Vo štvrtok predstavený v New Yorkuod piatku v našich rukách, ktoré ho preverujú, či je naozaj tak dobrý, ako výrobca hovorí („Note 9 is most powerful smartphone“).

V piatok som ho dostal do rúk ja. Od dnešného dňa putuje k Ondrejovi, ktorý ho bude testovať podstatne dlhšie. No aj necelé 4 dni mi stačili na to, aby som vám vedel aspoň z časti povedať to, či je Note 9 naozaj tak dobrý. Niekedy som bol nadšeným používateľom týchto zariadení, ale už približne 2 roky fungujem primárne na iOS, čiže s iPhonom. Chytiť do rúk Note 9 bol zážitok, no byť s ním celý víkend ešte väčší. Poznám sa, a preto viem, že častejšie chytám do rúk ten smartfón, ktorý ma viac baví. Mal som po ruke iPhone 8 Plus a Note 9, no Samsung som mal počas celého víkendu v rukách častejšie. Je to aj tým, že som ho musel dnes „odovzdať“, ale hlavne – ten telefón ma skutočne baví! Je to „tehla“, ktorá bude vašim spoločníkom pri pracovných povinnostiach, zábave a proste vždy a všade. Prejdime však k veci.

O výkone písať nebudem, je to novinka, ktorá má výkonu na rozdávanie, a to v akomkoľvek smere (podrobné špecifikácie > TU). Chod systému je plynulý a reakcie okamžité, verím, že mu to vydrží veľmi dlho. Testovaná verzia je v „základnej“ konfigurácii – 128 GB interné úložisko + 6 GB operačnej pamäte RAM. Ak chcete dostať z Note 9 maximum, môžete siahnuť po vrcholnej verzii s 512 GB úložiskom a 8 GB RAM. V oboch prípadoch je možné internú pamäť rozšíriť o microSD pamäťovú kartu s max. kapacitou 512 GB. Ovládanie samotného systému, ako aj jeho vzhľad je totožný s predchodcom, ale aj s radom „S“ (S9/S9+).

„Dizajn sa nezmenil, ale to nevadí. Načo by menili to, čo funguje a dobre vyzerá?“

Displej je TOP! V rovnakom tele, ako má predchodca, sa nachádza 6,4“ sAMOLED displej, ktorý je jednoducho krásny a výborne čitateľný v akomkoľvek prostredí, vrátane ostrého slnka. Jemný displej a nádherné farby sú síce fajn, ale Samsung si ide stále svojou cestou. Aj keď sú tie farby krásne, tak nie sú vždy reálne. Fotografie vyzerajú lepšie, ako skutočná scéna a farebné podanie je ako od maliara, ktorý chce za každú cenu ulahodiť oku potencionálneho zákazníka. Áno, o to predsa ide, ale nie vždy je to vyhovujúce. Farby sú jednoducho presaturované. Každopádne musím uznať, že vytvorené fotografie, videá, ale aj iný obsah vyzerá na tomto displeji luxusne. Je obrovský, takže aj sledovanie seriálov, filmov a pod. bude príjemné. Natívne je nastavené rozlíšenie Full HD+ (2220 x 1080 px), ktoré je plne dostačujúce a šetrí batériu. Ak chcete maximum, môžete si aktivovať WQHD (2960 x 1440 px). Minimum je HD+ (1480 x 720 px).

Ovládanie takto veľkého displeja (telefónu) jednou rukou nie je jednoduché, ale je to predsa Note a ten má byť veľký. Buď ho chytíte istým úchopom do oboch rúk alebo využijete možnosť ovládania jednou rukou. Obrazovku je možné zmenšiť gestom alebo trojitým poklepaním na domovskú ikonu.

Fotoaparát je výborný, presne tak, ako v Galaxy S9+. Note 9 má rovnaké parametre snímačov, vrátane variabilnej clony, ako S9+. Samsung však vdýchol novinke do softvéru viac inteligencie, ktorá vám bude pomáhať vytvárať optimálne fotografie v rôznom prostredí a scénach. Dokáže rozpoznať až 20 rôznych scén, podľa čoho nastaví všetky parametre.

Rozpoznávanie funguje veľmi dobre a výsledné fotografie sú špičkové. Nechýba im dynamika, ostrosť a sýte farby. Ako som však uviedol, tie nie vždy zodpovedajú realite. Ak vám to nevadí, tak budete nosiť vo vrecku parádny kompakt. Oba snímače majú optickú stabilizáciu obrazu (OIS), čo je poznať.

Teleobjektív poslúži na 2-násobné bezstratové priblíženie alebo vytváranie portrétov s rozmazaným pozadím, tzv. dynamické zaostrenie. To funguje tiež výborne. Fotografie vytvorené v noci a za zhoršených svetelných podmienok majú svoje nedostatky. To je síce pochopiteľné, ale v tomto smere som čakal výraznejší posun. Predná kamera má rozlíšenie 8 Mpx a disponuje aj automatickým zaostrovaním, čo je výhodou.

Video s max. rozlíšením 4K/60fps poteší a nemám k nemu extra výhrady, aj keď sú na trhu zariadenia, ktoré to vedia robiť o niečo lepšie. Note a celkovo high-end smartfóny od Samsungu vynikajú stabilizáciou obrazu, ktorá je ukážková.

Menšiu výhradu však mám k super spomalenému videu, ktoré vyžaduje špecifické pokyny, čo nie je v každej situácii ideálne. Treba ale uznať, že Note 9 má dva špičkové snímače, ktoré patria k tým najlepším na trhu. Na fotoaparát sa pozrieme ešte podrobnejšie a porovnáme ho aj s konkurenciou. Minimálne v septembri jedna zaujímavá pribudne.

S Pen. Relatívne jednoduché pero robí Note tým, čím je. Pracovným a kreatívnym nástrojom. Po novom má pero S Pen Bluetooth konektivitu a môžete ho využiť ako diaľkový ovládač v rôznych aplikáciách a funkciách, čo je brutálne návykové. Toto bol nápad za 100 bodov! Pero má úzku špičku (0,7 mm – vymeniteľnú), je citlivé na prítlak (4096 úrovní) a výborne sa s ním kreslí, ako aj píše. V prípade zariadení Note je to bežné, ale aj tak to treba spomenúť, nakoľko to dobre funguje. Integrované tlačidlo môžete využiť na spustenie fotoaparátu, fotografovanie, posun v galérii, posun v prezentáciách a množstvo iných funkcií. S Note 9 môžete kľudne zabudnúť na Bluetooth selfie tyč a rôzne ovládače, nepotrebujete ich.

Integrovaná mini batéria sa vo vnútri pera nabíja veľmi rýchlo. 40 sekúnd stačí na 30 minút práce – to je dobrý pomer. S Pen sa dá využiť aj na odblokovanie telefónu. Ak ho máte vonku a telefón sa zamkne, stačí stlačiť tlačidlo a je odomknutý. Taktiež nechýbajú poznámky na zamknutej obrazovke, ktoré sú návykové. Všetky spomenuté funkcie je možné podrobnejšie nastaviť, ale aj úplne vypnúť.

Biometrické zabezpečenie zahŕňa zaužívanú klasiku. Na zadnej strane je snímač odtlačkov prstov, ktorý má po novom lepšiu pozíciu (jediná dobre viditeľná zmena dizajnu). V prednej vrchnej časti je skener očnej dúhovky a kamera, ktorá sníma vašu tvár. Samozrejmosťou je aj klasika v podobe uzamykacieho vzoru, hesla alebo PIN kódu.

Osobne som používal kombináciu vzoru, odtlačku a snímania tváre. V 90% používania fungovalo snímanie tváre bezproblémovo. Večer a v noci som občas využil snímač alebo vzor. Ak si aktivujete skener dúhovky, tak ani v noci nebudete mať žiadny problém. Mne však táto funkcia vadí na oči.

Výdrž 4000 mAh batérie je ešte ťažko hodnotiť. Prvé dni sa telefón nastavuje, aktualizuje, sťahujú sú zálohované súbory a pod. Taktiež som ho mal v ruke častejšie, ako keby ho mám už mesiac, čo je pochopiteľné. Každopádne mi Note 9 vydržal takmer celý deň, čo je v tomto prípade naozaj úspech, nakoľko dostával skutočne zabrať. V našich rukách sa telefóny „potia“ viac, ako pri bežnom používaní.

Nabíjanie je samozrejme rýchle, ale nemeral som presný čas, zatiaľ to nebolo potrebné. Každopádne sa nabije 4000 mAh batéria podstatne rýchlejšie, ako 2691 mAh batéria v mojom iPhone 8 Plus. Otázkou je však jej životnosť. Napokon nechýba ani podpora bezdrôtového nabíjania (Qi). Note 9 si oproti Note 8 polepšil o 700 mAh na kapacite batérie.

4 dňové hodnotenie

Note 9 je perfektný pracovný nástroj, ktorý vám za určitých okolností umožní pracovať úplne bez počítača – vďaka DeX režimu. Ten je možné vyvolať aj bez veľkej dokovacej stanice, stačí vám na to skladnejšia HDMI redukcia. Aj na túto možnosť sa pozrieme bližšie. Okrem toho ponúkne Note 9 špičkový displej, výborný fotoaparát a pero S Pen, ktoré dostalo nové a praktické funkcie. Ak radi pozeráte seriály, filmy alebo počúvate hudbu, tak vás potešia stereo reproduktory vyladené spoločnosťou AKG.

V balení sú aj AKG slúchadlá. V celku ide o, bez zveličovania, špičkový stroj, ktorý ale nie je lacný. Základná verzia vás bude stáť 999 Eur, vrcholná až 1249 Eur. Samsung však ponúka aj zaujímavé bonusy, kde viete nejaké koruny ušetriť, viac informácií nájdete >TU. Podrobný test Note 9 nájdete už onedlho na našom webe.

Telefón do testu zapožičala spoločnosť: Samsung

Prečítajte si aj:

Slovenské predstavenie – Samsung Galaxy Note 9, Galaxy Watch a Tab S4

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE