľko, že to prekoná aj očakávania náročných užívateľov. Srdcom procesora, ktorý v sebe ako prvý model od Samsungu skrýva integrovanú podporu 5G, je vyspelá procesná technológia EUV 5 nm. Vďaka nej môže výrobca voliť medzi dvoma výhodami – buď o 20 percent nižšia spotreba energie, alebo o 10 % vyšší celkový výkon zariadenia v porovnaní so staršou technológiou 7 nm. Okrem toho nový čip ponúka vylepšenú prácu s cache pamäťou.

Osemjadrová jednotka CPU s vylepšenou triclusterovou štruktúrou tvorenou jediným jadrom Arm Cortex-X1 s taktovacou frekvenciou 2,9 GHz, tromi špičkovými jadrami Cortex-A78 a štyrmi úspornými jadrami Cortex-A55 má v porovnaní s predchodcom vyšší výkon o viac ako 30 percent.

GPU Arm Mali-G78 s podporou najnovších API (Vulkan, OpenCL a pod.) vylepšuje grafický výkon o viac ako 40 %, takže sa používatelia môžu tešiť na vynikajúci obraz a plynulé prekreslenie pohybu. Rozdiel bude poznať okrem iného pri hraní alebo pri využívaní rozšírenej, virtuálnej alebo zmiešanej reality. Exynos 2100 ponúka aj integrovanú vyspelú multi-IP technológiu AMIGO, ktorá kontroluje a optimalizuje chod CPU, GPU a ďalších procesov, čo predlžuje výdrž batérie.

Prednosti nového procesora Exynos 2100 sa veľmi výrazne prejavia na funkciách spojených s umelou inteligenciou (AI). Prepracovaný trojjadrový hardvérový akcelerátor umelej inteligencie (NPU) má vylepšenú architektúru, ktorá obmedzuje zvyšné operácie a prispieva tak k vyššiemu výkonu. Exynos 2100 zvláda až 26 biliónov operácií za sekundu a je pritom dvojnásobne energeticky účinnejší oproti modelu predchádzajúcej generácie.

Vďaka natívnemu spracovaniu AI a podpore vyspelých neurónových sietí si používatelia budú môcť vychutnať interaktívne inteligentné vlastnosti a špičkové spracovanie obrazu. Vyspelá technológia spracovania obrazu (ISP) podporuje rozlíšenie fotoaparátov až 200 megapixelov. Procesor je možné pripojiť až k šiestim samostatným obrazovým snímačom, signál zo štyroch snímačov dokáže spracovať naraz – to výrazne uľahčí použitie viacerých fotoaparátov, čo je typické pre súčasné smartfóny vyšších tried.

Technológia MCFP umožňuje procesoru kombinovať signál z rôznych snímačov a vďaka tomu napríklad podporiť zoomovanie, vylepšiť kvalitu ultraširokých snímok a pod.

Vďaka akcelerátoru umelej inteligencie dokáže ISP jednotka rozpoznať najrôznejšie typy obrazu, tváre či objekty a optimalizovať nastavenie fotoaparátu. Integrovaný 5G modem procesora Exynos 2100 podporuje štandard 5G sub-6 GHz a milimetrové spektrum (mmWave) v štandarde 2G GSM/CDMA, 3G WCDMA a 4G LTE a spoľahlivo sa pripojí k akejkoľvek sieti. Maximálna podporovaná rýchlosť sťahovania dosahuje 5,1 Gb/s v štandarde pod 6 GHz a 7,35 Gb/s v mmWave, prípadne až 3 Gb/s v 4G sieťach s podporou 1024 Quadrature Amplitude Modulation (QAM). Exynos 2100 sa v súčasnej dobe už vyrába sériovo.

Procesor5 nmAI26 TOPS
Počet jadier8 (octa-core)CPU (hlavné)Arm Cortex-X1 (2,9 GHz)
CPU (Sub)Arm Cortex-A78 a Cortex-A55GPUArm Mali-G78
Konektivita5G (sub-6 GHz/mm Wave), 4G LTE (1024 QAM), 3G WCDMA, 2G GSM/CDMAPamäťLPDDR5 (51,2 GB/s)
Úložný priestorUFS 3.1, UFS 2.1Fotoaparát (zadný)200 MPix
Video (kódované)4K UHD 120 obr/sVideo (dekódované)8K 60 obr/s

Skutočné vlastnosti môžu závisieť na zariadení a používateľskom prostredí.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.