Spoločnosť o nej informovala pred pár týždňami.

Aktualizované 4. apríla:

Ohlásená aktualizácia fotoaparátov pre telefóny série Galaxy S23 bola vydaná ešte koncom marca v Južnej Kórei. Pokým v prvý deň sa objavila iba v tejto krajine, očakávali sme ju aj nás. Dobrou správou je, že aktualizácia je na Slovensku dostupná približne od 3. apríla, čiže sa už dostala od veľkého množstva telefónov celej série. Na dostupnosť aktualizácie nás upozornil aj náš čitateľ Filip, po čom aktualizácia dorazila aj do našej redakcie na Galaxy S23 Ultra

Z rôznych príspevkoch na fórach je však možné vyčítať, že používatelia telefónov série Galaxy S23 na čerstvú aktualizáciu fotoaparátov reagujú veľmi odlišne. Pokým niektorí tvrdia, že update takmer nič nezmenil, iní sú z neho nadšení.

Pokiaľ ste svoj telefón série Galaxy S23 ešte neaktualizovali, alebo sa vám informácia o dostupnosti aktualizácie ešte nezobrazila, overte ju manuálne cez Nastavenia – Aktualizácia softvéru. Aktualizácia má približne 900 MB (veľkosť sa líši na základe modelu).

Súčasťou aktualizácie je aj bezpečnostná záplata k 1. aprílu 2023

Pôvodný článok:

Séria Galaxy S23 je najnovšou generáciou vlajkových telefónov spoločnosti Samsung. Po veľkom zlepšení, teda globálnom využívaní čipov Snapdragon naprieč celou sériou, spoločnosť potrebovala vyriešiť pravdepodobne najväčšiu slabinu tria Galaxy S23, ktorou sú fotoaparáty. Hoci som na viacerých fórach bol svedkom rôznych reakcií na kvalitu fotoaparátov, tak z vlastnej skúsenosti môžem skonštatovať, že napriek tomu, že tieto telefóny fotia skutočne veľmi dobre (v mojom prípade Galaxy S23), tak postprocessing a ďalšie aspekty fotografie neboli hodné vlajkových lodí Samsung Galaxy roka 2023. Jednoducho som mal pri fotografiách pocit, že sa pozerám na výsledky telefónov Honor z roku 2018. Fotografie bez farieb, hĺbky a ďalších detailov. 

Samsung Galaxy S23, S23+ a S23 UltraZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Samsung Galaxy S23 Ultra, S23+ a S23

Aj iní používatelia na fórach sa sťažovali na podobné problémy, ktoré som zistil aj ja až pri priamom porovnaní s Galaxy Z Fold2. Jednoducho malá S23 nefotila tak dobre, ako skladačka z roku 2020. Fotky boli preexponované, bez hĺbky a ostrosti, čo sú iba niektoré problémy, ktoré som si všimol. Je teda jasné, že Samsung ich potreboval v čo najkratšom čase vyriešiť. Zdá sa však, že sa to práve začalo diať. 

Portál Sammobile informuje, že spoločnosť Samsung práve vydala významnú aktualizáciu fotoaparátu pre modely Galaxy S23, Galaxy S23+ a Galaxy S23 Ultra. Príspevok na fóre Samsung Community od vedúceho pracovníka spoločnosti presne odhalil, ktoré aspekty fotoaparátu telefónov Galaxy S23 (Ultra) boli vylepšené. Aktualizácia sa už teraz začala zavádzať v Južnej Kórei. Prichádza s verziou firmvéru S91xNKSU1AWC8 a má takmer 1 GB.

Samsung Galaxy S23 Ultra aktualizácia fotoaparátovZdroj: Sammobile
Samsung Galaxy S23 Ultra aktualizácia fotoaparátov

Hlavné zlepšenia

Aktualizácia fotoaparátu Galaxy S23 podľa portálu zlepšuje rýchlosť a kvalitu obrazu v rôznych režimoch. Zlepšila sa rýchlosť a presnosť automatického zaostrovania spolu s rýchlosťou aplikácií Fotoaparát a Galéria. Spoločnosť tiež zlepšila ostrosť ultraširokouhlého fotoaparátu v situáciách so slabým osvetlením. Zlepšil sa výkon OIS a problémy s pásmi. Samsung okrem toho vyriešil problém s rozmazaním v niektorých režimoch fotoaparátu.

Ďalšie zmeny

  • Aplikácii Galéria umožňuje okamžite odstrániť fotografie, ktoré boli práve zachytené a spracovávajú sa.
  • Zmenil sa algoritmus automatického zaostrovania
  • Zlepšila sa ostrosť a znížilo sa blikanie pri snímaní videí pomocou ultraširokouhlého fotoaparátu v situáciách so slabým osvetlením s použitím režimu Super Steady. 
  • V aplikácii fotoaparátu sa tiež zobrazí upozornenie, ktoré vysvetľuje, že režim Super Steady potrebuje pre lepšiu kvalitu obrazu dobré okolité svetlo.
  • Bola opravená chyba, ktorá niekedy zobrazovala zelenú čiaru na ľavej strane pri používaní zadného fotoaparátu v režime Fotografie.
  • Vylepšená stabilizácia videa, keď je pri používaní zadného fotoaparátu nastavené rozlíšenie Full HD 60 snímok za sekundu a vypnuté nastavenie Auto FPS.
  • Vylepšený problém s pruhmi, ktoré sa objavovali na oblohe pri stredne nízkom okolitom osvetlení a pri použití vysokého rozlíšenia (50 Mpx alebo 200 Mpx). V režimoch 50 Mpx a 200 Mpx sa zlepšila celková ostrosť. 
  • Bol vyriešený problém s občasným rozmazaním vďaka zlepšeniu výkonu OIS.
  • Bol vyriešený problém s kvalitou obrazu, keď je vypnutý nočný režim a aplikácia Asistent fotoaparátu je nastavená na nasledujúce nastavenie: Rýchlosť snímania “ Vysoké rozlíšenie “ Priorita rýchlosti.
  • Vyriešil sa aj problém s fotoaparátom, pri ktorom nefungovalo rozpoznávanie tváre po ukončení videohovoru pomocou aplikácie tretej strany.
  • Zlepšila sa stabilita aplikácie fotoaparátu, keď sa v zábere nachádzajú pohybujúce sa objekty.

Dobrou správou je, že aktualizácia fotoaparátu je skutočne obrovská a opravuje veľa chýb, čo znamená, že aj používatelia telefónov Galaxy S23 na Slovensku sa majú na čo tešiť. Aktualizácia v najbližších dňoch dorazí aj k nám. Keď sa tak stane, budeme o tom informovať.

Zdroj: Sammobile, vlastné

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.