Zdá sa, že veci sa začínajú mierne zamotávať.

Keď sa Samsung rozhodol uviesť telefóny série Galaxy S23 pre všetky trhy iba s čipovou sadou Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, veľa používateľov sa tejto správe potešilo. Teraz sa však zdá, že návrat čipových sád Exynos nie je tak vzdialený, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Po viacerých problémoch s prehrievaním telefónov sérií Galaxy S21 a S22 sa konečne zdalo, že ešte nejaký čas Samsung bude používať čipové sady od spoločnosti Qualcomm. Správa z portálu PhoneArena však naznačuje, že už séria Galaxy S24 by mohla byť vybavená čipovou sadou Exynos 2400.

Predpokladá sa, že rozdelenie trhov bude tradičné, čo znamená, že Snapdragon 8 Gen 3 sa dostane iba do USA a Číny. Ostatné trhy by tak mali dostať telefóny série Galaxy S24 s čipsetom Exynos 2400. Zaujímavé pritom je, že na Exynos sa vraj bude v roku 2024 spoliehať väčšia časť zariadení Galaxy S24.

Hoci Samsung intenzívne pracuje na novej generácii čipovej sady Exynos 2400 (veríme, že aj lepšej), tak sa zdá, že za všetkým je potrebné hľadať peniaze. Túto úvahu potvrdzuje aj príspevok od leakera Digital Chat, ktorý tvrdí, že Qualcomm bude za každý čipset Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy pýtať viac ako 160 dolárov, čo bola cena čipovej sady Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy. Teraz však nie je jasné, aká by bola skutočná cena verzie Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy. 

V tejto súvislosti sa objavili správy, ktoré tvrdia, že Samsung dokonca stratil kontrolu nad cenou čipovej sady Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, čo sa dalo v priebehu roka 2023 aj očakávať. Ak by však spoločnosť Samsung začala v sérii Galaxy S24 vo veľkom používať svoj vlastný čipset Exynos 2400, mohlo by sa jej podariť navýšiť všetky pamäťové verzie – RAM aj úložisko – o úroveň vyššie, čím by v konečnom dôsledku ušetrila a nemusela by zvyšovať ceny.

Na vysoké ceny Snapdragon 8 Gen 3 však reagujú aj ďalší výrobcovia. Tí majú údajne v pláne použiť konkurenčný Dimensity 9300 od MediaTeku, alebo použijú aktuálny Snapdragon 8 Gen 2.

Samsung má však na výber viac možností. Buď zaplatí vyššiu cenu spoločnosti Qualcomm za Snapdragon 8 Gen 3 pre všetky telefóny Galaxy S24, alebo opäť rozdelí trh na modely s 10-jadrovou čipovou sadou Exynos 2400, pričom Snapdragon 8 Gen 3 bude vyhradený iba pre USA a Čínu. Aj keď existujú aj iné alternatívy, tak tie nie sú uskutočniteľné.

Otázne však je, ako na návrat sady Exynos zareagujú fanúšikovia Galaxy telefónov.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.