Priama konkurencia pre Sony WF-1000XM4.

Keby som si mal vybrať nejaké slúchadlá a nemusel by som pozerať v nižších cenových hladinách, Galaxy Buds v akejkoľvek generácii boli mojím tipom. Po príchode Buds2 Pro sú jasným favoritom. Poďme na dôvody.

Keď si slúchadlá predobjednáte do 25. 8. 2022, získate nabíjaciu podložku na bezdrôtové nabíjanie iba za 1 euro.

Malé a pohodlné

Nielen samotné slúchadlá ale tiež nabíjacia škatuľka. Dá sa nosiť vo vrecku a nebude zavadzať. Toto vám poskytne len málo výrobcov. Iní sa snažia ísť cestou väčšej škatuľky ale zároveň aj dlhšou nezávislosťou, kým ju budete musieť nabíjať. Je na vás, čo uprednostňujete. V tomto smere má navrch značka Creative, ale ich škatuľka je naozaj veľká.

Zdroj: Samuel Hindy

Samsungová sa dá okrem portu USB-C nabíjať bezdrôtovo. To je tiež ďalšia výhoda. Umiestnenie slúchadiel je klasické, ako pri ostatných, zapadnú do svojich výliskov a magneticky sa pritiahnu k nabíjacím kontaktom.

V novej verzii sú ešte o 15 % menšie, ako minuloročný model Buds Pro. To sa tiež počíta, hoci ja pociťujem, že ich do uší musím zatlačiť viac. Nie do zvukovodu, tu sa nič nemení, no do ucha áno. Toto poteší mnohých z vás, ktorí chcete nenápadné slúchadlá, nie veľké kusy, čo budú veľmi vytŕčať.

Kvalita zvuku a 24-bitov

Toto je základ a vždy vás zaujíma kvalita zvuku. Tá sa ale opisom vysvetľuje dosť ťažko. Výrobca používa vlastný bezstratový kodek na prenos zvuku zo zariadenia a používa systém na vyššiu bitovú hĺbku. Na rozdiel od 16-bitov tu je 24 a to v praxi znamená väčšiu plynulosť prenášaných informácií. Predstaviť si to môžete na farbách, kedy by ste mali podporu iba pre 256 farieb a následne by ste sa pozreli na gradient, ktorý pridal na ďalších odtieňoch a zobrazil ho v 4096 farbách.

Tu dostanete oproti 16-bitovej hustote informácií až 256× vyššiu hustotu prenášaných informácií o každom tóne. Na zvuku je to počuť. No toto samé by nestačilo. Výrobca použil, tak ako v minulosti, dvojcestný menič. Ten je zložený tak, aby ste mali samostatný woofer na nízke tóny a tweeter, teda výškový menič na vysoké. Pomiešajte to dokopy a získate špičkový zvuk od Samsungu a vzhľadom na niekdajšiu akvizíciu ho výrobca označuje ako Sound by AKG.

Zvuk je plný, má výbornú dynamiku basov a ešte je aj zreteľný v stredoch. Výšky sú, tu nie je čo komentovať. Aj tí, čo nevedia spraviť poriadne slúchadlá, výšky vždy nejako hrajú. Samsung všetko vyladil tak, aby ste mali najlepší zážitok z počúvania. Na tých skladbách je to počuť a pocítite to aj vy. Viacerí testeri hovoria, že po nasadení týchto slúchadiel začali počuť svoju obľúbenú hudbu výrazne lepšie. Môžem to potvrdiť.

Zdroj: Samuel Hindy

Aktívne odhlučnenie

Tým, že slúchadlá vynikajúco sadnú do uší, získavate silné pasívne odhlučnenie. Keď k tomu pridáte aktívne, aj len s nasadenými slúchadlami bez hudby máte problém počuť, čo sa okolo vás deje alebo hovorí. Máte tu ale možnosť používať aj ambientný režim alebo všetky tieto technológie vypnúť.

Systém trojice mikrofónov analyzuje okolitý zvuk a filtruje aj jemnejšie tóny. Šumenie kopírky alebo zvuk vetra. Treba si dať pozor, s týmito slúchadlami naozaj odhlučníte svet okolo vás. Po vonku je lepšie ANC vypnúť alebo si dajte ambientný režim s priepustnosťou zvukov okolo vás.

Slúchadlám sa dá zapnúť zisťovanie vášho hlasu. Začnite rozprávať a hudba sa mierne stíši a zapnú sa mikrofóny, aby ste lepšie počuli okolie. O 5, 10 alebo 15 sekúnd, podľa nastavenia, sa zvuk a mikrofóny vrátia do pôvodného stavu. Pekná vlastnosť, aby ste nemuseli vyberať slúchadlá z ucha.

Zdroj: Samuel Hindy

360° zvuk a ďalšie finesy

Páčil sa mi priestorový zvuk v tejto forme. Žiadne nastavovanie a registrácia ako pri iných slúchadlách. Len si zvuk zapnete a keď pohnete hlavou priestorový zvuk sa bude prispôsobovať podľa orientácie hlavy voči pôvodnej polohe. Funguje to veľmi dobre a hodí sa to na pozeranie filmov, tiež aj na hranie hier. Nie je to ale vlastnosť na univerzálne počúvanie. Tu som využil bežný režim zvuku ale aktivoval som ekvalizér s názvom Dynamický, ktorý považujem za vynikajúci na hudbu, filmy a ešte hovorené slovo.

Takisto sa dá preveriť, či máte dobre nasadené slúchadlá, trvá to niekoľko sekúnd. Páčilo sa mi aj čítanie oznámení nahlas. Toto by ale mohlo byť trochu rýchlejšie. Na sekundu sa stíši zvuk, prečíta sa oznámenie, napríklad „email“ a potom sa zase hlasitosť zvýši. Zrýchlenie o pol sekundy pred a po by pôsobilo viac prirodzenejšie či aktívnejšie, ak by som to takto nazval.

Počas telefonovania je na výber, či chcete prepnúť režim na okolité zvuky, aby ste sa zároveň počuli a nemali tendenciu zvyšovať hlas alebo chcete ponechať nastavenie slúchadiel tak, ako ich máte bežne. Niektoré toto neumožňujú a buď zostanú tak, ako sú alebo prepnú ambientný režim, či chcete alebo nie.

Dotykové ovládanie vám umožní nastaviť si ťuknutie a podržanie, dvojité ťuknutie podľa potreby pre obe slúchadlá. Na rozdiel od Sony, tu nie je nastavenie pre každé samostatne. To mi ale neprekážalo, nakoniec som skončil na tom, že som dotykové ovládanie úplne vypol. Všetko potrebné nastavím cez mobil, pri športe alebo v situácii, keď nechcete mať vždy mobil po ruke je to užitočné napríklad si ponecháte spravovanie hovorov.

Keď sa stratia

Podporujú funkciu Fast PairSmartThings. Otvorením škatuľky sa zobrazia na obrazovke smartfónu. Spárovanie a následné pripájanie je jednoduché a spoľahlivé. Nestane sa, aby sa jedno slúchadlo nepripojilo alebo nezaplo.

Samsung to dotiahol ešte ďalej a cez SmartThings podporuje svoj ekosystém, najnovšie pribudlo prepínanie k TV. Môžete pozerať film na tablete na týchto slúchadlách, prichádzajúci hovor prepne slúchadlá na smartfón a po skončení hovoru sa prepnú zase na tablet. Takto sa to po novom dá využívať aj na televízore.

SmartThings Find vám umožní nájsť stratené slúchadlá aj za pomoci iných zariadení od Samsungu. Tiež vec, ktorá sa z času na čas môže zísť.

Verdikt

Samsung Galaxy Buds2 Pro sú výborné slúchadlá po stránke zvuku a tiež po technologickej stránke. Ich výbava je nadštandardná a výrobca rozhodne určuje trendy. Tiež ukazuje, ako majú vyzerať slúchadlá v jeho ekosystéme.

Sú drahšie, no s touto výbavou je cena adekvátna. Ide o najlepšie slúchadlá, ktoré som za posledné roky testoval. Najbližšia konkurencia je Sony.

Páči sa nám

  • Malé rozmery
  • Veľmi dobre držia v uchu
  • Kvalita zvuku je vynikajúca
  • Možnosti prispôsobenia cez aplikáciu
  • Bezdrôtové nabíjanie

Nepáči sa nám

  • žiadne podstatné

Technické parametre

Názov modelu / Technické parametreSamsung Galaxy Buds2 Pro
TypBluetooth 5.3
Veľkosť meniča [mm]N/A
OdhlučnenieANC
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]výrobca neudáva
Audio konektorN/A
NFCnie
Nabíjací konektorUSB-C, Qi
Výdrž batérie [hod.]8 bez ANC
HodnotenieSamsung Galaxy Buds2 Pro
Vlastné odhlučnenie5/5
Odhlučnenie od okolia5/5
Kvalita reprodukcie5/5
Pomer cena / celkové možnosti5/5
Cena [EUR s DPH]229,00

Cena: 229 eur

Zapožičal: Samsung

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.