Takže model Galaxy Note20+ na rozdiel od minulosti neexistuje. V tomto článku sa pozrieme na to, čím sa vlastne odlišujú modely Note20 a Note20 Ultra a v čom sú na druhej strane rovnaké.

Ceny

Áno, všetko sa odvíja od toho, čo si Samsung za tieto novinky pýta. A nie je to málo. Note 20 bez 5G modulu stojí 949 eur, s týmto modulom je to o 100 eur viac, teda 1049 eur. Osobne význam modulu 5G v tejto dobe na Slovensku nevidíme a do konca tohto roka sa to ani u nás nezmení. Tak snáď v zahraničí ako je napr. Monaco, Južná Kórea alebo niektoré štáty v USA.

Samsung Galaxy Note20 pri písaní poznámok

Samsung Galaxy Note20 pri písaní poznámok

Galaxy Note20 Ultra je ešte drahší. Konkrétne je to 1299 eur za model s kapacitou pamäte pre používateľa 256 GB a 1399 eur za model s kapacitou 512 GB. V oboch prípadoch je súčasťou výbavy modul 5G. Note20 má vždy 256 GB pamäte pre používateľa a nedá sa rozšíriť pomocou microSD karty. V prípade Note20 Ultra je rozšírenie pamäte pomocou microSD karty možné.

Procesor a pamäť

Takto jednoducho sa píšu poznámky na Note

Takto jednoducho sa píšu poznámky na Note

Procesorová výbava je v oboch prípadoch rovnaká. Je to Exynos 990, rovnaký procesor ako používa rad Samsung Galaxy S20. V niektorých krajinách je však použitý procesor Qualcomm Snapdragon 865+, ktorý je podľa niektorých výkonnejší a energeticky efektívnejší. Podľa nás je výkon Note20 a Note20 Ultra plne postačujúci, nečakali sme ani pri strihu videa. Výdrž na batériu je jeden deň. Či by bola výdrž na batériu vyššia so Snapdragonom nevieme, ale na dva dni by to určite nebolo. Jednoducho, Note20 a Note20 Ultra budete nabíjať každý deň, nech je procesorom Exynos alebo Snapdragon.

Pamäť RAM je u Note 20 8 GB RAM a u Note 20 Ultra 12 GB RAM. Viac sme nikdy nepotrebovali.

Hlavné zlepšenia voči rodine Note 10

Jednoznačne je to o vyššom výkone a lepšom fotografovaní, pričom tému fotografovania si necháme na samostatnú časť tohto článku. Zlepšenie voči Note 10 je jednak v písaní poznámok, ale hlavne v tom, že medziročne Samsung vylepšil svoje vzťahy s Microsoftom a Adobe, z čoho profitujete vy, ako konečný spotrebiteľ. V prípade Microsoftu je to spolupráca s balíkom Microsoft 365, kedy sa poznámky perom dajú vytvoriť v systéme OneNote a tiež poznámky vytvorené v telefóne sa dajú preniesť do poznámok priamo v Outlooku.

Ďalej každú mobilnú aplikáciu, ktorú máte nainštalovanú na Note20, môžete teraz spustiť na Windows notebooku. Podmienkou je, aby tam bol operačný systém  Windows 10 a obe zariadenia sú na rovnakej Wi-Fi sieti. Potom zadáte spojenie Link to Windows na smartfóne a spustíte aplikáciu Your Phone na notebooku. A funguje to na prvé zapojenie. Ako výhodu to vidíme napr. pri písaní SMS alebo Whatsapp správ priamo na klávesnici notebooku.

Výhodný je aj systém na zobrazenie viacerých posledných fotografií alebo videí realizovaných na smartfóne na obrazovke notebooku. Je to reálne použiteľné, aj keď systém DeX považujeme v tejto funkcii za ešte výhodnejší.

Áno, Dex tu stále je a je teraz vylepšený v tom smere, že je bezdrôtový. Môžete na to využiť akýkoľvek displej, ktorý podporuje zrkadlenie a po spojení si viete zobraziť DeX na veľkej obrazovke a ako myš a klávesnicu využiť displej smartfónu. Naozaj, ale teda fakt v núdzi, sa takto dá pracovať so smartfónom ako s notebookom. Reálne použiteľné je toto napr. na realizáciu prezentácií priamo zo smartfónu alebo na to, že sa svojimi fotkami a videami pochválite na veľkej obrazovke.

Spolupráca sa Microsoftom sa pretavila aj do toho, že teraz môžete využiť hry z portfólia Microsoft na smartfóne. Xbox Game Pass pre vás (po 15. septembri) znamená prístup k viac ako 100 hrán z Xboxu, ktoré si zahráte na Note20 alebo Note20 Ultra.

Poznámky

Áno, rodina Galaxy Note bola a je o poznámkach (a v minulosti aj o veľkom displeji). Rukou písané poznámky sú aj teraz soľou nových zariadení Note20 a Note20 Ultra. Pribudla funkcia vyrovnania šikmo napísaného textu, vďaka spolupráci s Adobe môžete poznámky robiť priamo do dokumentu PDF, čo veľmi oceňujeme. Písanie perom na displeji je teraz mimoriadne rýchle, bez postrehnuteľnej odozvy medzi pohybom rukou a nakreslenou čiarou. V prípade Note20 Ultra je oneskorenie pera len 9 ms.

Ďalej pribudli nové gestá s perom, ktoré sa realizujú tak, že držíte pero, stlačíte jeho tlačidlo a vytvoríte napr. gesto na zobrazenie všetkých spustených aplikácií, písanie perom po obrazovke, krok späť a pod. Verte, že obyčajne je jednoduchšie zadať tento príkaz rukou ako dúfať, že urobíte gesto s perom tak, aby bolo správne rozpoznané.

Ďalej je možné poznámky ale aj dokument vo Worde uchovať ako súbor pre PowerPoint a takto pripraviť celú prezentáciu. Poznámky sa dajú synchronizovať s audio poznámkami, čo je výhodné ak si zaznamenávate hlas v prednáške s vašimi poznámkami.

Poznámky sa dajú synchronizovať cez Samsung Cloud do všetkých vašich zariadení – do tabletu, smartfónu a do notebooku a tiež si môžete vytvoriť prehľadnú adresárovú štruktúru pre lepšie uschovávanie poznámok.

Reálne z tohto pravdepodobne využijete možnosť zvýrazniť si nejaké veci v PDF dokumente a tiež je fajn, že to pero je teraz tak rýchle, že vás oneskorenie neruší. Navyše ako píšete na displej, naozaj počujete výrazný zvuk, ako keby ste písali perom na papier.

Vyhotovenie

Note20 má plastovú zadnú časť, ktorá však pôsobí kovovo. Note20 Ultra má zadnú časť z kombinácie kov a sklo. Note20 má uhlopriečku displeja 6,7 palca, Note20 Ultra má 6,9-palcový displej. Rozlíšenie displeja je v prípade Note20 FullHD+ (1080 × 2400 pixelov) s pomerom strán 20:9 a je to plochý displej s ochranou Corning Gorilla Glass 5. Batéria je u Note20 4300 mAh.

V prípade Note20 Ultra je rozlíšenie WQHD+ (1440 × 3088 pixelov) a je to displej so zakrivenými rohmi. Podstatná je ochrana displeja, použitý je tu premiérovo Corning Gorilla Glass Victus, čo je úplná novinka a displej by mal byť viac chránený voči poškriabaniu a aj odtlačkom. Nad displejom je v oboch prípadoch ešte ochranná plastová fólia. Kapacita batérie je u Note20 Ultra 4500 mAh.

Displej je u Note20 len 60 Hz, v prípade Note20 Ultra je tu adaptívna podpora 120 Hz. Znamená to, že napr. si nemôžete vybrať podporu napr. 90 Hz, môže to byť len 60 alebo 120 Hz. Sám systém rozhoduje o tom, kedy to bude 120 Hz a kedy len 60 Hz. Tento Dynamic AMOLED2× displej je s vyšším jasom o 25 % a je to naozaj vidieť.

Prepojovacím portom je vždy USB-C, jack port chýba. Vo výbave sú stereo reproduktory, nie sú však rovnocenné na pravej a ľavej strane. Káblové nabíjanie má výkon 25 W, bezdrôtové 15 W a bezdrôtový prenos energie z jedného telefónu na druhý je vo výkone 4,5 W. Dodávaná nabíjačka je vždy 25 W, vo výbave sú ešte USB-C slúchadlá AKG.  Len pripomeňme, že voči Samsung Galaxy S20 Ultra tu už nie je podpora drôtového nabíjania 45 W. S dodávanou nabíjačkou sa na 50 % kapacity batérie nabije za 30 minút.

Fotky

Áno, v tejto časti sa už oba telefóny od seba výraznejšie odlišujú. Predovšetkým Note20 Ultra má 108 MPx hlavný fotoaparát, zatiaľ čo Note20 má hlavný fotoaparát s rozlíšením len 12 MPx.

Porovnanie fotografie z teleobjektívu Galaxy Note20 a Note20 Ultra

Note20 Ultra dostal k tomu do vienka 12 MPx teleobjektív a 12 MPx širokouhlý objektív. Je to teda výbava ako má telefón Samsung Galaxy S20. Note20 má prekvapivo teleobjektív s vyšším rozlíšením, konkrétne 64 MPx a širokouhlý má 12 MPx.

Porovnanie fotografie pri maximálnom priblížení pri Galaxy Note20 a Note20 Ultra

Pre porovnanie sme zrealizovali rovnakú fotografiu aj pomocou Galaxy Note10+ a to pri priblížení 10×

Fotografia z Galaxy Note10+ pri zoom 10×

Fotografia z Galaxy Note10+ pri zoom 10×

Nočné fotografie, ktorých realizácia trvá napr. 14 sekúnd sa dajú realizovať každým zo zadných fotoaparátov a prinášajú výborné výsledky hlavne, ak postavíte smartfón na statív.

Nočná fotografia realizovaná pomocou Galaxy Note20

Nočná fotografia realizovaná pomocou Galaxy Note20

Oba telefóny majú modul s objektívami viac vystúpený tela, pričom Note20 Ultra podstatne viac. Ak položíte Note20 Ultra na stôl, mierne sa kýve, ale dá sa to prežiť. Ideálne je puzdro telefónu, ktoré vyrovná zadnú časť a hlavne bude chrániť zadnú časť telefónov. Puzdro tak viac ako odporúčame.

Pri fotografovaní s Note20 Ultra môžete dosiahnuť maximálny zoom 50× (na rozdiel od S20 Ultra so 100× zoomom) a Note20 má maximálny zoom pri fotke 30×.

Predná kamera je rovnaká a je len priemerná. Má rozlíšenie 10 MPx. Urobíte s ňou však pekné selfie alebo aj selfie video, ale nejaký zázrak to nie je.

(Profesionálne) Video

Video v štandardnom režime toho u Note20 veľa nevie. Môžete si vybrať predný alebo zadný fotoaparát, v prípade zadného je to video cez hlavný, tele alebo ultra široký objektív. Zoom je v prípade Note20 u videa 12×, u Note20 Ultra je to 20×. Podstatný je však režim Profesionálne video.

Pri ňom si nemôžete vybrať predný fotoaparát a rovnako je to záber len hlavným zadným fotoaparátom. Podstatná je tu ale plynulá voľba mierky, ako to býva pri profesionálnych videách a rovnako to vyzerá dobre v hotovom videu. Ďalej si môžete nastaviť bielu, manuálne zaostrenie, expozíciu, clonu, ISO a spôsob používania mikrofónov. Priamo v profesionálnom videu teda môžete robiť plynulú zmenu mierky alebo nastaviť výber z predpísaných nastavení mierky.

V prípade zvuku si môžete želať, že sa nahráva primárne zvuk pred smartfónom, za smartfónom, je všesmerový alebo sa dajú využiť USB či Bluetooth slúchadlá ako sú napr. Samsung Buds Live. Zvuk je aj v prípade BT slúchadiel bez oneskorenia a je veľmi dobrý. Toto je výborná možnosť na realizáciu videa čisto pomocou smartfónu.

Note20 Ultra má navyše laserové zaostrovanie a vyskúšali sme, že to má naozaj význam. Bleskurýchle sa video zaostrí v situácii, ak dáte do zorného poľa objekt v inej hĺbke a celkovo to pôsobí profesionálnym dojmom.

Áno, režim Profesionálne video sa nám veľmi páči a je dostupný v oboch prípadoch Note20 aj Note20 Ultra. Note nikdy nebol primárne o videu, ale teraz schopnosťami videa predstihuje rad Galaxy S. Prirodzene, je to otázka softvéru, tak ak by sa chcelo, určite sa táto funkcia objaví aj v skorších modeloch Galaxy. Už len aby sa teda naozaj chcelo…

Ultra-Wide band technology

Toto je zatiaľ novinka, ktorú môžete využiť, ak máte dva telefóny Note20 Ultra.  Note20 ju totiž nepodporuje.

Ako to funguje? Stačí namieriť jeden telefón Ultra20 Ultra na iný telefón s touto podporou a systém rozpozná, že chcete nadviazať komunikáciu. Následne veľmi jednoducho a rýchlo prenesiete napr. fotky alebo videá. Takto sa dajú aj otvoriť inteligentné dvere (podporu UWB už ohlásil Sherlock) alebo auto. Či sa táto technológia presadí alebo skončí v zabudnutí rozhodnú ostatní výrobcovia zariadení. Ak ich bude dostatok, potom má táto technológia potenciál  na prežitie. Samsung by ale lepšie urobil, keby UWB obsahoval aj základný Galaxy Note20.

Farby

Samsung sa rozhodol celkom pre zaujímavú farebnú kombináciu noviniek na slovenskom trhu. Pre Galaxy Note20 je to farba bronzová, zelená a šedá. Galaxy Note20 Ultra prichádza vo farbe bronzovej a čiernej. Jednoznačne je ťahúňom bronzová farby, v ktorej sú aj slúchadlá Buds Live.

Všetky farebné verzie Galaxy Note20 na slovenskom trhu

Všetky farebné verzie Galaxy Note20 na slovenskom trhu

Vyhodnotenie

Note20 a Note20 Ultra sú momentálne najvyspelejšie smartfóny od Samsungu. Podľa prehlásenia výrobcu, tieto telefóny budú mať tri najnovšie verzie operačného systému Android, teda podpora by mala trvať až do operačného systému Android 12. Majú výborné používateľské rozhranie a celkovo sú to telefóny, s ktorými sa dobre pracuje.

Note20 je lacnejší z dvojice, ktorý má namiesto kovového len platový zadný kryt, má nižšie rozlíšenie displeja a frekvenciu len 60 Hz. Nemá 108 MPx hlavný fotoaparát a kapacita batérie je 200 mAh menšia ako v prípade Note20 Ultra. Rovnako tu nie je najnovšia ochrana displeja od firmy Corning. Nepodporuje najnovší komunikačný protokol UWB a nemá laserové zaostrovanie vo videu a vo fotkách. Kapacita RAM je menšia o 4 GB. To však nemení nič na tom, že je to výborný telefón s možnosťou písania poznámok. Výborne fotí a rovnako sa s ním dá urobiť výborné video aj s pripojením s BT mikrofónom v slúchadlách.

Note20 Ultra má všetko, čo momentálne smartfón môže mať s výnimkou najvyspelejšieho procesora Qualcomm Snapdragon 865+. Nám sa veľmi páči jeho displej, ďalej možnosť laserového zaostrovania vo videu a tiež nočné fotografie.

Hardvérovými konkurentami pre Note20 je pravdepodobne Apple iPhone 11 Pro Max alebo One Plus 8 Pro. V oblasti písania poznámok rukou sme však adekvátnu konkurenciu nenašli.

Tento článok ešte doplníme video, ktoré ukáže rozdiely medzi telefónmi v praxi.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.