Medzi smartfónmi strednej triedy má svoje nezameniteľné miesto.

Zástupcovia radu Galaxy A ponúkajú skvelú výbavu, no za lepšiu cenu, ako aktuálne vlajkové lode série Galaxy S. Samsung sa s cenovým nastavením strednej triedy pohybuje na pomerne tenkom ľade. Je to hlavne preto, že čínska konkurencia dokáže za rovnaké peniaze dodať papierovo lepšie parametre. Avšak vieme, že parametre nie sú všetko.

Dizajnový jazyk tohtoročnej séria Galaxy A je veľmi podobný tomu, čo sme mohli vidieť pri minuloročnom modeli Galaxy S20 FE. Ide predovšetkým o prevedenie zadnej steny, ktorá je plastová s výrazným zoskupením fotoaparátov.

Dizajn 

Samsung Galaxy A72

Plastové prevedenie mi neprekáža ani pri vlajkovej lodi, tak aj pri Galaxy A72 ho považujem skôr za prínos. Oproti sklu je matný plast menej náročný na údržbu, je odolnejší pri pádoch, nepoškriabe sa a nezachytáva nečistoty.

Po konštrukčnej stránke je už vidieť, že telefón patrí do strednej triedy. Prezrádza to klasická sendvičová plochá konštrukcia a prechod displeja do plastového rámu, širšie rámiky ale aj celkovo horší pomer displeja k telu zariadenia. Konštrukcia je inak veľmi pevná a kvalitná.

Výška a hrúbka sú v rámci normy, no šírka smartfónu je o niečo väčšia, ako pravdepodobne dokáže väčšina používateľov akceptovať. Pokiaľ však hľadáte niečo menšie a s rovnakou výbavou, pozrite si aj našu recenziu na Galaxy A52.

Samsung Galaxy A72

Galaxy A72 je veľkým zariadením. Celkové rozmery sú takmer identické s poriadne veľkým Galaxy Note20 Ultra, no oproti Notu má Galaxy A72 obrovskú výhodu. Má zaoblené rohy, takže vôbec netlačí do dlane.

Po dizajnovej stránke sa na telefóne nachádza jeden detail, ktorý ma celý čas trochu “vyrušoval”. Lesklému lemu okolo selfie kamery som na chuť veru neprišiel.

Naopak, veľmi oceňujem umiestnenie ovládacích tlačidiel na pravej strane, ako aj prítomný 3,5 mm jack pre slúchadlá, ktoré ale v balení nenájdete. Zvuk do slúchadiel je v rámci triedy veľmi dobrý. Stereo reproduktory sú hlasné, no ich zvuk je pomerne plochý.

V hornej časti zariadenia sa už nachádza iba slot pre SIM kartu a micro SD kartu / druhú SIM kartu a mikrofón.

Displej

Samsung Galaxy A72

V prípade displeja Samsung vsádza na osvedčený Amoled panel s uhlopriečkou 6,7-palca a obnovovacou frekvenciou 90 Hz. Nie je to síce 120 Hz, ale aj táto hodnota poteší. Animácie sú o poznanie plynulejšie.

Vzhľadom na kapacitu batérie, ktorá je štedrých 5000 mAh, by sa “uživilo” aj 120 Hz. Nastavenie obnovovacej frekvencie nie je adaptívne, čo znamená, že si môžete vybrať iba medzi hodnotami 60 alebo 90 Hz. Rozlíšenie displeja je 1080 × 2400 pixelov. Panel je dostatočne jemný a kvalitný.

Displej má maximálny jas 800 nitov, čo mu zabezpečí dobrú čitateľnosť aj na priamom slnku. Nie je to žiadny “nit rekordér”, ale Samsung panely robiť vie.

V tejto kategórii smartfónov rozhodne poteší aj čítačka odtlačkov prstov v displeji. V prípade Galaxy A72 je optická. Nepatrí k tým najrýchlejším, ale funguje spoľahlivo.

Softvér

V tejto oblasti je neprišlo žiadne zásadné prekvapenie. Opäť sa potvrdilo, že prepracovaná a funkciami nabitá nadstavba One UI 3.1 je jednoducho pre hardvér telefónov veľmi náročná a na zaradení strednej triedy je to cítiť ešte viac. Rýchlosť používateľského prostredia zodpovedá použitému čipsetu strednej triedy Snapdragon 720G. Aj on má s nadstavbou One UI, bežiacou na Androide 11, čo robiť.

Aj keď je Galaxy A72 celkovo pomerne rýchlym zariadením, sem-tam sa objaví nejaké to zaváhanie. Tento neduh pritom môžu v budúcnosti veľmi ľahko opraviť aktualizácie, na ktorých Samsung poriadne zapracoval. S týmto telefónom si tak kupujete aj dlhoročnú softvérovú podporu.

Batéria a nabíjanie

Samsung Galaxy A72

Ako som vyššie spomínal, prednosťou tohto telefónu je aj 5000 mAh batéria s rýchlym 25 W nabíjaním (25 W adaptér v balení). Štedrá kapacita umožní tento telefón používať bez väčších problémov dva dni. V prípade potreby batériu na 100% nabijete za približne 1,5 hodiny. Je potrebné poznamenať, že bezdrôtové nabíjanie sa ani v tomto zástupcovi strednej triedy nenachádza.

Fotoaparáty

Galaxy A72 som už prirovnal k menšiemu modelu Galaxy A52. Okrem rozmerov sú tu aj ďalšie parametre, ktorými sa tieto telefóny líšia – Galaxy A72 má pokročilejšie fotoaparáty, avšak aplikácia by mohla byť o niečo rýchlejšia.

Hlavný 64 Mpx fotoaparát s optickou stabilizáciou je rovnaký ako pri A52. V štandardnom režime počas dňa fotí veľmi dobre a fotoaparát sa nezľakol ani náročných scén, kedy bolo potrebné použiť HDR.

Dokonca aj večerné / nočné fotografie sú v rámci strednej triedy veľmi dobré. Avšak nemilé prekvapenie prišlo v spôsobe fungovania vyhradeného nočného režimu. Ten dokázal spraviť nočnú fotografiu tmavšou ako štandardný režim a fotografii vyslovene uškodil. Verím, že tento problém takisto opraví niektorá z budúcich aktualizácií.

Samsung Galaxy A72

Pridanou hodnotou fotoaparátov je 3× optické priblíženie, ktoré síce nemá kvalitu vlakových lodí, ale je veľmi prínosné vo veľa smeroch. Keďže objektív má optickú stabilizáciu, ani 30× digitálne priblíženie mu nerobí problém. V prípade Galaxy A72 ide už skôr o informatívne využitie.

Fotoaparát celkovo nesklamal a určite patrí k tomu lepšiemu, čo sa v strednej trieda nachádza. Len ten nočný režim by mohol byť lepší. Vo výbave nájdeme na zadnej strane ešte dva fotoaparáty – ultraširokouhlý a makro. Kvalitou rovnako nesklamali. Milovníkov selfies poteší predná 32 Mpx kamera, ktorá je veľmi kvalitná.

Video je možné nahrávať do rozlíšenia 4K pri 30fps. Full HD video už ponúka aj možnosť 60 fps.

Ukážkové fotografie

 

Nočné fotografie

thumbs-up-icon

Výhody

  • Kvalitná konštrukcia
  • 90 Hz Super Amoled displej
  • 5000 mAh batéria s 25 W nabíjaním
  • Vodoodolnosť podľa IP67
  • Optická stabilizácia fotoaparátov + teleobjektív
  • Stereo reproduktory
  • Nadstavba One UI

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Kvalita fotografií v nočnom režime

Verdikt

Galaxy A72 dokáže klamať poriadne veľkým telom. Pri letmom pohľade nie je problém si ho pomýliť s niektorým z vlajkových modelov roka 2020. Pri tomto smartfóne je dôležité to, že ponúka niektoré prvky, ktoré boli donedávna výsadou práve tých modelov, ktoré pripomína.

V telefóne oceňujem prítomnosť teleobjektívu, veľkú batériu s rýchlym nabíjaním, kvalitný 90 Hz Amoled displej, vodoodolnosť, stereo reproduktory a dlhú softvérovú podporu.

Nemilým prekvapením tohto smartfónu je Nočný režim, ktorý fungoval opačne, ako by ktokoľvek očakával.

Celkovo Galaxy A72 hodnotím ako smartfón, ktorý toho ponúka viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Ponúka prvky výbavy, ktoré sa medzi smartfónmi strednej triedy hľadajú ťažko.

Technické parametre

Model telefónuSamsung Galaxy A72
Operačný systémAndroid 11, aktualizácie 1. 3. 2021
Podpora 5G sietínie
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / úložisko6 / 128
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 720G, 8-jadrový, 2,3 GHz
Displej, počet farieb, HDRSuper AMOLED, 16 miliónov, HDR10+, 90 Hz
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,7 / 1080 × 2400
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5, ABGNac, áno, do 1 TB, áno
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet64 Mpx, f/1.8, 4×
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie32 Mpx f/2.2
Batéria a vlastnosti5000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]165 × 77,4 × 8,4 / 203
VodoodolnosťIP67
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 25 W

 

Cena: 449 eur

Zapožičal: Samsung

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.