Samé príjemné správy.

Telefóny radu Samsung Galaxy S24 by mohli mať batérie s väčšou kapacitou ako modely z tohto roka. Špekuluje o tom portál AndroidHeadlines.com.

Výrobca sa údajne spojil s dvoma čínskymi firmami, aby vyvinul batérie pre smartfóny nového typu. Umožnilo by to dosiahnuť približne o desať percent vyššiu kapacitu v podobne veľkom tele.

Ide o takzvanú technológiu stohovania, ktorá sa už používa pri výrobe batérií pre elektrické vozidlá (EV). Je to rozdiel oproti aktuálnej technológii navíjania, pri ktorej sú materiály batérií, ako napríklad anóda a katóda, zabalené v akýchsi rolkách. Pri spomínanej novej technológii sa materiály ukladajú na seba a priliehajú tesnejšie. Lepšiu predstavu snáď poskytne obrázok:

Technológia stohovania výroby batériíZdroj: AndroidHeadlines.com

Spoločnosť Samsung SDI, dcérska firma juhokórejského koncernu, vyrába batérie pre elektromobily pomocou tejto technológie už viac ako dva roky, pričom ide už o piatu generáciu článkov produkovaných touto technológiou. Teraz by si teda mohla nájsť cestu aj do smartfónov.

Práve to, že nejde o experimentálnu technológiu, ale praxou overené a už vyrábané batérie (hoci pre úplne iný typ výrobkov, teda autá), nasvedčuje, že v smartfónoch by sa mohla objaviť už čoskoro. Možno práve s radom Galaxy S24 v budúcom roku.

Druhá správa sa týka pamäte RAM a vnútorného úložiska. V obidvoch prípadoch by mala byť ich kapacita zvýšená. Vraj aj vďaka tomu, že na niektoré trhy bude Samsung opäť dodávať telefóny s procesorom Exynos 2400, čím ušetrí nejaké peniaze a za zväčšenie RAM a úložiska si nestanoví vyššiu cenovku. Nákup procesorov pritom nie je zanedbateľnou položkou a podľa dostupných informácií vlani Samsung vynaložil na tento účel medziročne o 50 percent viac financií.

Zvýšenie kapacity by malo konkrétne spočívať v tom, že základný model Galaxy S24 a stredný S24 Plus budú mať 12 GB RAM a nie 8 GB ako terajšie modely. Tretí, najvyšší variant, S24 Ultra, by mal mať minimálne 12 GB RAM (tiež teda skončí 8 GB verzia) a pribudne aj 16 GB verzia. Všetky tri budú mať minimálne 256 GB vnútorné úložisko, 128 GB u najnižšieho S23 bude teda definitívne (a správne) minulosťou).

Pochopiteľne, treba mať na pamäti, že ide o neoverené informácie a ani v prípade radu Galaxy S23 sa viaceré fámy nepotvrdili, napríklad možnosť núdzového satelitného pripojenie. Tieto aktuálne správy ale vyzerajú celkom uveriteľne.

Zdroj: AndroidHeadlines.com (1), AndroidHeadlines.com (2)

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.