Stredná trieda od Samsungu je na Slovensku už niekoľko rokov najpredávanejším telefónom. Samsung robí kvalitné telefóny, má dobrú podporu aj marketing a stredná trieda je obyčajne finančne dostupná pre širokú triedu používateľov.

Galaxy A55 5G je tak najnovším prírastkom do tejto triedy a prichádza so zmeneným dizajnom. Sú tu kovové rámčeky okolo telefónu (s malým prerušením na ľavom boku na príjem signálu) a so sklenenou zadnou časťou. Displej chráni ochranné sklo Gorilla Glass Victus. Stupeň krytia tohto telefónu je IP67, nemusíte sa ho obávať použiť ho ani pri silnejšom daždi.

Kovové rámčeky a plastové prerušenia na ľavej straneZdroj: Touchit.sk
Kovové rámčeky a plastové prerušenia na ľavej strane

Displej je väčší ako bol pred rokom, teraz má uhlopriečku až 6,6 palca, čo je o 0,2 palca viac ako pri modeli A54. Prekvapili nás pomerne hrubé rámčeky okolo displeja, niečo podobné sme videli aj v prípade modelu Galaxy S23 FE, ktorý je zároveň aj hlavným domácim konkurentom pre Galaxy A55.

Telefón sa vyrába udržateľným spôsobom, dôraz je na vyžitie recyklovaných materiálov. Lepšie chladí pri náročných hrách a má väčší chladiaci systém s odparovacou komorou.

Displej s podporou HDR 10+

Galaxy A55 tak určite nie je kompaktný telefón, je to posun smerom k veľkým telefónom. Výrobca použil 120 Hz AMOLED s funkciou AlwayOn, ktorý podporuje štandard HDR10+ a to si aj napr. v prípade prehrávania filmov cez Netflix všimnete. Jeho špičková svietivosť je 1000 nitov, na aprílovom slniečku je dobre vidieť všetko na tomto displeji. Pod displejom je snímač odtlačku prstov.

Displej na Galaxy A55 a rámčeky okolo nehoZdroj: Touchit.sk
Displej na Galaxy A55 a rámčeky okolo neho

Procesor a pamäť

Hardvérovým základom je procesor Exynos 1480, podľa našich výsledkov z testov poskytuje celkom dobrý výkon. V prípade AnTuTu sme namerali hodnotu 721333, PC Mark for Android Work 3.0 poskytol výsledok 13151. To znamená, že je to výkonnejšia stredná trieda. Ocenili sme dobre optimalizované prostredie OneUI 6.1, telefón sa nám pri používaní nijako nezasekával. Galaxy A55 prichádza hneď po vybalení s operačným systémom Android 14 a výrobca k nemu poskytuje 4 roky veľkých aktualizácií a 5 rokov bezpečnostných aktualizácií. To postačuje.

Kovové rámčeky na Galaxy A55 Zdroj: Touchit.sk
Kovové rámčeky na Galaxy A55

Kapacita RAM je vždy 8 GB, pamäť pre používateľa je 128 alebo 256 GB. Vyššia pamäťová verzia je pritom drahšia ako 500 eur, ale 128 GB je pod magickou hranicou 500 eur. Je tu aj podpora microSD kariet do kapacity 1 TB. Šachta pre SIM karty je duálna, jedna z pozícii sa dá zamedziť za microSD kartu. Navyše je tu podpora eSIM, naraz môžete mať dve telefóne čísla v tomto telefóne (napr. jedna mechanická SIM a jedna eSIM).

Umelá inteligencia je tu len v základoch

Samsung v rade Galaxy S a Z výrazne presadzuje umelú inteligenciu. V prípade strednej triedy A je AI skôr len v základoch. Sú tu len lokálne úpravy fotografie, ale nie tie, ktoré sú tzv. generatívne. V A55 sa vám teda chýbajúci obraz nedopočíta, môžete ale vymazať niektoré nevhodné objekty z fotografie. Prekladanie telefonických hovorov, tvorba sumára zo stretnutia nahraného hlasovo tu nie je.

Fotografická výbava

Z hľadiska fotoaparátov sa voči predchádzajúcej generácii hardvérovo nezmenilo nič. Hlavný fotoaparát má teda 50 MPx, širokouhlý 12 MPx a teleobjektív /macro 5 MPx rozlíšenie.

Rozšírené voľby pri fotografovaní a videovaní pomocou Galaxy A55Zdroj: Touchit.sk
Rozšírené voľby pri fotografovaní a videovaní pomocou Galaxy A55

Podľa našich skúšok hlavný fotoaparát poskytuje kvalitné fotografie a to aj v noci. Je tu slušný dynamický rozsah aj celkové podanie fotiek. V nočnom režime telefón príliš zosvetľuje oblohu a pridáva saturáciu farieb – to robia telefóny od Samsungu bežne v nočnom režime. Nočné fotky tak pôsobia trochu umelo.

Širokouhlý fotoaparát nám priniesol fotografie so zliatymi oblasťami a to aj počas dňa. Evidentne je to vidieť pri okraji fotky, ale našli sme časti aj bližšie ku stredu, ktoré mali menej detailov, ako sme očakávali. Naopak, veľmi oceňujeme portrétny režim a to aj pri fotení selfie kamerou.

Teleobjektív je dosť úzko zameraný, ale je použiteľný. Príjemne nás prekvapilo veľmi dobré podanie videa, ocenili sme aj účinnú stabilizáciu a to aj pri 4K rozlíšení. Galaxy A55 poskytuje HDR video a je tu aj efektné duálne natáčanie videa (naraz prednou aj zadnou kamerou).

Batéria a nabíjanie

Telefón vydrží na batériu 5000 mAh celý deň, stále je tu len 25 W pomalé nabíjanie. Toto si dnes dovolí málokto, Samsungu to zatiaľ prechádza, pričom tvrdí, že takto zaistí dlhodobú stabilitu kapacity batérie. V kombinácii s dlhodobou softvérovou podporou potom tento telefón môže slúžiť celé roky. O zvuk sa starajú bežné stereofónne reproduktory, nie je to nič výnimočné.

Prečo si vybrať Galaxy A55?

Za predajnú cenu si hlavne u čínskej u konkurencie kúpite lepšiu hardvérovú výbavu a Galaxy A55 určite nie je najlepší fotomobil v strednej triede. To, čo je v prípade telefónu Galaxy A55 podstatné, je spoľahlivé zabezpečenie Knox a Knox Vault. Telefón je pripravený pre firemnú klientelu a tiež zapadá do celkového vzájomne prepojeného ekosystému Samsungu. Spoľahnúť sa môžete na najlepšie prepojenie s notebookom s OS Windows alebo výmenu informácií medzi telefónmi cez QuickShare. Je tu aj Samsung SmartThings, naplno tu napr. využijete nedávno predstavený inteligentný náramok Galaxy Fit3.

Galaxy A55 sa pohodlne drží v rukeZdroj: TOUCHIT.sk
Galaxy A55 sa pohodlne drží v ruke

Takže aká je odpoveď z nadpisu tohto článku: evolúcia alebo revolúcia? No skôr je to evolúcia, čakali sme viac vylepšení. Kovové rámčeky sú fajn, rovnako ako dlhá softvérová podpora tohto telefónu. Z pohľadu zachytávania obrazu sa výrobca sústredil na vylepšenie kvality videa, ktorého obľuba naozaj rastie.

Na druhej strane existujú používatelia, ktorí už len z princípu nemajú radi procesor Exynos a bude im vadiť pomalé nabíjanie. Ale tiež sú používatelia, ktorí už len z princípu nechcú čínsky telefón.

Celkovo Galaxy A55 bude v roku 2024 patriť spolu s A35 medzi najpredávanejšie telefóny na slovenskom trhu.

Páči sa nám

  • Android 14 plus OneUI 6.1 a podpora 4 + 5
  • Kvalita hlavného fotoaparátu pri videách
  • Súčasť ekosystému a bezpečnosť informácií
  • Príjemný dizajn a kovové rámčeky
  • Vyriešené chladenie

Nepáči sa nám

  • Široké rámčeky okolo displeja
  • Nižšia kvalita širokouhlého fotoaparátu
  • Pomalé nabíjanie 25 W

Ceny: 479 eur za 128 GB, 529 eur za 256 GB

Zapožičal: Samsung

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.