Podpora 5G priamo od Samsungu a v smartfóne zo strednej triedy.

Najlepšie vlastnosti telefónu

  • 5G procesor
  • 5000 mAh batéria
  • Rozhranie a možnosti One UI
  • Kvalita fotografií v noci

Jedna z hlavných výhod tohto smartfónu. Kupujete si ho práve pre podporu 5G sietí a druhý dôvod bude to, že chcete telefón od Samsungu. Konkurencia poskytne rýchlejšie rozhranie, svižnejší chod, no Samsung zase svoj ekosystém.

Stanovisko je teda jasné. Keď chcete nový telefón od Samsungu a nechcete zaň dať veľa peňazí ako napríklad za eSkovú triedu, toto je kandidát. Inak sa poobzeráte inde. Konkurencia vám dá pri rovnakom procesore podstatne rýchlejší telefón.

Roky si želáme, aby výrobca svoje rozhranie optimalizoval. Bolo určené na plynulý chod a naozaj užitočné rozšírenia pre najvybavenejšie telefóny. Nižšia trieda by si ale zaslúžila úpravy.

Rýchle nabíjanie cez USB-C je v podobe 15 W a pri 5000 mAh batérii je to na hrane prínosu. Dobrou správou ale je, že telefón vydrží takmer 2 dni na jedno nabitie. Tou horšou, že je to na úkor výkonu procesora.

Má veľký displej a hranatejší dizajn a naozaj sa dobre používa a drží v ruke. Keď sa to tak vezme, dizajn je v istých smeroch podobný Áčkam v časoch, keď mali jednočíselné označenie.

Využijete rozhranie od Samsungu, ak sa vám tieto telefóny páčia a ako bonus tu máte už spomenuté 5G. Treba zobrať do úvahy to, že je to stredná trieda a tomu odpovedajú aj možnosti telefónu.

Tiež ale treba dodať, že tu máte 3,5 mm audio konektor, ktorý už pri drahších smartfónoch tohto výrobcu nenájdete. Snímač odtlačkov je na boku a funguje spoľahlivo a rýchlo. K samotnému nadizajnovaniu výhrady nemáme a nebyť extrémne náročného rozhrania One UI, telefón by bol svižnejší.

Fotoaparát

S fotoaparátom sa výrobca popasoval tak, že tri šošovky len mierne vystupujú nad telo, snímač hĺbky je spolu s LED bleskom zapuzdrený v tele. Vyzerá to netradične a dalo by sa hovoriť o istej symetrii. Z telefónu dostanete kvalitné fotografie, to v dennom aj nočnom režime.

Nočný režim funguje aj v rámci ultraširokouhlého fotoaparátu. Fotky z neho majú väčšiu súdkovitosť ako pri drahších smartfónoch, dá sa s ním ale fotiť.

Nočný režim využíva systém automatického rozpoznávania scény. Zapne sa automaticky a fotky sú veľmi podobné pri nočnom fotení v prepnutom nočnom režime. Avšak s rozdielom, že spracovanie scény zaberie podstatne menej času.

Jedinou nevýhodou, ktorá s kvalitou fotiek nesúvisí, je prejavovanie sa nedostatku kapacity RAM. Denné fotky spravíte bez problémov, no už po prepnutí na ultraširoký objektív sa vypne prehrávanie hudby z inej aplikácie. Pri fotení nočných fotiek je ukončenie iných aplikácií pravidlom, neraz aj reštartovanie rozhrania po spracovaní fotografie.

Zloženie fotoaparátov:

  • 48 Mpx f/1.8, hlavný fotoaparát
  • 8 Mpx f/2.2, ultraširoký 123°
  • 5 Mpx f/2.4, makro od 4 cm
  • 2 Mpx f/2.4, snímač hĺbky

Testovacie fotografie

Denné

Nočné

thumbs-up-icon

Výhody

  • 5G od Samsungu do 300 eur
  • Hranatejší dizajn
  • Audio konektor
  • 5000 mAh batéria

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Základný displej bez podpory HDR
  • Slabý výkon procesora
  • Fotenie povypína iné aplikácie

Verdikt

Samsung Galaxy A32 5G je hlavne o cene za 5G telefón. Veľký displej aj veľká batéria, to je základ, ktorý dnes viac vyžadujete ako kupujete pre dôvod typu „poteší“.

Nemáte tu vodoodolnosť ani bezdrôtové nabíjanie. S tým sa dá prežiť a telefónu sa nič nestane, ani keď naň naprší. To som preveril v praxi. Výrobca totiž použil vrstvu, ktorá odpudzuje vodu.

Cena: 299 eur

Zapožičal: Samsung

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické parametre

Model telefónuSamsung Galaxy A32 5G
Operačný systémAndroid 11, aktualizácie 1. 1. 2020
Podpora 5Gáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 128
Procesor [max. frekvencia]8-jadrový, až 2 GHz
Displej, počet farieb, HDRLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,5 / 720 × 1600
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát, max. Mpx, počet48 Mpx, f/1.8, 4×
Predný fotoaparát, max. Mpx13 Mpx f/2.2
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 5000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]164 × 76 × 9 / 205
Vodeodolnosťnie
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 15 W

Benchmarky

BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score248415
PCMark for Android – Performance6512
3DMark Wild Life1214

Prečítajte si aj:

Aký je Samsung Galaxy S21+? (RECENZIA)

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.