Samsung Galaxy S23 Ultra má nepochybne výborný fotoaparát, ale pri snímaní Mesiaca mu neférovo pomáha umelá inteligencia.

Funkcia Samsung Space Zoom je jedna z „púťových atrakcií“ (ako zvykne vravievať náš šéfredaktor Ondrej Macko), ktorými chce juhokórejský výrobca demonštrovať kvalitu fotoaparátu vo svojej vlajkovej lodi Galaxy S23 Ultra.

Ide vlastne o špeciálny režim na fotografovanie Mesiaca so stonásobným hybridným zoomom, pri ktorom sa využíva kombinácia optického priblíženia zariadenia a následných úprav umelou inteligenciou a strojovým učením.

Lenže niektorí používatelia tvrdia, že umelá inteligencia tieto snímky po odfotografovaní v rámci post processingu upravuje tak výrazne, že sú až príliš vzdialené od reality a stávajú sa vlastne podvrhom. Podrobne sa o tom na fóre Reddit.com rozpísal používateľ s prezývkou „ibreakphotos“, ktorý upozornil, že už od čias Galaxy S20 mal pochybnosti o pravosti takýchto snímok, pretože sa mu zdali až príliš dokonalé.

Rozhodol sa preto urobiť test. Z internetu si stiahol snímku mesiaca, ktorej znížil rozlíšenie na 170 x 170 bodov a v grafickom programe ju ešte aj rozostril. Následne tento obrázok zobrazil na monitore počítača, prešiel na druhú stranu zatemnenej izby a vypol svetlo, aby čo najlepšie simuloval nočné podmienky. Potom pomocou funkcie Samsung Space Zoom obrázok odfotil.

Výsledok je celkom prekvapujúci. Z rozostrenej fotografie Mesiaca Samsung Galaxy S23 Ultra „vyčaroval“ celkom detailnú snímku našej Luny. Dotyčný majiteľ telefónu tvrdí, že umelá inteligencia na miesta, ktoré boli na pôvodnej snímke len rozmazanými machuľami, umiestnila krátery a ďalšie detaily.

Vľavo fotografia v nízkom rozlíšení a vpravo detailná snímka, ktorú z nej urobil Galaxy S23 UltraZdroj: Imgur.com/Ibreakphotos
Vľavo fotografia v nízkom rozlíšení a vpravo detailná snímka, ktorú z nej urobil Galaxy S23 Ultra

„Ibreakphotos“ sa s tým ale neuspokojil a urobil ďalšie testy. Na jednu snímku skombinoval jeden a pol Mesiaca a výsledok bol zaujímavý. Celý Mesiac bol pekne detailný, ale polovica, ktorú umelá inteligencia nerozoznala, zostala rozmazaná. Pri ďalšom pokuse zjasnil spomínaný používateľ fotografiu Mesiaca tak, že na ňom zostali doslova biele miesta, ale aj tie v post processingu umelá inteligencia zaplnila príslušnými mesačnými objektmi.

Názory používateľov na túto kauzu sa rôznia. Niektorí sú presvedčení, že takéto post processingové úpravy sú v poriadku, iní ale tvrdia, že prekrývanie pôvodnej snímky novými objektmi a ich pridávanie na rozmazané miesta už nemá s fotografovaním nič spoločné a ide vlastne o falzifikáty.

V tomto prípade bola predloha navyše v takej nízkej kvalite, že výrobca nemôže argumentovať technikou, pri ktorej fotoaparát nasníma viacero fotografií a ich kombináciou vytvorí kvalitnú detailnú snímku. Tu detaily proste neboli a umelá inteligencia podľa „ibreakphotos“ proste rozoznala Mesiac a prilepila naň príslušné textúry.

Podobný problém sa v minulosti týkal aj spoločnosti Huawei, ktorá tiež mala vo svojom smartfóne P30 režim na fotografovanie mesiaca. Využívala pri tom periskopový objektív telefónu so zoomom v kombinácii s algoritmom umelej inteligencie, ktorý mal zvýrazňovať detaily na fotografii. Niektorí fotografi však, podobne ako teraz pri Samsungu, tvrdili, že softvér telefónu v skutočnosti do snímky zakomponoval už existujúce textúry z iných fotografií Mesiaca.

Ide vskutku o zaujímavú dilemu, ktorá sa s narastajúcimi kvalitami umelej inteligencie bude stávať čoraz dôležitejšou. Teda, aké úpravy snímky sú ešte prípustné, aby sme ich mohli považovať za skutočné realistické fotografie a nie nejako umelo vytvorené koláže.

Zdroj: Reddit.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.