Výrobca iPhonov zaznamenal zvýšené predaje v USA.

Dáta analytickej spoločnosti Kantar Worldpanel poukazujú na zvýšené predaje iPhonov v Amerike za posledný kvartál. V USA dominujú trhu so smartfónmi dve značky – Apple a Samsung. A práve Apple podľa analytikov profitoval z problémov vybuchujúceho Galaxy Note 7 najviac.

Apple zaznamenal v USA značný rast a za posledný kvartál, ktorý končil v októbri, predal o pätinu viac telefónov ako za rovnaké obdobie pred rokom. Celkovo dosiahol 40,5% podiel na americkom trhu, čo sa predaných smartfónov týka.

Na ostatných trhoch klesá

Podľa analytikov je dopad problémov Samsungu Galaxy Note 7 najlepšie viditeľný práve na zmienenom americkom trhu. Pre porovnanie, na ostatných trhoch, kde Samsung nemá až tak dominantné postavenie, bola situácia iná. V Číne napr. predaje iPhonov každý rok klesajú a nezmenil to ani iPhone 7. Apple dosiahol v tejto krajine 17,1% podiel za posledný kvartál. Pred rokom to bolo 22,5%.

Apple klesá aj v Európe, 16,5% podiel v Nemecku je o 2,7% menší ako pred rokom. Analytici tvrdia, že v Nemecku sa problémy Samsungu až tak neprejavili, nakoľko sa telefón nestihol dostať na trh. Spoločnosť Kantar však vidí vysvetlenie klesajúceho podielu Applu aj v tom, že používateľom mimo Ameriky jednoducho 3,5 mm jack chýba a považujú to za problém.

V analýze trhu sa objavil aj Google Pixel, ktorý iba počas 10 dní v predaji stihol v USA dosiahnuť rovnaký podiel trhu, ako má Microsoft alebo Huawei. Pixel vygeneroval za krátke obdobie 0,5% celkových predajov telefónov v Amerike. Zaujímavosťou je, že Huawei v USA dosahuje lepšie predaje so svojou značkou Honor.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Dohady – Príčinou výbuchu telefónu Galaxy Note 7 mohol byť jeho dizajn

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit