To aj vďaka novej čipovej sade Snapdragon 8 Gen 3.

Qualcomm pred pár dňami odhalil nový vlajkový čipset Snapdragon 8 Gen 3, ktorý bude poháňať všetky modely Galaxy S24 Ultra bez rozdielu. To znamená, že aj na Slovensku bude k dispozícii práve verzia s touto čipovou sadou. Qualcomm počas konferencie Snapdragon Tech Summit 2023 odhalil všetky dôležité parametre novej čipovej sady, avšak najväčšie zlepšenie je vidieť predovšetkým v oblasti umelej inteligencie, vrátane mobilnej fotografie

Krátko na to spoločnosť Samsung zverejnila video, v ktorom demonštruje nové možnosti 200 Mpx senzora ISOCELL, ktorý bude spolupracovať práve s mimoriadne výkonným, a umelou inteligenciou poháňaným, čipsetom Snapdragon 8 Gen 3 od Qualcommu

Jednou z prvých významných funkcií je Zoom Anyplace, ktorá automaticky sleduje objekty vo videu, no zároveň zachytáva všetko naokolo v zväčšenom zobrazení. To znamená, že senzor umožňuje zachytiť dva 4K video streamy naraz – orezanú oblasť a jeden z celkového pohľadu, čo vám umožňuje zmeniť orámovanie po dokončení snímania. A bude fungovať s 2× aj 4× priblížením. Pokiaľ sa však zamyslíme iba nad “obyčajnou” výpočtovou fotografiou, a výkonom potrebným na jej spracovanie, tak v prípade videa je výkon potrebný na spracovanie obrazu podstatne vyšší.

Tu je teda veľmi dobre vidieť, ako je nový Snapdragon 8 Gen 3 výkonný s mimoriadnou podporou AI. Zoom Anyplace automaticky sleduje objekty a udržiava ich zaostrené v reálnom čase, keď sa pohybujú po scéne akýmkoľvek smerom, vrátane priblíženia sa k objektívu, a to všetko pri zachovaní rozlíšenia 4K.

Nový je aj spôsob spracovania obrazu E2E (end-to-end) AI Remosaic. V súčasnosti ISOCELL senzor spracováva fotografie sekvenčne – farbu po farbe, vrstvu po vrstve. Nové riešenie je paralelné – farba, tón, redukcia šumu, doostrenie, HDR, demosaicing, vyváženie bielej a korekcia tieňovania objektívu sa uskutočnia súčasne. Ide tak o ďalšiu oblasť, v ktorej je vidieť neoceniteľný prínos práve čipovej sady Snapdragon 8 Gen 3. Toto zlepšenie zároveň zdvojnásobí rýchlosť zachytávania obrazu, čo povedie ku kratšiemu času spracovania a lepšej kvalite obrazu.

Samsung síce neuviedol, že funkcie z videa sa objavia v modeli Galaxy S24 Ultra, avšak je vysoko pravdepodobné, že sa tam nakoniec dostanú. Kde inde by sa použili, keď nie v TOP modeli roka 2024?

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3Zdroj: Twitter.com/Kuba Wojciechowski
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3

Počas predstavenia čipovej sady Snapdragon 8 Gen 3 Qualcomm demonštroval aj nové možnosti v oblasti fotografie. Nový čip Snapdragon umožňuje „oddialiť“ zachytenú fotografiu, čím v podstate rozširuje hranice obrázka pomocou generatívnej AI priamo na zariadení. Sami sme zvedaví, ako táto funkcia skombinuje skutočne zachytenú scénu s tou, ktorú AI “dopočíta”.

Ďalšie vylepšenia, ktoré nový vlajkový Snapdragon má, a zároveň by sa mohli dostať do modelu Galaxy S24 Ultra, sú aj vymazanie objektov z videa, alebo pokročilý nočný režim taktiež pre video.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.