Na pohľad bežný telefón, no s detailmi vo vnútri, ktoré si v prvých minútach používania nestihnete ani predstaviť.

Opäť vás bude zaujímať otázka, či prejsť z modelu S20+ na tento telefón a opäť je to otázka ceny a toho, čo potrebujete. Pre tých z vás, ktorí cenu nepovažujete za jediné hlavné kritériu, kúpte si nový model. Dostanete zaň veľmi dobré funkcie aj ukážku funkcií na rok 2021 a ich prvotriedne spracovanie.

Skupina, pre ktorú sú peniaze dôležité, minimálne v zmysle ročnej obmeny smartfónu, môže ešte počkať. Cena 1049 eur za nový model je vysoká a život vám nezmení, fotky síce budú v niektorých smeroch o poznanie lepšie, otázkou je či to poznáte aj vy. Bez priameho porovnania.

Teda v skratke, inovácií je tu dosť, no stále môžete zostať pri pôvodnom modeli. Iná situácia je ale pri sérii S10. Tu je odpoveď ešte stručnejšia. Nová séria S21 sa oplatí a vy uvidíte posun dopredu. Iste, dva roky vo vývoji spravia svoje.

Samsung Galaxy S21, S21+ a S21 Ultra

Galaxy S21+ uprostred

Neprehliadnite:

Telo bez odtlačkov

Výrobca vo svojej prezentácii ukázal, ako prebiehal vývoj farebných verzií. V redakcii sme mali na test verzie označené ako Phantom Black a fialovú verziu v prípade modelu S21. Čo sa týka S21+ tak má špeciálny povrch na zadnej strane. Spracovanie si všimnete hneď, ako telefón chytíte do ruky.

Nešmýka sa a keď ho skúsite umyť takmer sa na ňom nezachytáva voda. V čase dezinfekcie je toto vítaná vlastnosť. Zadná strana tak nejde cestou ohúriť odleskami a farbičkami ako minulé edície, ale praktickosťou a užitočnosťou. Okrem toho, že už jedno plusko v názve nový Galaxy má, za spracovanie mu dávam jedno ďalšie.

Telo bez čítačky kariet

Hneď zo začiatku treba zaujať stanovisko k absencii rozšírenia pamäti. Vždy bude skupina, ktorej to bude chýbať. Tu sa ďalej nepohnete a máte možnosť zvoliť 256 GB verziu. Za seba som ochotný prijať to, že čítačka kariet tu nie je. Keď bude treba raz za čas prenesiem fotky alebo iný obsah do počítača alebo na cloud. Ak máte Microsoft Office 365 s predplatným a 1 TB priestorom, tu sa vám budú zálohovať aj fotky. Ak to teda v nastaveniach povolíte.

Podobne to je aj s audio konektorom. Mne už veľmi nechýba. Ak by v telefóne bol, bolo by to fajn. Ak ho tam mám mať len ako pre istotu lebo je to fajn, tak nie. Nechýba mi.

Samsung Galaxy S21, S21+ a S21 Ultra

Samsung Galaxy S21+ uprostred

Fotoaparát na kraji

Tiež aj umiestnenie a zosilnenie ochrany fotoaparátu je niečo, čo neprehliadnete. Lemovanie sa prelína z bočného rámu a je kovové. Pri pádoch by to mohlo pomôcť. Tu oceňujem aj zostavu objektívov a čipov. Ultra má síce 108 Mpx čip, no 12 Mpx hlavný fotoaparát s prepracovanou technológiou spracovania obrazu cez AI má praktickejší zmysel.

Možno s ním neurobíte toľko detailov ako s vyšším rozlíšením čipu, ale na praktické fotenie je vynikajúci. Automatika je skvelá a toto je fotoaparát, s ktorým sa dajú robiť aj náročné fotky večer, nakrúcať 8K video a ešte popri tom fotiť a mať ostré zábery.

Samsung Galaxy S21+

Možno by mohol byť nočný režim priamo súčasťou hlavnej lišty na prepínanie režimov. Podobne ako iné režimy, môžete si ho následne v aplikácii pridať do lišty a mať ho tak priamo po ruke. Vlastne na rozdiel od minulosti, Samsung výrazne znížil počet režimov, ktoré sa na lište nachádzajú.

Myslím, že jedným z dôvodov bude aj funkčnosť automatického režimu. Ten rozpoznáva scény a tak aj pri fotení v noci nie je vyslovene nutné aplikovať nočný režim. Jeho aplikovaním je však výraznejší a máte možnosť ho ponechať na automatike alebo fotenie pri rôznej expozícii ešte predĺžiť. Štandardne trvá vyhotovenie fotky v nočnom režime 2 sekundy.

Samsung Galaxy S21+

Navrhovanie optimálnej scény je veľmi dobrá funkcia. Nie je to len o tom, ako bude fotka dobre vyzerať ale aj tom, ako je fotoaparát schopný scénu najlepšie zaostriť. Funkcia sa dá vypnúť, resp. aj keď sa budú na displeji zobrazovať vodiace prvky, môžete ich ignorovať.

Sami uvidíte, kedy vám pomôžu dosiahnuť lepší výsledok a kedy si to budete chcieť odfotiť po svojom. Tiež aj portrétový režim s aplikovaním štúdiových svetiel stojí za pozornosť. Nie je to novinka ani nič, čo by tu iné značky nemali, ale funguje to dobre a výsledok je o poznanie lepší.

Fotografie vyhotovené s týmto telefónom nájdete na konci článku.

Zloženie fotoaparátov:

  • 12 Mpx f/1.8, hlavný fotoaparát
  • 12 Mpx f/2.2, ultraširoký 120°
  • 64 Mpx f/2.0, tele objektív, 3× hybridný zoom

Displej

Jeden z argumentov bude nižšie rozlíšenie displeja oproti minuloročnému modelu. Áno v špecifikácii je, ja som si nič také na pohľad nevšimol. Nie na uhlopriečke 6,7“. Preto sa objavujú otázky, či nezostať pri S20+. Argument tohto typu má podľa mňa slabú váhu. Áno vždy nás bude lákať mať viac pixelov. Viac je asi lepšie, ale z praktického pohľadu to zmysel nemá.

Samsung to vyladil tak, aby parametre nehnal do extrémov a radšej preniesol kvalitu inde. Napríklad do displeja typu Dynamic AMOLED 2X, ktorý má variabilnú obnovovaciu frekvenciu od 48 ÷ 120 Hz. Toto je cesta, ako priniesť kvalitu zobrazenia obsahu a zároveň nemyslieť na to, či vysoká frekvencia má väčší dopad na batériu.

Frekvencia je adaptívna a upraví sa podľa toho, čo sa na displeji zobrazuje. Vždy tak máte plynulý obsah, keď rolujete. Zároveň ale nepotrebujete 120 Hz frekvenciu pri čítaní kníh alebo textov vo Worde.

Teraz ešte k rovnému displeju. Tiež téma. Časy, kedy kritizovať či aspoň sa pozastaviť nad tým, prečo vám niekto zohol po bokoch displej a rovnali sa takmer bohorúhačstvu, sú preč. Takže aspoň na S21 a S21+ máte rovný displej. Toto sa mne páči. Po dizajnovej stránke a technologickej je zakrivený displej fenomén a je to veda hodná obdivu. Napriek tomu si nemyslím, že treba displeje paušálne zakrivovať. Priaznivci klasiky teda majú rovný displej. Jedine pri modeli Ultra zostal zakrivený.

Rozhranie a bezpečnosť

Android 11 a UI 3.1 je kombinácia, ktorú na novej sérii S21 dostanete. Prináša nielen inak vizuálne spracované prvky (podobné rozhraniu v smartfónoch Xiaomi) ale napríklad aj lepšie sledovanie využitie a optimalizovanie aplikácií a ich dopad na spotrebovanú energiu z batérie.

Telefón využíva platformu Knox, teda kombináciu softvéru a HW čipu na zabezpečenie vašich dát. Bezpečnosť je niečo, čím sa Apple chváli niekoľko minút svojej každoročnej prezentácie uvedenia nových iPhonov.

Vo svete Androidu to netreba zľahčovať a po tejto stránke si dáva Samsung záležať na tom, aby ste mali v bezpečí jednak odtlačok vášho prsta ako aj heslá uložené v telefóne cez Samsung Pass.

Nechýba cloudová synchronizácia a napojenie na OneDrive od Microsoftu. Je to dobrá voľba a za seba oceňujem tento krok. Nemusíme byť v područí Googlu, hoci netvrdím, že by to bolo riziko. Ale diverzifikácia a spolupráca s Microsoftom je ďalšie plus.

Samsung Galaxy S21+

Testovacie fotografie

Fototest s porovnaním minulej a novej generácie pripravujeme. Tu sme sa zamerali na najnáročnejšie fotografie pre súčasné čipy a to nočné fotenie.

Nočný automatický, 2 s. na spracovanie

thumbs-up-icon

Výhody

  • Najlepšia voľba spomedzi modelov S21
  • Premyslené materiálové spracovanie
  • Plochý displej
  • Adaptívna obnovovacia frekvencia
  • Rýchlosť fotenia v nočnom režime
  • Kvalita automatického režimu
  • Kvalita reproduktorov

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Stále iba 25 W nabíjanie
  • Niekomu bude chýbať slot na microSDXC karty

Verdikt

Samsung Galaxy S21+ je vskutku výborný. Rozhranie ako aj technologická výbava je špičková. Všetko je plynulé a rýchle. Miestami máte pocit, že všetko, čo sa na displeji deje, akoby na ňom plávalo. Je to kombinácia adaptívneho displeja ako aj rýchleho čipu.

Zároveň sa prihováram k tomuto modelu pred najdrahšou verziou Ultra. Kto chce vyladené funkcie dnešnej doby, toto je najlepšia voľba. Kto chce maximum, bude celkom normálne, že siahne po verzii Ultra.

Ceny:

  • 1049 eur za 128 GB verziu
  • 1099 eur za 256 GB verziu

Zapožičal: Samsung

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické parametre

Model telefónuSamsung Galaxy S21+
Operačný systémAndroid 11
Podpora 5Gáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 128
Procesor [max. frekvencia]Exynos 2100, 8-jadrový, až 2,9 GHz
Displej, počet farieb, HDRDynamic AMOLED 2X, 16 miliónov, 120 Hz, HDR10
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,7 / 1800 × 2400
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.0, ABGNac6, áno, nie, nie
Hlavný fotoaparát, max. Mpx, počet12 Mpx, f/1.8, 3×
Predný fotoaparát, max. Mpx10 Mpx f/2.2
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4800 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]162 × 76 × 8 / 202
VodeodolnosťIP68
Bezdrôtové nabíjanieáno
KonektorUSB-C, 25 W

Prečítajte si aj:

Recenzia Samsung Galaxy S20+: Ponúka špičkové parametre a množstvo vlastností

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.