Vylepšený model by sa mohol stať predajným hitom, podobne ako minuloročná verzia Galaxy A40.

Telefón odporúčame priaznivcom značky a hlavné každému, kto chce ako tak kompaktný telefón. Ak si odmyslíme, že telefóny sa postupne zväčšovali, so svojou uhlopriečkou 6,1“ ide o kompaktný telefón.

Odporúčame: Recenzia Samsung Galaxy A40

Pri porovnaní s väčšími ako napríklad Galaxy A51 alebo Galaxy S20 či inými značkami je toto šikovný telefón do ruky. Má 3500 mAh batériu a vydržíte celý deň silnejšieho používania na jedno nabitie.

Galaxy A41 zvládne aj dva dni prevádzky, treba ale trochu viac šetriť. Nakoniec dobrá správa pre každého, kto chce Samsung s dlhou výdržou. Nie, že by boli telefóny tejto značky výrazne úspornejšie. Dôvodom je pomalý procesor. Je to poznať a opäť hovoríme, že Samsung by mal mať pre slabšie telefóny upravené rozhranie.

Technické parametre

Model telefónuSamsung Galaxy A41
Operačný systémAndroid 10, aktualizácie 1. 4. 2020
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
Procesor [max. frekvencia]8-jadrový, 2 GHz
Displej, počet fariebSuper AMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,1 / 1080 × 2400
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 512 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video48 + 8 + 5 Mpx
Predný fotoaparát / video25 Mpx, f/2.0
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3500 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]150 × 70 × 8 / 152
KonektorUSB-C, 15 W

Čo všetko prináša?

Výrobca použil ochranný materiál 3D Glasstic. Nie je to teda sklo, na druhú stranu nie je tento materiál tak šmykľavý. Konečne ďalší telefón na trhu, ktorý sa nešmýka na hladkých povrchoch, na deke, na posteli, na nohaviciach ak si ho v sede položíte na seba atď.

Výrobcu chválime aj za celkové vyhotovenie. Naša výčitka smeruje k hlučnému tlačidlu na zapnutie displeja. Na spodnej hrane je USB-C konektor a takisto aj 3,5 mm audio konektor. Tu je jasné, že nie je priestor na pokusy a cieľová skupina, ktorá si tento telefón kúpi, bude chcieť takýto spôsob pripojenia slúchadiel.

Na spodnej hrane je zároveň aj reproduktor. Zvukovo je priemerný, nijak nevybočuje zo zabehnutého štandardu mono reproduktorov. Počúvali sme na ňom hudbu aj pozerali filmy, všetko bez výraznejších výhrad.

Super AMOLED displej jednoznačne chválime, tu má telefón na vrch a trochu obhajuje svoju vyššiu cenu vzhľadom na parametre. Má veľmi dobrú viditeľnosť na priamom slnku a systémovo umožňuje využívať Always-on displej. Je zaoblený po rohoch a výrez na fotoaparát je uprostred – kvapôčkový typ, výroba ho nazýva ako Infinity-U.

Fotoaparáty nie sú príliš vystúpené a na rozdiel od A40 pribudol fotoaparát navyše, 5 Mpx na pomoc pri vytváraní bokeh efektu.

Chválime skutočný dual SIM. Slot má teda tri priehradky na karty a pamäťová karta môže mať kapacitu až 512 GB.

Rozhranie

Ako nadstavba systému je klasické rozhranie Samsung One UI 2.1. Potešilo nás, že výrobca rozširuje špecifické funkcie ako Bočné osvetlenie alebo Bočné panely aj do segmentu lacnejších modelov.

Zaujímavosťou bolo, že sa nedala preniesť celá záloha aplikácií z Galaxy S10. Aplikácia Email vraj nie je kompatibilná, no z Galaxy Store sa dala stiahnuť bez výhrad. To len na okraj pre tých, čo prenášajú dáta z iných Samsungov.

Výkon

Toto je citeľne pomalší telefón ako vlajková loď Galaxy S20. Je to jasné, asi je to celkom zrejmé. Po čase sme si zvykli aj na pomalšie odomykanie telefónu tvárou alebo odtlačkom prsta. Niekedy bolo rýchlejšie odomknutie prstom, inokedy zase tvárou. Je to skrátka otázka spracovania procesorom a tu nič nezrýchlime. Spravidla bolo pre nás pohodlnejšie odomykať telefón tvárou.

Optická čítačka prstov fungovala pomerne dobre, no pomalý procesor a optická čítačka nebýva dobrá kombinácia.

Z pohľadu používania si treba zvyknúť na pomalšie prepínanie medzi aplikáciami. Nie je to nič neprekonateľné, chce to len trochu zvyku a akceptovania, že máte pomalší telefón. Aby nedošlo k nedorozumeniu, telefón sa dá normálne používať a v mnohých prípadoch nebudete pociťovať to, že nejde o najdrahší kus na trhu.

Svoj podiel má na tom aj 4 GB RAM. Tam je to však otázka kooperácie s CPU a jeho maximálnym výkonom. Preto prvé načítanie niektorých aplikácií bude pomalšie, typicky Messengera. Potrebujete tri sekundy, kým sa aplikácia načíta celá. Je to detail, jej prepnutie ak už zostala v pamäti je rýchlejšie.

Fotenie je pomerne rýchle, tu sme nezaznamenali žiadne spomalenie.

Benchmarky

BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total scoreTest spadol
PCMark for Android – Performance6289
3DMark Sling Shot Extreme – Total1117
Graphic1008
Physics1797
VRMark Amber Room – Total1163
A1 SD Bench – RAM [MB/s]11502
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]268 / 195

Fotoaparát

Fotoaparáty tu máte reálne dva, jeden je ako snímač vzdialenosti na rozostrovanie pozadia. V poriadku, je to vylepšenie a drvivej väčšine telefónov by sme mohli „ubrať“ takýto objektív a znížiť im celkový počet.

Denné fotky sú fajn. Výrobcovia sa už naučili ako využívať snímače a postprocesing. Tmavšie fotky budú rozostrenejšie, podľa uhlu dopadu umelého osvetlenia a jeho celkovej vzdialenosti. Fotky sú však rozostrené s absenciou kontrastných odtieňov. Chýba tu funkcia nočného režimu.

Na ultraširokých je vidno zaujímavý efekt akoby zrýchlenia a sú akoby lichobežníkovo tvarované.

Zloženie fotoaparátov je nasledovné:

  • 48 Mpx f/2.0, hlavný fotoaparát
  • 8 Mpx f/2.2, ultraširokouhlý 123°
  • 5 Mpx f/2.4, hĺbkový snímač

Testovacie fotky

Denné

Denné s porovnaním ultraširoký vs. primárny objektív

Nočné

thumbs-up-icon

Výhody

  • Tenký dizajn
  • Nešmýka sa
  • Malé vystúpenie fotoaparátov
  • Super AMOLED displej
  • Nízka hmotnosť

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Bez vodeodolnosti
  • Hlučné tlačidlo na zapnutie displeja / telefónu
  • Nižší výkon

Cena: 299 EUR

Zapožičal: Samsung

Fotografie: Ondrej Macko

Verdikt

Samsung Galaxy A41 môže byť aj tento rok predajný trhák. Je určený pre fanúšikov značky a telefón sa dá normálne používať. Vlastne mu nič podstatné nechýbalo, dokonca aj absenciu vodeodolnosti by sme zvládli.

Treba si len zvyknúť na to, že je tu pomalší procesor a tak nebude taký svižný ako drahšie modely série A. No a už vôbec nebude rýchlejší ako telefóny značky Realme alebo Xiaomi za túto cenu.

Prečítajte si aj:

Samsung Galaxy S20: Čo môžete čakať od najlacnejšieho modelu z novej série? (VIDEO TOUCHIT)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.