Telefón, ktorý sa oplatí najviac spomedzi celej Áčkovej triedy.

Spomedzi dostupných modelov je najviac vyvážený, má ešte stále akceptovateľnú cenu a dobré parametre. Vlastne vzhľadom na to, čo ponúka po technickej stránke a fakt, že máte výborný telefón od Samsungu, je cena 349 eur takisto veľmi dobre nastavená.

Okrem tohto modelu existuje ešte 5G verzia. Tá má 120 Hz displej a silnejší procesor. Samozrejme teda aj 5G modul. Testoval som LTE verziu a prakticky jediné, čo by som ocenil by bol rýchlejší procesor.

Najlepšie vlastnosti telefónu

  • 90 Hz displej
  • Dostatočný výkon s procesorom Snapdragon 720G
  • Super AMOLED displej
  • Hlavný fotoaparát s optickou stabilizáciou

Ako sa používa?

Telefón sa dobre drží v ruke, výrobca spravil jemné vystúpenie fotoaparátu priamo na zadnej strane, z krytu. Tým, že je telefón hrubší, fotoaparát vystupuje menej a aj vďaka tomu sa dá telefón používať na stole. Nekýve sa a keď pracujete na počítači a máte telefón vedľa seba, jeho použitie priamo na stole je dobrá vec. Spodná hrana USB-C konektor, vedľa audio a horná hrana má kombinovaný slot na SIM / pamäťovú kartu. Štandard, tu niet čo dodať. To, ako telefón vyzerá, uvidíte na našich obrázkoch.

Čo sa týka celkovej rýchlosti a reakcií telefónu, je pravda, že procesor Snapdragon 720G je dostačujúci. Nečakajte žiadne zásadné obmedzenia, rozhranie aj aplikácie sú dostatočne rýchle, no Galaxy S21 to nie je. Takto to skrátka je a tí z vás, čo si kupujú telefóny série Galaxy A, vedia, že si nekupujú Skovú sériu. Za mňa je teda telefón dostatočne rýchly na to, aby sa dal používať a nemuseli ste hromžiť, že mu každá činnosť trvá.

Nevýhodou je, že v balení máte iba 15 W nabíjačku, hoci telefón podporuje 25 W nabíjanie. Toto je niečo, čo si dovolia, nazvime to tradičné firmy. Xiaomi alebo Realme vám nedá telefón s podporou 50 W nabíjania a 33 W nabíjačkou. Takže kto nemá rýchlu USB-C nabíjačku kompatibilnú s Qualcomm QuickCharge, bude nabíjať pomalšie. Samsung toto nerobí len pri niektorých Áčkach, toto vám spraví aj pri Skovej sérii.

Zmieniť treba kvalitu stereo reproduktorov. Sú naozaj veľmi dobré a toto sa Samsungu rozhodne podarilo. Zvukovo sú pokryté aj nízke tóny a toto je zostava reproduktorov vhodná aj na počúvanie hudby. Nechýba ani vylepšenie Dolby Atmos. Sú tu preddefinované režimy, avšak stále je tu možnosť upraviť si ekvalizér po svojom.

Pridanou hodnotou je odolnosť IP67, čo iné telefóny v tejto triede rozhodne nemajú. Za toto si Samsung zaslúži ocenenie a tu je ďalší parameter, ktorým obháji lepšiu cenu. Takisto chválim to, že v prípade tejto značky je pri veľkom počte modelov Super AMOLED už akýsi nepísaný štandard. Dobre sa naň pozerá, nielen pri fotkách ale aj na filmy a zároveň je tu ochrana proti emitovaniu modrého svetla s názvom Eye Care Comfort.

Fotoaparát

Získate s ním veľmi dobré výsledky, aplikácia je rýchla a fotenie je radosť. Nočný režim potrebuje niekoľko sekúnd na spracovanie fotografie, to je ale bežný jav. Ak hovoríme, že vlajková loď sfinalizuje fotku do troch sekúnd, tu počítajte s piatimi. Stabilne držať telefón nie je potrebné po celý čas. Približne o dve sekundy je fotografia hotová, ďalší čas už je skladanie fotiek do jedného obrázku.

Režim makro s 5 Mpx fotoaparátom sa dá naozaj použiť. Zaostrovanie je rýchle a nedochádza k efektu preostrovania. Spravidla sa vám fotka podarí na prvý pokus podobne ako pri iných telefónoch Galaxy máte možnosť využiť navrhovanie scén. Vďaka upozorneniu priamo počas fotenia upravíte uhol záberu tak, aby fotka vynikla čo najlepšie.

Štandardne je zapnutý aj optimalizátor scén, ktorý napríklad automaticky upravuje fotenie za znížených svetelných podmienok. Netreba teda priamo použiť režim noc, avšak s týmto režimom dosiahnete ešte lepšie výsledky. Funguje aj pri iných scénach, napríklad pri rozpoznávaní zvierat alebo scenérií. Oceňujem aj funkciu Video Snap čo znamená, že počas točenia videa v 4K môžete zároveň robiť fotky a tie budú v rozlíšení 8 Mpx.

Fotenie modrých a zelených scén je s týmto telefónom pastva pre oči. Fotografie vyzerajú nádherne. Aj na počítači s bežným IPS displejom, no ešte lepšie na Super AMOLED displeji priamo na telefóne.

Zloženie fotoaparátov:

  • 64 Mpx f/1.8, OIS, hlavný fotoaparát
  • 12 Mpx f/2.2, ultraširoký 123°
  • 5 Mpx f/2.4, makro od 4 cm
  • 5 Mpx f/2.4, snímač hĺbky

Testovacie fotografie

Denné

Nočné

Jedna z týchto fotiek by mala byť odfotená v nočnom režime. Ja sám ale neviem rozoznať, ktorá to je 🙁

Tu rovnako, nočný režim má pri A52 isté rezervy. Treba ale dodať, že toto je trochu iná scéna, ako fotenie priamo na chodníku.

Makro

thumbs-up-icon

Výhody

  • Svižný telefón Áčkovej triedy Galaxy
  • 90 Hz frekvencia displeja
  • Rozhranie Samsung One UI 3.1 a Android 11
  • Kvalita fotografií s HDR
  • Stereo reproduktory

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • V balení iba 15 nabíjačka
  • Pomalší nočný režim

Verdikt

Samsung Galaxy A52 v LTE verzii predstavuje rozumne nastavený telefón parametrovo aj cenou. Má odolnosť IP67, čo je v strednej triede nadštandardná funkcionalita. Na jedno nabitie vydrží naozaj viac ako jeden celý deň.

Dokonca by som povedal, že sa vám 5G verzia ani neoplatí. Pre trochu rýchlejší CPU a 120 Hz displej nemá zmysel doplácať 80 eur. Avšak je celkom pochopiteľné, že mnohých 5G verzia bude lákať.

Tiež treba spomenúť, že si kupujete veľmi dobrý servis a to tri roky pravidelných aktualizácií a štvrtý rok dostanete aktualizácie raz za tri mesiace.

Cena: 349 eur za 6 / 128 GB verziu

Zapožičal: Samsung

Technické parametre

Model telefónuSamsung Galaxy A52
Operačný systémAndroid 11, aktualizácie 1. 3. 2021
Podpora 5G sietínie
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / úložisko6 / 128
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 720, 8-jadrový, 2,3 GHz
Displej, počet farieb, HDRSuper AMOLED, 16 miliónov, HDR10+, 90 Hz
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,5 / 1080 × 2400
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5, ABGNac, áno, do 1 TB, áno
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet64 Mpx, f/1.8, 4×
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie32 Mpx f/2.2
Batéria a vlastnosti4500 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]160 × 75 × 8 / 189
VodoodolnosťIP67
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 25 W

Benchmarky

BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score335463
PCMark for Android – Work 2.07937
3DMark Wild Life – Total1016

Prečítajte si aj:

Realme 7 Pro: 65 W a AMOLED displej za 299 eur (RECENZIA)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.