Majstrovské dielo, avšak nebude pre každého.

Nemáme na mysli len cenu nového Note10+ ale aj pero. Práve S Pen je to hlavné, čo ho oddeľuje od série Galaxy S. Áno a ešte je to šírka smartfónu, ktorá je prispôsobená tomu, aby sa vám dobre pracovalo na displeji. Nebudete tak mať neprirodzene úzky displej, ak na ňom chcete kresliť.

Všetko podstatné o Galaxy Note10 / Note10+ sa dozviete v našom článku.

Pre koho áno a pre koho nie?

Tento telefón si môžete kúpiť, aj keď nebudete chcieť využívať pero. Bude to síce tak trochu zbytočné ale ak máte radi veľké smartfóny s precíznym spracovaním, na video a prácu je výborný.

Je ale trochu veľký. Vlastne veľkosťou je Note10+ až na pár desatín milimetra na všetkých stranách identický s predchodcom, teda modelom Note9. Zmenou sú práve užšie rámiky. Toto je teda dilema, ktorú budete mať pravdepodobne zodpovedanú. A dokonca je ešte o tri gramy ľahší.

Trampoty s perom

Silnou stránkou zariadenia je pero, ktoré má teraz podporu gest a vydrží až 11 hodín prevádzky. To je výrazný skok a mnohí toto ocenia. Nebude treba dávať pero čo najskôr do svojej šachty, aby ste ho zase nabili. Celkovo je používanie pera najmä o spôsobe, akým chcete smartfón využívať.

Jedným z vylepšení, ktoré by Samsung mohol implementovať, by bolo automatické vtiahnutie pera do šachty. Ak totiž vytiahnete pero na to, aby ste si niečo zapísali, nemáte ani jednu ruku voľnú. Dobre, v kancelárii alebo čakárni či v kaviarni vás to až tak nezaujíma. V lietadle? Nuž bude veľa situácií, kedy budete potrebovať voľnú ruku a pero treba zasunúť späť.

Trafiť sa do šachty, zobrať si od letušky nápoj a potom pero vytiahnuť. Keby bolo magnetické a dalo by sa pripnúť dočasne na zadný kryt smartfón aspoň z jednej strany hrán, mnohí z nás by sme to využili.

Zasunutie sa dá ale zrýchliť tým, že si vopred stlačíte prepínač na vrchnej hrane pera a potom ho vložíte do šachty. Stláčať ho až keď je v šachte je nepraktické.

Písanie poznámok perom na displeji je niečo, čomu teba prísť na chuť. Faktom je, že zo začiatku sa potrebujete písanie učiť, aby ste nemali všade príliš veľké písmo. Začiatky sú trochu kostrbaté a telefónne číslo bez štátnej predvoľby sa vám nezmestí na šírku displeja.

Dá sa to, toto pripisujeme našej nešikovnosti pri práci s perom. Horšie je to po praktickej stránke, ak chcete niekomu zavolať alebo poslať email. Ideálne je teda zobraziť poznámku na jednej polovici displeja a aplikáciu na druhej polovici. Nebolo by teda jednoduchšie dané číslo poznačiť do poznámky cez virtuálnu klávesnicu? Toto už necháme na vás.

Vieme, že integrovať podporu pera do všetkých aplikácií je prakticky nereálne. Škoda ale, že pero nemá integráciu aj do viacerých aplikácií od Samsungu. My by sme ho využili aj na prezeranie emailov v aplikácii Email. Chválime ale možnosť využívať pero na ovládanie hlasového záznamníka od Samsungu.

Potešenie s perom

Máte radšej klasické písanie a možnosť zapisovať si poznámky perom je pre vás uvoľňujúce a prirodzenejšie. Veď klávesnicu máte aj na notebooku a niekedy si chcete od nej oddýchnuť. A kresliť si ukazovákom po displeji môže byť síce zábava, ale pri jeho hrúbke to nebude ono.

Nielen pre tieto situácie nastupuje S Pen. Na poznámky alebo rôzne kresby je to najlepšia voľba. Niečo odfotíte a potom chcete dokresliť šípku, niečo podčiarknuť, zakrúžkovať, zvýrazniť atď. Na toto je pero vynikajúce. Opäť nakresliť šípku asi zvládnete aj prstom. Ale je to podobné ako s inými vecami.

V balení sú aj dva náhradné hroty

Zvládli by ste ich, no keď sa ponúka pre danú situáciu lepší spôsob, nebudete sa brániť. To platí aj pre nákupné zoznamy, máte na ne špecializované aplikácie, kde si definujete počet položiek atď., nakúpené môžete odškrtávať a podobne. Ak ale preferujete rukou písaný zápis, toto je ďalšia oblasť, pri ktorej využijete pero.

Kreslenie je celkovo samostatná kapitola. Ak viete kresliť, Note10+ vám dá veľké možnosť vo vašej tvorbe. Ak neviete kresliť, možno sa naučíte alebo toto nebude oblasť, pri ktorej pero využijete.

Vynikajúca vlastnosť je extrahovanie textu z obrazovky. Označte textové oblasti na obrazovke a vďaka peru sa text skopíruje do klasickej textovej podoby. Je to taký miniatúrny OCR skener v pere.

Využitie nájdete aj v ovládaní gestami. Netreba mieriť perom na displej. Telefón môžete mať aj vo vrecku alebo mimo váš dosah. Stačí vám pero a môžete ovládať hlasitosť a prechod medzi skladbami napríklad v aplikácii Spotify.

Na fotenie selfie je pero výborné. Stlačíte tlačidlo a máte fotku. Na približovanie alebo odďaľovanie scény nám to až tak praktické nepripadalo. Možno v tom ale mnohí nájdete využijete. V každom prípade gestá sú niečo, čo oceňujeme a každý zistí, ktoré bude využívať.

Chráňte svoje súkromie a súbory v smartfóne s ESET Mobile Security. Stiahnite si aplikáciu cez Google Play.
Pero je praktické aj pre používateľov, ktorí nemajú radi virtuálnu klávesnicu. Zle sa im na nej píše, mýlia sa a vlastne ju na svoje poznámky nepotrebujú. Páčilo sa nám odomykanie telefónu stlačením tlačidla S Pen. Z pohľadu bezpečnosti vyžaduje nový spôsob používania alebo aspoň si pero zobrať so sebou, keď si telefón necháte na stole. Túto možnosť sme ale na druhý deň vypli.

Celkový dojem a používanie

Je to poriadne veľký smartfón. Keď ho dáte do obalu, takže sa mu rozmery ešte zväčšia. Má ale svoje opodstatnenie. Je to multimediálny telefón s HDR10+ displejom a veľký displej k nemu patrí. Kontraproduktívne by bolo rozoberanie jeho svižnosti.

V každom smere je to rýchly smartfón. Podarená je aj aplikácia na fotenie a nakrúcanie videa. Páčil sa nám režim dynamického rozostrenia aj pri videu. Má svoje muchy ale dá sa naučiť ho používať tak, aby ste z neho vyťažili čo najviac. Občas sa vám môže rozmazať aj hlavný objekt.

Ďalej sa nám páčila možnosť konverzie do formátu DOCX (Microsoft Word). Konverziu do PDF máte aj v sérii Galaxy S10. Rozpoznávanie textu považujeme za spoľahlivé. Treba ale písať čo najlepšie tlačeným písmom, aby OCR mechanizmus písmená rozpoznal. V našom prípade to nebolo dokonalé, to možno ani naše tlačené písmo. Ocenili sme ale fakt, že je tu podpora aj pre slovenskú diakritiku.

Preostrovanie počas nakrúcania videa je užitočná vlastnosť. Vášmu videu to dodá viac dynamiky a vo výsledku to bude vyzerať dobre. Nedosahuje síce takej plynulosti a prirodzenosti ako pri smartfóne LG G8s ThinQ, ale dá sa používať.

Testovacie fotografie

Nočný vs. automatický režim

Práca s rôznym typom rozostrenia

Štandardná, 2× zoom, širokouhlá

Verdikt

Samsung Galaxy Note10+ je smartfón, v ktorom vidíme potenciál. Je to ale hlavne o tom, či chcete využívať pero alebo nie. Ak ho budete chcieť používať, pravdepodobne si k nemu nájdete cestu. Prispôsobíte svoje zvyky a to, že nemáte vždy voľnú aspoň jednu ruku kvôli peru, nebudete brať z našej strany ako pádny argument.

Po technologickej stránke dostávate najmodernejšie technológie v precízne spracovanom telefóne roku 2019. Samsung nenechal nič na náhodu. Škoda len, že aspoň k modelu Note10+ nepribalil 45 W nabíjačku a treba ju kúpiť samostatne. Avšak aj výhody 25 W nabíjania sme si všimli a rýchlosť nabíjania naozaj pocítili.

Cena: 1099 EUR v 256 GB verzii

Zapožičal: Samsung

Prečítajte si aj:

Prvé dojmy: Samsung Galaxy A7 chce zaujať tromi fotoaparátmi. Budovy sa k vám budú skláňať

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.