Podporu satelitného pripojenia zatiaľ ponúka len pár modelov.

Jednou z nových funkcií, ktorými disponujú všetky vlaňajšie telefóny Apple iPhone 14, je možnosť núdzovej satelitnej komunikácie v prípade ak sa používateľ so svojím telefónom nachádza mimo pokrytia mobilným signálom. Hoci táto funkcia je dostupná len v niektorých krajinách, zachránila už niekoľko životov.

Pred uvedením konkurenčného Galaxy S23 sa vravelo, že podobnú funkciu bude mať aj tento rad smartfónov. To sa ale napokon nestalo, pričom šéf mobilnej divízie spoločnosti TM Roh neskôr uviedol, že na technológii pracujú, ale ešte nie je pripravená na reálne uvedenie na trh a nechcú predstaviť nedokonalý systém s obmedzenou funkčnosťou.

Satelitná komunikácia chýba aj v nedávno predstavených skladateľných telefónoch Galaxy Z Flip5 a Z Fold5, avšak zdá sa, že do budúcoročného radu Galaxy S24 už bude implementovaná. Pripomeňme, že vlani túto technológiu uviedla okrem Apple aj spoločnosť Huawei s modelovým radom Mate 50 Pro.

Funkcionalita je však zatiaľ pomerne obmedzená. Huawei umožňuje len odosielanie a prijímanie krátkych textových správ, zatiaľ čo Apple povoľuje používateľom iba odosielať formuláre so základnými údajmi a žiadosťou o záchranu v núdzi.

Samsung chce, naopak, ponúknuť lepšie obojsmerné odosielanie a prijímanie správ, ako aj obrázkov malých rozmerov. S týmto cieľom firma nadviazala spoluprácu so spoločnosťou Iridium Communications, ktorá sa zaoberá satelitnou komunikáciou. Obidve spoločnosti spolupracujú na danej technológii už približne tri roky a začiatkom budúceho by už mala byť pripravená na komerčné nasadenie.

Zdroj: AndroidHeadlines.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.