Galaxy S21 ULTRA používame ako hlavný telefón už pár dní a máme s ním teda prvé skúsenosti.

Na kompletné hodnotenie jeho vlastnosti ešte treba počkať, ale o prvé  vlastnosti tejto novej vlajkovej lodi od Samsungu sa môžeme s vami podeliť.

Zľava doprava: Galaxy S21 ULTRA, S21+ a S21

Zľava doprava: Galaxy S21 ULTRA, S21+ a S21

Dizajn – chýba port pre microSD a odporúčame kúpiť si aj kryt

Telefón sa drží v ruke dobre, pre mňa osobne nie je problém držať telefón s hmotnosťou 228 gramov. Na Galaxy S21 ULTRA je duálna SIM šachta, pričom samotná podložka pre karty je minimálna. Obe karty sa dávajú do toho istého priestoru, chrbtom k sebe. Nemáte teda kde dať microSD kartu, to je už minulosť. Je jasné, že to bude mnohých ľudí chýbať, ale nič s tým neurobíme. Slot na microSD kartu tu nie je a vyzerá to tak, že u Samsungu už ani nebude. Výrobca sa totiž rozhodol, že pre rozširovanie pamäti bude riešiť online, teda spoluprácou s cloudom Microsoft OneDrive.

Spodná strana Galaxy S21

Spodná strana Galaxy S21. USB-C, repro a šachta pre SIM kartu

Má to svoju výhodu v tom, že ak máte predplatenú nejakú verziu Microsoft Office 365, máte na čas predplatenia naozaj dostatok pamäte na tomto cloude a reálne tam môžete ukladať dáta. Na to je aj určená jedna z funkcií tohto telefónu a to je Uvoľniť miesto na telefóne. Tá ale nevyhnutne požaduje, aby ste si zapli ukladanie fotiek a videí na OneDrive.

V našom prípade to bolo nejakých 23 GB dát oboch typov multimediálnych súborov, čo treba nejako preniesť do cloudu cez internet. Áno, v bratislavskej redakcii naozaj máme 5G sieť od Telekomu, ale zase nie až taký dátový balík na paušále, aby sme potom vydržali do konca nášho fakturačného obdobia. Takže riešením je rýchla Wi-Fi sieť. U nás to trvalo okolo 2 hodín, počas ktorých sa dalo so smartfónom pohodlne robiť. Samozrejme, musíte trochu veriť tomu, že vaše dáta na OneDrive zostanú skutočne len vaše a rozumiete podmienkam prevádzky tohto cloudu. Je celkom zrejmé, že Microsoft ho zadarmo neprevádzkuje a je tak pre vás lepšie venovať základnú pozornosť tomu, čo pri jeho používaní odsúhlasujete.

Galaxy S21 ULTRA a jeho vystupujúci kryt s objektívmi

Galaxy S21 ULTRA a jeho vystupujúci kryt s objektívmi

Na dizajne sa nám veľmi páči spôsob ako prechádza zadný kryt fotoaparátov plynule do bočného krytu pre tlačidlá zapínania a nastavenie hlasitosti. Naozaj veľmi efektné. Zároveň sme zistili, že S21 ULTRA sa bude dosť „knísať“, keď ho položíte na plochú dosku, napr. na stôl. Je to spôsobené tým, že blok s objektívmi je tu dosť výrazne vyvýšený, čo nevyhnutne spôsobuje tento efekt. Na test máme našťastie k dispozícii aj ochranné priesvitné puzdro, ktoré tento efekt dokonale odstráni, ale zároveň bude telefón o niečo hrubší. V oboch prípadoch – s krytom ale aj bez neho sa telefón na stole nešmýka, čo veľmi chválime.

Na test sme dostali vyhotovenie vo fantómovej čiernej, čo vyzerá luxusne a hlavne na zadnej strane sa netvoria žiadne odtlačky prstov. Telefón sa v tejto farbe síce ťažko fotí, ale toto vyhotovenie považujeme za veľmi praktické. Odporúčame vám k telefónu si prikúpiť aj nejaké puzdro – predsa len to prináša pokoj v duši. Prvé oškretia telefónu za túto cenu naozaj bolia.

Perfektný QHD+ displej

Ako jediný displej v prípade novej rodiny Galaxy S21 obsahuje ULTRA možnosť prepnúť na vysoké WQHD+ rozlíšenie (3200×1440). Galaxy S21 a S21+ majú FullHD+ rozlíšenie (2400×1080), v ktorom je nastavený v predvolenom stave aj Galaxy S21 ULTRA. Áno prepli sme si ho na vyššie rozlíšenie a takto to zostalo až doteraz. Je to viditeľné zlepšenie pri veľkosti displeja 6,8 palca. Navyše je tu adaptívna opakovacia frekvencia (11 až 120 Hz), teda sa prispôsobuje typu obrazu, ktorý zobrazuje. Nastaviť si môžete pevnú frekvenciu, ale to sme nepoužili. Kapacita batérie 5000 mAh pokojne vydrží na deň používania. Žiaľ, v dobe lockdownu sa celkom nedá povedať, že máme také napratané dni ako inokedy, ale teraz končíme deň s 20 % zostávajúcej batérie, čo je fajn. To dáva predpoklad, že telefón vydrží na fakt náročný celý deň aj po roku takejto prevádzky.

Displej v QHD+ rozlíšení na Galaxy S21 ULTRA

Displej v QHD+ rozlíšení na Galaxy S21 ULTRA

Displej sme testovali počas víkendu, kedy bolo naozaj slnečno a jeho jas 1500 nitov (peak) si pokojne poradil s priamym slnečným svitom.

V dodávke nie je napájací adaptér ani slúchadlá

Nie, veru nie sú. Samsung to na Unpacked zdôvodnil snahou o ekológiu. Je pravda, že sa nám po šuplíkoch pohadzuje veľa napájacích adaptérov, nie všetky sú však s podporou napájacieho výkonu 20 W a viac. Rovnako nie všetky majú pripojenie na USB-C port, väčšina bude s so starším portom a bude poskytovať nižší výkon. Pritom kábel, ktorý nájdete v balení je USB-C na USB-C, teda ho do napájacieho portu s USB-A portom nezapojíte. Podobne, že by sa vám v šuplíku masovo pohadzovali AKG slúchadlá s USB-C portom asi tvrdiť nemožno. Budete tam mať slúchadlá s 3,5 mm portom pravdepodobne bez označeného výrobcu.

Balenia telefónov sú evidentne tenšie. Chýba totiž napájací adaptér a slúchadlá

Balenia telefónov sú evidentne tenšie. Chýba totiž napájací adaptér a slúchadlá

Treba hneď ešte povedať, že Samsung na Unpacked povedal, že spolu s týmto krokom zavádza nové nižšie ceny na nabíjačku. Pozreli sme stránku www.samsung.sk, ktorú považujeme za referenčnú. V dobe tvorby tohto článku nemal žiadny k napájacích adaptérov uvedenú predajnú cenu (na rozdiel od väčšiny iných produktov), čo dáva predpoklad, že niečo sa s cenami v súčasnosti robí. Túto situáciu budeme ďalej sledovať.

Fotenie a video

Za najlepšie zlepšenie považujeme fotenie a tvorbu videa. Tu je naozaj evidentné zlepšenie v porovnaní s Galaxy S20 ULTRA. Opäť je tu hlavný fotoaparát s rozlíšením 108 MPx ako pred rokom, ale tento raz je to fotoaparát so zaostrením pomocou fázovej detekcie. Navyše má voči S20 ULTRA väčší dynamický rozsah a teraz môžete fotiť aj do RAW súborov ako to robia profesionálni fotografovia (a následne upravujú fotky napr. v Adobe Lightroom).

Na fotkách je jasne vidno, že je to iný fotoaparát ako pred rokom a prejaví sa to pri fotkách, ktoré chcete robiť s vysokým priblížením – tzv. Space Zoom. Otvorene povedané, pred rokom sme tieto snímky robili pri ich realizácii vždy pomocou statívu. Teraz sme si mohli dovoliť robiť ich z ruky.

Rozloženie fotoaparátov na zadnej strane Galaxy S21 ULTRA

Rozloženie fotoaparátov na zadnej strane Galaxy S21 ULTRA

V prípade Galaxy S21 ULTRA funguje tzv. Zoom Lock. Teda zamierite na objekt a fotoaparát sa naň zameria. Žlté orámovanie okolo vybraného okienka signalizuje, že objekt je zaostrený a môžete pokojne fotiť. Význam to má do priblíženia 30×, výsledkom je skutočne použiteľná fotografia, ak sa vám teda nechce ísť k objektu bližšie a chcete ho mať odfotený. Priblíženie 100× je síce možné, ale na fotke aj tento rok vidno, že toto je zatiaľ skôr dobrý marketingový údaj. Nie je to zatiaľ tak ostrá fotografia, ako by sme si želali. Možno ešte príde upgrade softvéru do doby predaja telefónu. V každom prípade na finálne hodnotenie si ešte počkáme, chceme urobiť viac takýchto testov.

Funkcia Zoom Lock na telefóne Galaxy S21 ULTRA

Funkcia Zoom Lock na telefóne Galaxy S21 ULTRA s 30× zoomom

Potom je tu funkcia, ktorá vytvorí z 8K videa fotografiu vo vysokom rozlíšení a toto je super. Naozaj použiteľná funkcia, ktorá umožní vybrať si z videa presne ten najlepší záber. Robí sa to veľmi ľahko. Stačí prejsť do galérie, tam si pustiť video, zastaviť na konkrétnom mieste a pomocou vzniknutej ikony pre túto funkciu vytvoriť snímku. Takto získaná fotka je naozaj vo vysokej kvalite.

Galaxy S21 ULTRA umožňuje, aby ste sa pozreli na vzdialené objekty

Galaxy S21 ULTRA umožňuje, aby ste sa pozreli na vzdialené objekty

Ďalej je tu režisérov pohľad, kedy pri tvorbe videa prepínate medzi jednotlivými kamerami. Reálne sa to dá použiť pri nejakých rýchlych scénach, kde nemáte čas sa pohybovať bližšie či ďalej od objektu. Zaujímavé, ale ako hlavný spôsob tvorby videa to asi nie je to pravé. Je tam aj pohľad na snímaný objekt a súčasne vás ako tvoríte video (tzv. Vlogger View) , čo môže byť v istých chvíľach využiteľné. Ale stále určite nie. Pri režime režisérov pohľad sme si nemohli vybrať rozlíšenie vo videu.

Režisérov pohľad na Galaxy S21 ULTRA

Režisérov pohľad na Galaxy S21 ULTRA

Oceňujeme, že pri 4K videu je tu k dispozícii 60 fps a to na všetkých kamerách na smartfóne. Naozaj sa takto dá urobiť veľmi plynulé video z rýchlych dejov. V prípade 8K videa je opakovacia frekvencia 24 fps. Jednoznačne užitočná vlastnosť je stabilizácia videa, ktoré robíte napr. pri chôdzi. Zvoľte si stabilizáciu spolu s frekvenciou 60 fps (teda 4K) a budete spokojní. Nedá sa povedať, že by to bolo na 100% hladké, ale je to zlepšenie v porovnaní s Galaxy S20 (čo bola pred rokom najlepšie stabilizovaná kamera na smartfóne). Pri S21 ULTRA a super stabilizácii video vyzerá, ako keby bolo nakrútené s použitím gimbálu Osmo Mobile. Naozaj v praxi použiteľné riešenie na pekné video.

Evidentne je vylepšený systém Jednotlivé snímanie (Single Take). Teraz, keď robíte takéto zábery, môžete si nastaviť, koľko bude snímanie trvať – od 5 do 15 sekúnd. Výsledkom Single Take je teraz viac videí, ktoré budete môcť použiť v rámci sociálnych sietí. A tie dnes sú o videách.

Fotografická výbava na Galaxy S21 ULTRA

Fotografická výbava na Galaxy S21 ULTRA

Dobre sa dá vyhrať s portrétovými snímkami. Fotíte pritom osobu so zadným fotoaparátom a následne môžete upraviť napr. pozadie, alebo dať celú snímku do monochromatického vyhotovenia, či zvýrazniť farbu. Je tam mnoho efektov, ktoré si môžete dodatočne upracovať a takto si pripraviť z jednej fotky hneď viaceré. Máte možnosti nazvané Studio, Preexponované mono, Podexponované mono, Umelé pozadie, Farebný bod, Veľký kruh, Krútenie a Lupa. Treba experimentovať, použiť sa vždy dá len jeden z vymenovaných efektov, nie ich kombinácia.

Funguje aj nočný režim a na rozdiel od Galaxy S20 si tu môžete čiastočne určiť, ako dlho trvať exponovanie takejto fotky.

Oceňujeme aj šikovnú funkciu, ktorú zatiaľ nájdete medzi tzv. laboratórnymi funkciami. Fotíte si peknú scénu a doma potom zistíte, že máte v obraze neželanú osobu. Funkcia Object Eraser umožňuje túto osobu označiť a vymazať. Sú naozaj prípady, kedy to zaberie veľmi dobre a tiež toto považujeme za v praxi vysoko použiteľné. Nemusíte to neskôr robiť v počítači napr. pomocou Adobe Photoshopu.

Hlas a pero

Zachytávanie hlasu pritom, keď robíte s Galaxy S21 ULTRA vlog je opäť možné aj bezdrôtovo s využitím slúchadiel Galaxy Buds Pro. Funguje to veľmi dobre a bez oneskorenia.

Vyskúšali sme aj prácu s perom. Presnejšie povedané pero z Galaxy Note 20 perfektne funguje na Galaxy S21 ULTRA, ale podpora je aj pre ďalšie perá napr. od firmy Staedler, Lamy alebo Uni. Ich výhoda je, že vyzerajú viac ako pero a ich cena nie je neprekonateľná. Na Galaxy S21 funguje pero na kreslenie/písanie poznámok, editáciu fotiek a videa a to je tak všetko. Pre ľudí, ktorí si chcú písať poznámky je to fajn riešenie, pero ale treba niekam dobre odložiť. Bez špeciálneho obalu pre pero sa asi rýchlo stratí. Práve preto môžu byť zaujímavé spomenuté perá od tretích strán, ktorí majú skutočný tvar pera či ceruzky.

Galaxy S21 ULTRA a Android Auto

Galaxy S21 ULTRA a Android Auto

Vyskúšali sme aj deklarovaný nový systém Android Auto s tým, že bude možné priamo z auta ovládať zariadenia v telefóne pripojené v systéme SmartThings. Na toto je však asi skoro, zatiaľ sme sa dostali len k tradičnému systému Android Auto bez doplňujúcej ikony pre SmartThings. Skúšali sme s elektroautom Honda-e, kde by nový systém mal ponúkať aj vyhľadanie elektronabíjacích staníc. Uvidíme, toto budeme tiež podrobne sledovať.

Oplatí sa?

No, závisí od toho, aký telefón používate teraz. Ak je to niektorý zo starších telefónov a zároveň chcete naozaj momentálne najlepšie možnosti pri fotení a tvorbe videa, potom určite áno. Napr. ak máte Galaxy S10 a prišli ste na to, že vás bavia fotky či videá, potom je S21 ULTRA naozaj pre vás. Ak však vlastníte Galaxy S20 ULTRA, dôvodov na upgrade je menej. Sú tu evidentné vylepšenia, ale prežijete ešte rok aj s S20 ULTRA.

Osobne za ideálny telefón vzhľadom na cenu považujem Galaxy S21+, ktorý tiež veľmi dobre fotí, uhlopriečka 6,7 palca je fajn a jeho rozlíšenie je pre mňa plne akceptovateľné. Je tu aj podpora UWB (podobne ako v prípade S21 ULTRA), čo momentálne nejako veľmi nevyužijete, ale takto o pol roka to môže byť zaujímavá voľba. Ako hovorím, pomer výkon/cena je na strane Galaxy S21+.

Ak ste sa rozhodli pre nákup, určite využite predobjednávku. Ku Galaxy S21 ULTRA totiž dostanete zadarmo super slúchadlá Galaxy Buds Pro ako aj inteligentný prívesok Galaxy SmartTag. To sa určite oplatí, cena darčekov je tu vyše 260 eur.

Takto sme hľadali zabudnutý ruksak s príveskom Galaxy SmartTag

Takto sme hľadali zabudnutý ruksak s príveskom Galaxy SmartTag

Kompletnú hĺbkovú recenziu pripravujeme na 21. januára 2021, vtedy prinesieme aj príklady testovacích fotografií z tohto telefónu. Rovnako sa budeme venovať aj telefónom Galaxy S21 a S21+. A pozrieme sa aj na inteligentný prívesok Galaxy SmartTag.

Technické parametre

VlastnosťGalaxy S21Galaxy S21+Galaxy S21 ULTRA
Rozmery a hmotnosť71,2 × 151,7 × 7,9 mm
171 gramov
75,6 × 161,5 × 7,8 mm
202 gramov
75,6 × 165,1 × 8,9 mm
228 gramov
DisplejDynamic AMOLED 2X
(48÷120 Hz), 6,2″, plochý, 2400×1080, 421 ppi
Dynamic AMOLED 2X
(48÷120 Hz), 6,7″, plochý, 2400×1800, 394 ppi
Dynamic AMOLED 2X
(11÷120 Hz), 6,8″, zakrivený, 3200×1440, 515 ppi
ProcesorExynos 2100, 5 nmExynos 2100, 5 nmExynos 2100, 5 nm
RAM/ROM8GB + 128/256GB8GB + 128/256GB8GB + 128/256/512GB
Zadná kameraTrojitá
Ultraširoká 12/Hlavná 12/Tele 64 MPx
Trojitá
Ultraširoká 12/Hlavná 12/Tele 64 MPx
Štvoritá
Ultraširoká 12/Hlavná 108/Tele 10/Tele2 10 MPx
Predná kamera10 MPx10 MPx40 MPx
Kapacita batérie4000 mAh4800 mAh5000 mAh
NabíjanieRýchle bezdrôtové, Super rýchle drôtové (25 W) a PowerShare
BezpečnosťUltrasonické snímanie odtlačku, Knox
ĎalšieIP68,
AKG Stereo repro,
Samsung DeX
UWB, IP68,
AKG Stereo repro,
Samsung DeX
S Pen, UWB, Wi-Fi 6E, IP68,
AKG Stereo repro,
Samsung DeX

Ceny

Galaxy S21 ULTRA
16 + 512 GB1429 eur
12 + 256 GB1299 eur
12 + 128 GB1249 eur
Galaxy S21+
8 + 256 GB1099 eur
8 + 128 GB1049 eur
Galaxy S21
8 + 256 GB899 eur
8 + 128 GB849 eur
Galaxy Smart Tag
34,90 eur

Rodina Galaxy S21 vo video podobe

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.